آنچه درباره کارت اهدای عضو باید بدانیم

بسیاری از خانواده‌های بیماران مرگ مغزی در شرایط بد روحی قدرت انجام این کار را ندارند. شاید گرفتن کارت اهدای عضو و رضایت بیمار پیش از مواجه‌شدن با حادثه‌ای که به مرگ مغزی منجر شود، بتواند تصمیم‌گیری را خانواده‌های این افراد آسان‌تر کند.

ازنظر شرعی و قانونی برای اهدای عضو نیازی به رضایت نیست، زیرا ازنظر شرع انسان مالک کالبد خودش نیست. ازنظر قانون مجلس شورای اسلامی نیز درصورتی‌که فردی شفاهی یا از طریق کارت اهدای عضو رضایت خود را اعلام کرده باشد، به گرفتن رضایت از خانواده نیازی نیست اما براساس قانون مدنی در همه کشورها اخذ رضایت از خانواده برای اهدای عضو الزامی است. در انگلیس در یک دوره زمانی بدون اخذ رضایت از اولیای دم اهدای عضو انجام می‌شد اما بعد از مدتی بررسی‌ها نشان داد روحیه اجتماعی مردم به‌شدت آسیب‌دیده است.

براساس قانون مدنی در کشور ما باید از اولیای‌دم یعنی پدر، فرزند ذکور به سن قانونی رسیده و جد پدری رضایت گرفته‌شده و نیازی نیست از همسر، مادر و دختر رضایت گرفته شود اما براساس عرف باید از همه این افراد رضایت گرفته شود؛ حتی اگر یک نفر از آن‌ها رضایت نداشته باشد، اهدای عضو انجام نمی‌شود.

برای گرفتن کارت به کدام سامانه مراجعه کنیم؟

هرچند ما در مقایسه با دیگر کشورهای دنیا سابقه طولانی در ا‌هدای عضو نداریم اما روزبه‌روز بر تعداد افراد متقاضی کارت اهدای عضو در کشورمان افزوده می‌شود. پیش‌ازاین هریک از مراکز فراهم‌آوری برای خودشان کارهای فرهنگی انجام می‌دادند و اقدام به ثبت‌نام و صدور کارت اهدای عضو می‌کردند. در روزها و ماه‌های اول تعداد ثبت‌نام کنندگان به بیش از 100 نفر در ماه نمی‌رسید اما با شروع تبلیغات فرهنگی و برگزاری جشن نفس، تعداد بیشتری از مردم نیک‌اندیش سرزمین‌ ما با این امر مقدس آشنا شدند و تعداد افراد متقاضی کارت اهدای عضو به بیش از 500 نفر در روز رسید.

تقاضای روزافزون دریافت کارت اهدای عضو باعث شد پیرو تأکید وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، روشی برای ثبت‌نام و صدور آنی کارت اهدای عضو ابداع و در دستور کار این وزارتخانه قرار بگیرد. درنهایت اسفند 1393 همزمان با روز جهانی کلیه برای اولین بار در کشور سامانه کارت اهدای عضو کشوری به نشانی ehda.center راه‌اندازی شود. دکتر هاشمی، وزیر بهداشت، درمان آموزش پزشکی نخستین فردی بود که در این سامانه ثبت‌نام کرد. هرچند روزهای اول شاید روزی 30 نفر متقاضی دریافت کارت بودند اما اکنون تعداد متقاضیان به روزی هزار نفر رسیده است.

در این سامانه کد ملی هر فرد به‌صورت آنلاین کنترل‌شده و درصورتی‌که اطلاعات مطابق کارت ملی واردشده باشد، کارت اهدای عضو صادر می‌شود و متقاضی می‌تواند همان لحظه کارت خود را ذخیره و چاپ کند.

گفتنی است، اطلاعات داوطلبان دریافت کارت بلافاصله وارد سامانه کشوری کارت اهدای عضو شده و در آن ذخیره می‌شود. همچنین باید یادآور شد این سامانه از طریق تمامی بیمارستان‌های کشور قابل‌دسترسی است و امکان جستجوی نام افراد مرگ مغزی بستری در این بیمارستان‌ها وجود دارد.

چند نکته:

1- افرادی که برای دریافت کارت اهدای عضو از طریق سامانه ehda.ir ثبت‌نام کرده‌اند باید برای پیگیری کارت خود به همین سامانه مراجعه کنند یا برای ثبت اطلاعات خود در سامانه ehda.center(سامانه مرکزی کارت اهدای عضو است که اطلاعات داوطلبان در سامانه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ثبت‌شده و از طریق واحدهای اهدای عضو کل کشور قابل‌دسترس است) نیز اقدام کنند.

2- درصورتی‌که علاوه بر ثبت اطلاعات در سامانه مرکزی اهدای عضو تمایل دارید کارت اهدای عضو را نیز دریافت کنید، می‌توانید کارت موقت خود را بلافاصله پس از تکمیل اطلاعات پرینت گرفته یا منتظر کارت نهایی خود باشید که با طرح جدید کشوری که به‌زودی ارائه می‌شود.

 

منبع: ehda.ir

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا