فیلترینگ هوشمند محدودیت نیست
فیلترینگ هوشمند به صورت هوشمندانه و با استفاده از نرم افزارهایی در دسترسی های افراد تفاوت هایی ایجاد می کند که به طور کلی سطحی از دسترسی کم یا زیاد را برای کاربران متناسب با سن، شغل و تخصص آنها در استفاده از فضای مجازی فراهم می کند.فیلترینگ هوشمند راهکار مناسبی در برابر اعمال سلیقه های فردی است که ممکن است در نتیجه فیلترینگ سنتی بر روی سایت ها و شبکه هایی با مطالب مفید نیز انجام شود.
خانواده های ایرانی از هنگامی که تب شبکه های اجتماعی فراگیر شد، همواره نگران سلامت و امنیت فرزندان خود در این شبکه ها هستند که مبادا افراد سود جو ذهن و اعتقادات فرزندانشان را مورد حمله قرار دهند.
بسیاری از خانواده ها با دیدن برخی کانال های غیراخلاقی در شبکه های اجتماعی عطای داشتن رایانه و ابزاری از این قبیل را برای فرزندان شان به لقایش می بخشند تا نگران آسیب های ناشی از بکارگیری آنها نباشند.
ازسوی دیگر بسیاری از کاربران تلفن همراه از ازدیاد موارد غیراخلاقی در شبکه های اجتماعی بستوه آمده و با وجود نیاز به دانستن از خیر یادگیری می گذرند.
نگرانی خانواده ها و کاربران شبکه های اجتماعی از این معضل، ضرورت انجام اقدام های پیشگیرانه را برای مقام های مسئول جدی تر کرد و لذا کمیته ای ایجاد کردند که کار اعمال محدودیت در دسترسی به برخی تارنماها و مطالب را برعهده دارد.
این کمیته از تعدادی افراد تشکیل شده است که برای ایجاد محدودیت در دسترسی ها در مواقعی سلیقه ای عمل کردند و این گونه رفتارها عامل بروز نارضایتی در بین کاربرانی شد که به جمع آوری تازه ترین اطلاعات رشته تخصصی خود نیاز داشتند.
نگرانی های موجه خانواده ها عاملی شد تا رهبر معظم انقلاب در دیدارهایی که هفته های اخیر با معلمان کشور داشتند بر استفاده صحیح از فناوری های ارتباطی و ضرورت حفاظت فضای فرهنگی جامعه در قبال موارد غیراخلاقی تاکید کنند.
پرواضح است که ایجاد محدودیت در دسترسی به برخی اطلاعات و سامانه های اطلاع رسانی تنها محدود به کشور ایران نیست و اعمال این نوع محدودیت ها در شماری از کشورها به ویژه اسلامی دیده می شود.
کشورهای پیشرو در دسترسی به فناوری های تازه ارتباطی و اطلاعاتی در صدر کشورهایی قرار دارند که محدودیت در دسترسی ها اعمال می کنند. اما اعمال این محدودیت ها براساس سلیقه فردی نبوده بلکه به صورت سیستمی انجام شده و کاربرنهایی از اعمال آن هیچ گونه نارضایتی احساس نمی کند.
کمیته ای برای رفع نگرانی
دغدغه های رهبر معظم انقلاب و خانواده های ایرانی سبب شد محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از تشکیل کمیته ویژه برای رفع دغدغه ها خبر دهد.
وی در شبکه اجتماعی کلوب خود نوشته بود: همانطور که مقام معظم رهبری تاکید فرمودهاند باید ضمن استفاده از فناوری اطلاعات، در توسعه فرهنگی و اخلاقی کاربران آموزش و پرورش نیز همراهی و تلاش حداکثری خود را به کار گرفته و برای رفع دغدغه های معظم له در حفاظت از فرهنگ در فضای مجازی کارگروه فرهنگی و اجتماعی با حضور دستگاههای مرتبط بویژه وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از نخبگان متخصص و متعهد این حوزه با هماهنگی شورای عالی فضای مجازی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تشکیل خواهد شد که تحت سیاستهای شورای عالی فضای مجازی مساعی لازم برای توجه و تحقق این مهم صورت می دهد.کمیته مذکور اعمال فیلترینگ هوشمند را پیگیری خواهد کرد.
علاوه بر این اقدام روز شنبه هشتم خرداد ماه محمود واعظی در حاشیه همایش روابط عمومی های وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به ایرنا گفت: تلاش ما چاره اندیشی عملی و جدی برای رفع دغدغه های مقام معظم رهبری درباره فضای امن مجازی است و تلاش برای پاسخگویی به دغدغه های رهبر معظم انقلاب در دو مسیر مباحث عملی و نظری به صورت جدی آغاز شده است.
