5 الگوبرداری تکنولوژیکی مهم بشر از طبیعت

بسیاری عقیده دارند که طبیعت بهترین راه حلها را برای غلبه بر چالشهای مختلف جهان امروز در اختیار بشر می گذارد. توجه به این نکته تا آن حد بوده که از آن به عنوان یک علم یاد می شود. در علم Biomimicry تلاش می شود که از پیچیده ترین و ناشناخته ترین رازهای طبیعت پرده برداشته شده و از آنها برای حل مشکلات انسانها استفاده شود.

نتایجی که از این تحقیقات به دست می آید در توسعه فناوریهای پزشکی، فضایی و توسعه سیستمهای مورد استفاده در به کارگیری انرژیهای تجدیدپذیر استفاده می شود.

گیاه خاردار و ساختار چسبی Velcro

در سال 1941، یک مهندس برق از سوئیس به نام جورج ماسترل در حین شکار در کوهستانهای آلپ متوجه چسبیدن گیاهانی خاردار به لباس و همچنین بدن سگش شد. او در ادامه این خارهار ریز را در زیر میکروسکوپ مورد بررسی دقیق قرار داد و متوجه شده که این گیاه از چنین ساختارهایی برای پراکنده سازی دانه های ریزش استفاده می کند. او پس از 10 سال بررسی و مطالعه فناوری جدیدی موسوم به چسب Velcro را به دنیا معرفی کرد. این چسب به ظاهر ساده کاربردهای زیادی دارد.

پوست مارمولک خانگی و روبات

اینکه مارمولکهای خانگی به راحتی می توانند بر جاذبه غلبه کرده و از سطوح عمودی بالا روند و حتی بر روی سقف حرکت کنند همواره برای دانشمندان سؤال برانگیز بوده است. پس از بررسیهای دقیق مشخص شد که راز این توانایی در ریزموهای انگشتان این جانور نهفته است که به آن setae گفته می شود. این موها بر اساس نیروی ون در والس به هر سطحی می چسبد. در نتیجه جانور بدون هیچگونه چسبی به سطوح مختلف می چسبد. در سالهای اخیر از این قابلیت الگوبرداری شده و فناوریهای مشابهی ارایه شده است. روباتهایی که قابلیت حمل اجرامی با وزن زیاد را دارند از جمله این نوآوریها محسوب می شود که یکی از پیشرفته ترین نمونه های آن برای استفاده در بدنه ایستگاه فضایی بین المللی طراحی می شود.

باله وال و توربین

برجستگیهای موجود بر روی بدن وال کوهان دار محققان را بر آن داشته که به دقت درباره ساختارهای آن فکر کنند. بررسیهای بیشتر نشان داد که این برجستگی ها به حیوان در سرعت دادن به حرکتش در حین شناکردن کمک زیادی می کند. اکنون از این ویژگی در ساخت توربینها الگوبرداری شده است. در نتیجه توربینهایی که بدین روش تولید می شوند صدای و کشش کمتری داشته و در نتیجه با بازدهی بالاتر کار می کنند.

پوست کوسه و پوشش بدنه کشتی

دانشمندان ناسا با الهام گرفتن از ساختار پوست کوسه موفق به ساخت پوشش جدیدی برای کشتی ها شده اند که کشش به مراتب کمتری را نسبت به پوششهای عادی تولید می کنند. در واقع ریزفلسهای پوست کوسه همواره در حال حرکت هستند و بدین ترتیب اجرام شناور در آب به آن نمی چسبند.

مرغ ماهی خوار و ترن گلوله ای

حرکت بسیار سریع مرغ ماهی خوار در حین شیرجه زدن در آب به واسطه و وضعیت خاص پرنده در این لحظه برای محققان جالب توجه بوده و در این میان محققان ژاپنی سریعتر دست به کار شده تا ترن آیرودینامیک و درعین حال کم سر و صداتری را طراحی کنند. بدین ترتیب آنها موفق به ساخت قطاری شدند که انرژی کمتری مصرف کرده و با سرعت بیشتری حرکت کند.

منبع: cosmosmagazine

مترجم:مهدی پیرگزی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا