آنالیز ژن های درگیر در تحمل اسمزی گیاه پسته

زینب حمیدی تبار دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی این واحد دانشگاهی گفت: شوری یکی از عوامل محیطی مهم و موثر در کمیت و کیفیت عملکرد گیاهان است که امروزه به دلیل گرم شدن کره زمین و به تبع آن محیط زیست و کاهش میزان بارندگی این پدیده روز به روز در حال افزایش است.

وی با بیان اینکه عملیات به‌زراعی به همراه اصلاح ژنتیکی گیاهان در کاهش مشکلات این پدیده محیطی مؤثر است، افزود: در این تحقیق با عنوان 'آنالیز ژن های درگیر در تحمل اسمزی گیاه پسته به بررسی دو رقم پسته EBR1 که در ایران کشت می شود و همچنین گیاه بنه (نژاد وحشی پسته) در ارتباط با تنش شوری و بیان ژن های مرتبط با تنش شوری پرداخته شده است.
اسمز یا گذرندگی به فرآیندی گفته می‌شود که طی آن حلال از طریق یک غشای نیمه تراوا از جایی که محلول رقیق تر است به جایی که محلول غلیظ تر است نفوذ می‌کند.
به گفته حمیدی تبار، در این تحقیق تنش شوری بر اساس ظرفیت مزرعه طی مدت 21 روز روی هر دو رقم پسته اعمال شد؛ در آنالیز واریانس، اختلاف معنی داری بین ارقام پسته مشاهده نشد اما اختلاف معنی داری در مورد تنش اعمال شده مشهود بود.
در این تحقیق ژن ACTIN برای اولین بار در دنیا در پسته ایزوله و توالی یابی شد.
این ژن در مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی (NCBI) با کد jz898211 به ثبت رسید و برای بررسی مکانیزم تحمل شوری در پسته، بیان دو ژن مرتبط با تنش شوری نیز بررسی شد.
با توجه به نتایج بیان ژن، مشاهده شد ژن NAC در زمان اعمال تنش افزایش بیان معنی داری در حد 3.55 پیدا کرد اما در ژن SOS تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
این کار تحقیقاتی با همکاری استادان راهنما دکتر آسا ابراهیمی و دکتر مهدی رهایی و با مشاوره دکتر رضا عزیزی نژاد انجام شده است.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا