سند جامع نخبگان اساسا برای اثر گذاری بیشتر نخبگان طراحی شده است
وی تاکید کرد: در این سندی که تدوین کرده ایم پنج راهبرد کلان تدوین شده که ذیل آن 70 اقدام پیش بینی شده است و با کمک این اقدامات مسیر نخبگی شکل می گیرد و با شکل گیری آن به اهداف کلان می رسیم.
برنامه "گفت و گوی علمی" با موضوع سند ملی نخبگان و چالش های عرصه نخبگی و با حضور دکتر میثم جعفری عضو هیئت علمی دانشگاه و مدیر برنامه ریزی و نظارت ستاد اجرایی سازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان، دکتر کمال اکبری عضو هیئت علمی دانشگاه و رئیس کمیسیون فرهنگی و پژوهشی سند راهبردی کشور در امور نخبگان و صالحی عضو کمیته ملی نگارش سند ملی نخبگان روی آنتن شد.
دکتر میثم جعفری در ابتدا با اشاره به تدوین سند راهبردی کشور در امور نخبگان در بنیاد ملی نخبگان گفت: همانطور که از نام این سند مشخص است، وظایفی که دستگاه های اجرایی در قبال نخبگان دارند در این سند به صورت کامل بیان شده است.
وی افزود: این سند چهار فصل و یک پیوست دارد که در مهر ماه سال 1391 در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد و در دولت وقت به دستگاه های اجرایی ابلاغ شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه به فصل چهار که به اصول حاکم بر سند اشاره می کند، اشاره کرد و اظهار داشت: با توجه به الزاماتی که بر اساس شکل گیری بنیاد امور نخبگان وجود دارد، بنیاد ملی نخبگان باید یک بنیاد ملی و راهبردی باشد یعنی در سیاست گذاری و برنامه ریزی حوزه نخبگان مسئول است.
وی با بیان اینکه در این سند رویکردهایی تعریف شده است که به ما کمک کرد از دیدگاه سنتی حوزه نخبگان با توجه به چالش های آن خارج شویم، خاطرنشان کرد: برای اینکه این سند تدوین شود، جلسات بسیار متعددی وجود داشته است و حدود یک سال جلساتی با نخبگان برگزار شد و اسناد پشتیبانی تهیه شد و در نهایت این سند جامع خلاصه آن اسناد پشتیبانی است.
مدیر برنامه ریزی و نظارت ستاد اجرایی سازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان با اشاره به تصویب سند در مهر ماه 91 که در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد، اظهار داشت: بنابراین سند ملی نخبگان یک سند جوان است که تازه حرکت خود را آغاز کرده است.
در ادامه دکتر کمال اکبری در خصوص تشکیل بنیاد ملی نخبگان گفت: در کشور ضرورتی ایجاد می کرد امور نخبگان مورد توجه قرار بگیرد. خیلی از دلسوزان نظام و فرهیختگان احساس می کردند نخبگان و استعدادهای ایشان باید جایی مدیریت و راهبری شود تا باعث رشد آنها شود. در سال 84 با پیگیری مقام معظم رهبری اقدامات اولیه انجام می گیرد و اواخر سال بنیاد ملی نخبگان شکل می گیرد و در سال 85 کار رسمی خودش را آغاز می کند.
در ادامه جعفری در مورد این موضوع که به چه کسی نخبه گفته می شود، اظهار داشت: یکی از مباحث این است که گفته می شود نخبگان در مفهوم سیاسی حاکمان را به مفهوم نخبگان می شناسند، یعنی آنهایی که قدرت سیاسی می شناسند. در جای دیگر نخبگان را به مفهوم فناوران یا تکنوکرات ها اطلاق می کنند.