چگونگی پرداختن به این دو مبحث از برنامه های در دست اقدام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است و اظهار امیدواری شده است که بتوانند با سرعت بیشتری مشکلات فضای مجازی را برطرف کرده و فضایی امن برای خانواده های ایرانی ایجاد کنند.
واعظی به اقدام های انجام شده برای افزایش امنیت در فضای مجازی اشاره و خاطر نشان کرد: تبادلات صورت گرفته با تلگرام منجر به آن شد تا ربات هایی برای انجام فیلترینگ بر روی سایت ها و موارد خلاف اخلاق طراحی و به کار گرفته شود. همه تلاش خود را بکار گرفته ایم تا کانال های غیر اخلاقی مسدود شود و چند روش نیز بکار گرفته شده و تعدادی نیز مسدود شده است.
اقدام برای انتقال سرورهای خارجی به داخل کشور
شورای عالی فضای مجازی به ریاست دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری نیز عصر شنبه هشتم خرداد ماه تشکیل جلسه داد و ضمن تصویب بخش هایی از سند در اولویت قراردادن شبکه های پیام رسان داخلی و خارجی، مقررکرد همه شبکه های پیام رسان برخط فعال کشور ظرف یکسال آینده انبارش یا ذخیره سازی داده های (دیتا) خود را در داخل کشور انجام دهند.
به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، در این جلسه شرکت های خارجی پیام رسان فعال در داخل برای ادامه فعالیت خود ملزم خواهند شد تا همه اطلاعات و فعالیت مرتبط با شهروندان ایرانی را به داخل منتقل کنند.
همچنین در بررسی وضعیت پیام رسان های اجتماعی با تکیه بر رهنمودها و دغدغه های مقام معظم رهبری در مرکز ملی فضای مجازی، سند در اولویت قراردادن این مباحث در جلسه بررسی و بخش هایی از آن، توسط اعضای شورا تصویب شد.
بر این اساس مقرر شد به تدریج و در یک دوره گذار یک ساله، شبکه های پیام رسان بومی در داخل ادامه یابد و با حمایت و ارائه تسهیلات به این شبکه ها، شرایط رقابتی با شبکه های برخط خارجی فراهم شود.
فلیترینگ هوشمند مانع اعمال سلیقه
اعمال محدودیت هوشمندانه در شبکه های اطلاع رسانی و اجتماعی علاوه برآنکه مانع اعمال سلیقه در برخورد با این نوع شبکه ها خواهد شد، راهکاری سیستماتیک برای افرادی است که نیاز دارند از اطلاعات مفید استفاده کرده و از گزند موارد آسیب رسان آن در امان باشند.
همه اقدام ها برای ایجاد محدودیت در عملکرد برخی شبکه هایی که تنها به فکر رواج موارد غیر اخلاقی و سوء استفاده ازفضای مجازی هستند باعث خواهد شد این فضا برای خانواده ها امن شده و دیگر نگرانی نداشته باشند.
اقدامی برای امن سازی فضای مجازی برای کودکان
یکی از اپراتورهای تلفن همراه کشور سیم کارتی را با هدف افزایش امنیت کودکان در فضای مجازی طراحی و به بازار عرضه کرده است.
این سیم کارت که سیم کارت کودک و نوجوان درسا نامیده شده با هدف ایجاد فضای مجازی و اینترنت پاک و ایمن برای استفاده کودکان و نوجوانان طراحی شده است.
محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با گذشت حدود یک سال از فعالیت رسمی درسا، در شبکه اجتماعی خود یکی از سیاستهای دولت را حمایت از تأمینکنندگان محتوا و خدمات فضای مجازی، تلفن همراه و طرحهایی که به فضای امن و سالم در خانوادهها کمک میکند، عنوان کرد و گفت که سیمکارت کودک و نوجوان همراه اول طرحی است که از حریم خانواده در مقابل خطرات فضای مجازی محافظت میکند و امکان نظارت والدین بر فرزندان را فراهم میسازد.
به گزارش ایرنا، اقدام های دولت یازدهم و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای صیانت از خانواده ها در برابر مواردی که اساس خانواده ها را نشان گرفته اند از همت این دولت برای پاک سازی فضای مجاز حکایت دارد. اکنون وظیفه سایر نهادها است با همکاری و همراهی دولت یازدهم فضای امن را برای خانواده های ایرانی فراهم کنند تا آنها بتوانند ضمن برخوداری از آخرین نوآوری های روز جهانی با خیالی راحت فرزندان خود را برای ارتقای دانش خود به این فضاها هدایت کنند.