گزارش تصویری و تحلیل فنی بنای تاریخی امامزاده حلیمه خاتون
استان چهار محال و بختیاری یکی از بکر ترین مناطق ایران بوده و در این میان روستای سر پیر که آخرین روستا از مجموعه روستاهای ای است که با جاده ای روستائی به هم متصل می شوند؛ دارای موقعیت ممتازی از نظر طبیعت و آثار تاریخی است.
بنای تاریخی – مذهبی امامزاده حلیمه خاتون شامل اتاق مقبره با پلان دایره ای و یك فضای جانبی جدید ساخت در ضلع جنوب شرقی آن است. در حال حاضر گنبد امامزاده پوششی فلزی دارد و دیواره های خارجی آن ، از پائین تا شروع ساقه گنبد با ایزوگام پوشیده شده است. ساقه گنبد با كاشی های جدید به رنگ های فیروزه ای ، لاجوردی و سفید تزئین شده است.
در این روستای تاریخی بقعه ای قرار دارد که امروزه نزدیک به هفت سده از عمر آن گذشته و علی رغم شرایط سرد آب و هوای منطقه و آسیب های اقلیمی و انسانی وارد شده بر آن در طول این مدت طولانی، هنوز سالم و پا برجا بوده و به استثنای تعمیرات و مرمت های غیر اصولی انجام شده در بدنه بیرونی آن، هنوز فرم و شکل اولیه خود را حفظ کرده است. بنای تاریخی – مذهبی امامزاده حلیمه خاتون شامل اتاق مقبره با پلان دایره ای و یك فضای جانبی جدید ساخت در ضلع جنوب شرقی آن است. در حال حاضر گنبد امامزاده پوششی فلزی دارد و دیواره های خارجی آن ، از پائین تا شروع ساقه گنبد با ایزوگام پوشیده شده است. ساقه گنبد با كاشی های جدید به رنگ های فیروزه ای ، لاجوردی و سفید تزئین شده است.
قابل توجه است كه در دهه های اخیر امامزاده توسط اهالی محل كاملاً غیر اصولی مرمت شده و این موضوع سبب از بین رفتن تزئینات بیرونی بنا شده است. بقعه توسط شش پله وارد فضای زیر زمینی می شود كه سكوی قبر در آن واقع شده است. در بین اهالی منطقه، اعتقادات خرافی درباره این مجموعه وجود دارد ، برای نمونه به اعتقاد مردم محلی ورود آقایان به این قسمت ممنوع بوده است و هر مرد نا محرمی که وارد تاق زیرین مقبره شود کور خواهد شد . بخش زیرین اتاق مقبره به همان فرم اولیه باقی مانده و تغییرات زیادی در آن اعمال نشده است. در كنار قبر حفره ای وجود دارد كه اهالی جهت گرفتن حاجت خود در آن خاك می ریزند . یکی دیگر از خرافه های رایج در مورد این بقعه، وجود نگهبان جادوئی برای ان است، بنا به اظهار اهالی محلی در این محل یك مار سبز رنگ زندگی می كند که وظیفه حفاظت از این بقعه را بر عهده دارد. البته این موضوع داستانی است که نسل به نسل به مردم امروز منتقل شده و هیچ کس از اهالی روستا تا کنون این مار را از نزدیک مشاهده نکرده است. ضریح قدیمی امامزاده نیز در مسجد امام حسین روستا نگهداری می شود. بر اساس اطلاعات موجود در متون تاریخی، پرونده بنا در سازمان میراث فرهنگی و شواهد و قرائن موجود؛ این بنا از آثار باقی مانده از قرن هشتم هجری است.
گزارش تصویری و تحلیل فنی: احسان محمدحسینی – فاطمه کردی
No tags for this post.