وی ادامه داد: آنچه ما در حال حاضر می گوییم و بنیاد ملی نخبگان ذیل سند راهبردی امور نخبگان به آن رسید، این است که نخبه به فردی گفته می شود که در خلق و گسترش عالم، فناوری، هنر، ادب، فرهنگ و مدیریت کشور در چارچوب ارزش های اسلامی اثرگذاری بارز داشته باشد و فعالیت های آن بر پایه هوش، خلاقیت، انگیزه و توانمندی های ذاتی و اکتسابی باشد. بنابراین باید اولا در علم سرآمد باشد از سوی دیگر دارای استعداد باشد و سوم اینکه به آن استعداد اکتفا نکرده باشد و توانسته است قله های علم را در حوزه های مختلف به دست بیاورد. همچنین نخبه کسی است که بر پایه ارزش های اسلامی در مسیر کشور حرکت کند و برای خدمت رسانی به جامعه حرکت کند.
در ادامه اکبری عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه در مسیر نخبگی یک مسیر داریم، اظهار داشت: در حقیقت یک فرآیند چهار مرحله ای وجود دارد که از استعداد افراد شروع می شود تا به مرحله نخبگی برسد. مسیر نخست کسانی هستند که به آنها آغازگران می گوییم. افرادی هستند که دارای استعداد ویژه و توانایی ذاتی خاصی هستند.
وی ادامه داد: گروه دوم آینده سازان هستند. این گروه افراد مستعدی هستند که قدرت به روز رسانی استعدادشان را دارند. سومین گروهی که در مسیر نخبگی با آنها مواجه هستیم، گروه سرآمدان که متخصصین، خبرگان و زبدگان را شامل می شوند که دایره اثرگذاری اش در جامعه خیلی بزرگ است و با توجه به تخصصی که دارند زمینه سازی آن توسط بنیاد فراهم می شود.
رئیس کمیسیون فرهنگی و پژوهشی سند راهبردی کشور در امور نخبگان درباره چهارمین دسته و گروه بیان داشت: چهارمین گروه که آخرین گروه است، نخبگان تعریف می شوند. بنابراین مسیر دارای چهار گروه آغازگران، آینده سازان، سرآمدان و در نهایت نخبگان است.
وی درباره زمینه سازی جهت اثرگذاری نخبگان عنوان داشت: سند جامع نخبگان اساسا برای اثر گذاری بیشتر نخبگان طراحی شده است. در این سندی که تدوین کرده ایم، پنج راهبرد کلان تدوین شده که ذیل آن 70 اقدام پیش بینی شده است و با کمک این اقدامات مسیر نخبگی شکل می گیرد و با شکل گیری آن به اهداف کلان می رسیم.
در ادامه صالحی با اشاره به کمیته نگارش سند جامع نخبگان خاطرنشان کرد: از سال 89 در یک جلسه رهبر معظم انقلاب فرمودند نیاز است یک سندی در خصوص نخبگان که ناظر بر واقعیت باشد، طراحی شود. پس از این گفتگو ریاست ملی بنیاد نخبگان تیمی را تشکیل دادند که این افراد به عنوان کمیته نگارش سند فعالیت خود را آغاز کردند.
وی افزود: فروردین ماه سال 90 این کمیته تشکیل شد و برنامه های متمرکزی را ایجاد کردیم و تقریبا هفته ای یک یا دو جلسه داشتیم و حتی گاهی مسیری را که نوشته بودیم دوباره از ابتدا به نگارش در می آوردیم. نهایتا به آنچه که امروز به آن رسیده ایم، دست یافتیم که این مهم در سال 91 به صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی رفت و تصویب شد.
عضو کمیته ملی نگارش سند ملی نخبگان در ادامه اشاره کرد: آنچه به عنوان تعریف نخبه ارائه شد، در ابتدای سند آمده است و سعی شد تعریفی ارائه شود که از فضای معدل محور و تک فعالیت محور در یک زمان خاص، دور باشد و یک فعالیت دامنه ای و گسترده ارائه دهیم. همچنین حوزه تاثیرگذاری نخبه نیز از اهمیت زیادی برخوردار است و باید برای کشور و جایی که زندگی می کند، مفید باشد.
No tags for this post.