فریب تبلیغات نوشابه های انرژی زا را نخورید
تیمی مشترک از پژوهشگران دانشگاه تورنتو و دانشگاه رایرسون در کانادا به بررسی و تحقیق در مورد نوشابه های انرژی زا پرداختند که ادعا می شده است که سرشار از مواد مغذی هستند. روی برچسب های جدول اطلاعات غذایی این نوشابه های انرژی زای جدید ویژگی های غذایی آن ها دیده می شود که در آن ها توضیح داده شده است که این محصولات از خواص آنتی اکسیدانی و یا برخی خواص غذایی مهم برخوردار هستند.
پژوهش هایی که روی مواد اضافه شده به این نوشابه ها انجام شده است نشان می دهد که مقدار بیش از میزان ویتامین مورد نیاز بدن در این نوشابه ها وجود دارد. معمولا مواد مغذی که در این نوشابه های پیدا می شود ، ویتامین B6 ، B12 ، C و نیاسین (اسید نیکوتینیک) هستند. به استثنای ویتامین C سایر مواد مغذی برای رفع نیازهای بدن را می توان در مصرف غذاهای روزانه به دست آورد. از سوی دیگر تحقیقات نشان می دهد که بیشترین گروه سنی که از این نوشیدنی ها استفاده می کنند ، جوانان هستند .
قابل توجه است که برخی از این محصولات پا را از این موضوع فراتر نهاده و علاوه بر ادعای وجود مواد مغذی در این نوشابه ها ، اظهار داشته اند که خوردن این نوشیدنی ها احساس شادی در فرد ایجاد می کند و قدم در مسائل روانی – روحی می گذارند.
پژوهش هایی که روی مواد اضافه شده به این نوشابه ها انجام شده است نشان می دهد که مقدار بیش از میزان ویتامین مورد نیاز بدن در این نوشابه ها وجود دارد. معمولا مواد مغذی که در این نوشابه های پیدا می شود ، ویتامین B6 ، B12 ، C و نیاسین (اسید نیکوتینیک) هستند. به استثنای ویتامین C سایر مواد مغذی برای رفع نیازهای بدن را می توان در مصرف غذاهای روزانه به دست آورد. از سوی دیگر تحقیقات نشان می دهد که بیشترین گروه سنی که از این نوشیدنی ها استفاده می کنند ، جوانان هستند .
اکنون سوالی که برای بسیاری از مصرف کنندگان مطرح شده است ، این موضوع مهم را شامل می شود که چگونه ممکن است ، برچسب اطلاعات این محصولات که تایید شده سازمان بهداشت و استاندارد نیز هستند ؛ نادرست باشد؟ قابل توجه است که برچسب این محصولات در ابتدا به عنوان محصولات بهداشتی طبیعی تایید می شود و سپس برچسب آن ها تغییر داده می شود و ممکن است حتی اندک تغییری در ترکیبات مواد مغذی صورت گیرد که پیش از هر چیز در آن هدف بازریابی و سود در میان است. راهنمای اطلاعات جدید نیز طوری طراحی نشده است که کارخانه ها را به سوی اضافه کردن مواد مغذی مناسب و درست هدایت کند.
نائومی داچنر (Naomi Dachner) یکی از محققان کانادایی در این رابطه توضیح می دهد که بیشتر این مواد مغذی مجوز اضافه شدن در حد بالا را به محصولات غذایی دارند. او در ادامه توضیح می دهد که این نوشابه ها نیازمند نشان دادن این جدول اطلاعات غذایی هستند تا زمانی که محصولات توسط مصرف کننده با دیگر محصولات مشابه مقایسه می شوند، انتخاب را آسان تر کنند. اختلافاتی که در جدول اطلاعات غذایی محصولات وجود دارد ، باعث نمی شود مصرف کنندگان بتوانند نسبت به فواید مواد غذایی یک محصول با دیگر محصولات فرق قائل شوند و مقایسه درستی انجام دهند .
شرح کامل این تحقیقات و نتایج حاصل از آن در مجله فیزیولوژی ، تغذیه و متابولیسم کاربردی (Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism) منتشر شده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.
ترجمه: احسان محمدحسینی
No tags for this post.