ضعف قوانین و نبود فناوری، مشکل اصلی دراستفاده از تکنولوژی سبز
بابک بنکدارپور در گفت و گو با ایرنا، با بیان اینکه، هدف شیمی سبز یا همان مهندسی شیمی طراحی فرایندهایی برای تولید محصولاتی است که با محیط زیست سازگار است گفت: این تکنولوژی ضمن به حداقل رساندن خطرات ناشی از مواد شیمیایی و آلاینده به دنبال کاهش و جلوگیری از آلودگی در محیط زیست است.
وی درادامه با اذعان به اینکه، وضعیت دفع آلاینده ها در کشورمان به هیچ وجه مناسب نیست، گفت:، تنها کاری که در حوزه تکنولوژی سبز در ایران می شود تصفیه فاضلاب ها برای جلوگیری از آسیب رسانی به طبیعت است.
استاد دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، استفاده از این تکنولوژی در کشورمان را با توجه به وضعیت بحرانی کشورمان در بخش زیست محیطی نیازمند توجه ویژه مسئولان و دست اندرکاران دانست.
وی با اشاره به بازدید اخیر خود از یک مجتمع پتروشیمی در شهرستان ماهشهر گفت: به دلیل پیچیدگی موجود در تصفیه فاضلاب پتروشیمی ناشی از ترکیبات متغیر موجود در آن و همچنین عدم بهره گیری از فناوری روز دنیا این واحد قادر به تصفیه صحیح فاضلاب شیمیایی خود با استفاده از سیستم موجود نبود و تنها آنرا تا یک حدی رقیق کرده و پس از جاری کردن آن در خور اطراف جریمه اینکار را پرداخت می کردند.
بنکدارپور اظهارکرد: بسیاری از مراکز صنعتی کشورمان از یک سوء به دلیل نبود قوانین و جرائم سختگیرانه و از یک طرف به جهت عدم بهره مندی از تکنولوژی و فناوری های روز دنیا محیط زیست کشور را آلوده تر می کنند.
این استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر همچنین گفت: تازمانی که بخش صنعت کشورمان به دلیل اینکه با مشکلات اساسی تری مواجه و از سودآوری لازم برخوردار نیست، از تکنولوژی سبز نیز بعنوان یک نیاز ثانویه و بعنوان حرکتی لوکس تعبیر خواهد کرد و انگیزه لازم برای استفاده از این نوع تکنولوژی وجود نخواهد داشت.
**دروس دانشگاهی همگام با پیشرفت های صنعتی تغییر نکرده است
این استاد دانشگاه در ادامه با بیان اینکه، تولید علم و فناوری در جهان امروزی یکی از وظایف خطیر دانشگاه ها محسوب می شود، گفت:این وظیقه جامعه علمی کشور است که با توجه به موقعیت خود خارج از مسائل سیاسی، فرهنگی و اقتصادی به دنبال رفع مشکلات کشور باشد.
وی در عین حال با بیان اینکه، دانشگاه ها نیز به منظور اقدامات علمی و پژوهشی خود با مشکلاتی از جمله تامین بودجه مواجه هستند گفت: هدف نهایی شیمی سبز، افزایش کیفیت زندگی در کره خاکی بصورت تمیزتر و ایمن تر است و با حداقل امکانات نمی توان در حوزه های مختلف علمی از جمله شیمی سبز و تکنولوژی های مربوطه به پیش رفت و این نیازمند بها دادن به حوزه پژوهش و تحقیق است.
بنکدارپور با اشاره به اینکه، طی ماه های اخیر یک کار پژوهشی از سوی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در حوزه آشنایی با واحدهای درسی و ساختار دانشگاههای تاپ و درجه یک دنیا انجام شده است، گفت: با انجام این کار پژوهشی مشخص شد که همگام با نیازهای جامعه و پیشرفت های صنعتی دروس دانشگاهی نیز متحول شده است.
وی با بیان اینکه، برنامه های درسی و واحدهای دانشگاهی در مقطع کارشناسی یا بالاتر در رشته شیمی نسبت به سایر کشورهای پیشرفته خیلی به روز نشده است، گفت: در طول 30 سال گذشته فقط پس از انقلاب فرهنگی یک اصلاحات جزئی در تعدادی از واحدها و رفرنس ها صورت گرفت.
بنکدارپور با اشاره به اخذ مدرک کارشناسی رشته مهندسی شیمی از یکی از دانشگاهها انگلیس حدود 30 سال پیش گفت: برنامه ای که دانشگاه های انگلیس در حال حاضر برای سطح کارشناسی مهندسی شیمی تعریف و تنظیم کرده است با برنامه دانشگاهی کشورمان بسیار متفاوت است و نظام فعلی آموزشی ایران خیلی با 30 سال پیش انگلیس تفاوتی نمی کند.
وی افزود: بعنوان مثال حدود 30 سال پیش بحث شیمی سبز و تکنولوژی آن دردنیا مطرح نبود، این درصورتی است که دانشجویی که امروز لیسانس مهندسی شیمی می گیرد و می خواهد در صنعت شیمایی مشغول بکار شود باید با این مفهوم آشنایی کامل داشته و مباحث مربوطه در ذهنش جا فتاده باشد.
استاد دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تصریح کرد: در حال حاضر یک کمیته ای متشکل از کارشناسان و مهندسین شیمی در دانشگاه صنعتی امیر کبیر برای بازنگری و به روز رسانی واحدهای درسی رشته مهندسی شیمی تشکیل شده است.