حمایت از صندوقهای خطرپذیر
خسرو پیری امروز در بیست و پنجمین نشست روسای پارک های علم و فناوری سراسر کشور در وزارت علوم گفت: مسیر اصلی تحقق اقتصاد مقاومتی، شرکت های دانش بنیان و پارک های علم و فناوری هستند و مقام معظم رهبری، مدیران ارشد کشور و وزیر علوم نیز به این موضوع تاکید دارند.
وی افزود: پارک های علم و فناوری و مراکز رشد نقش موثری در اقتصاد کشور دارند و محصولات آنها می تواند پاسخگوی نیاز مردم باشند.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی علوم و فناوری وزارت علوم با تاکید بر اینکه سیاست های اصلی و کلان وزارت علوم و معاون پژوهشی این وزارتخانه همواره در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و به دنبال آن اقتصاد دانش بنیان است، گفت: ماموریت ما در واقع ایجاد شرکت های کوچک و متوسط در پارک های علم و فناوری است تا بدین واسطه اقتصاد دانش بنیان تحقق یابد.
پیری با بیان اینکه پارک ها یک مدل توسعه فناوری جدید هستند، گفت: هرچه این مدل را به نحو احسن ایجاد کنیم، یک اثر فرهنگی در کشور نمایان خواهد شد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۳۸ پارک علم و فناوری در کشور وجود دارد، گفت: این پارک ها باید یک اقتصاد فناورانه جدید را که مبتنی بر دانش است ایجاد کنند و بر اساس آن فعالیت های خود را ادامه دهند.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی علوم و فناوری وزارت علوم افزود: انتقال فناوری و کسب دانش در داخل کشور برای دستیابی به بازار یکی از سیاست های وزارت علوم برای تحقق اقتصاد دانش بنیان است.
پیری اظهارداشت: پیوست فناوری یک مواد قانونی مصوب در دولت است که ما هم در وزارت علوم چارچوبی را مورد بررسی قرار دادیم تا در نهایت اقتصاد دانش بنیان را در کشور به واسطه پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان شاهد باشیم.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی علوم و فناوری وزارت علوم با اشاره به اینکه همچنین ضروری است که از ظرفیت دانشگاه ها برای تحقق اقتصاد دانش بنیان بهره بگیریم، گفت: باید ماموریتهای جدید دانشگاه ها تدوین شود تا بر اساس آن فعالیت های خود را به خوبی ادامه دهند.
پیری با بیان اینکه تحقق اقتصاد مقاومتی در گرو دانشگاه ها، پارک های علم و فناوری و مراکز رشد و تحقیقاتی است، گفت: از سوی دیگر استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور می تواند در تحقق این موضوع موثر باشد؛ در همین راستا یکی از برنامه های ما در وزارت علوم جذب این افراد است.
وی اظهارداشت: سرمایه گذاری با حضور برندهای قوی خارج از کشور و حضور شرکت های دارای برند در پارک ها نیز می تواند در تحقق اقتصاد دانش بنیان کشور نیز موثر واقع شود؛ اگر یک الی دو شرکت دارای برند در پارک ها حضور داشته باشند، می توانند مدل جدیدی برای شرکت های پارک ها ارائه کنند.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی علوم و فناوری وزارت علوم با بیان اینکه در حال حاضر پارک های علم و فناوری با حمایت دولت فعالیت می کنند، گفت: اگر بخواهیم ۵۰ درصد محصولات دانش بنیان را صادر کنیم، باید بخش خصوصی را وارد این قضیه کرده تا بتوان اقتصاد دانش بنیان را در کشور محقق کرد؛ مذاکراتی با بخش های خصوصی در این زمینه صورت گرفته، امیدواریم که نتیجه بخش باشد.
به گفته پیری: در واقع یکی از برنامه های ما در سطح پارک ها که می تواند به سیاست های کلان وزارت علوم کمک کند، سیاست گذاری بخش خصوصی است.
وی افزود: کمک به بازاریابی، صادرات محصولات دانش بنیان و ارائه خدمات پس از فروش به محصولات فناورانه شرکت های دانش بنیان از سیاست های وزارت علوم است که بنا داریم در این زمینه حمایت هایی داشته باشیم تا شرکت ها بتوانند به عنوان شرکت های مادر فعالیت کنند.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی علوم و فناوری وزارت علوم با بیان اینکه فرهنگ و فرهنگ سازی فناوری جزء سیاست های اصلی وزارت علوم است، گفت: در حال حاضر هنوز جایگاه پارکها و مسئولیت آنها در جامعه مشخص نیست که باید در این زمینه فرهنگ سازی هایی صورت گیرد.
پیری افزود: ما دانشگاه های کارآفرین را جدا از فعالیت پارک های علم و فناوری نمی دانیم. اگر دانشگاهی کارآفرین شود می تواند بین مراکز تحقیقاتی و پارک ها ارتباطاتی برقرار کند.
وی با بیان اینکه ایجاد شبکه های فناوری جزء برنامه های ما در وزارت علوم است، گفت: این خلاء هنوز در کشور وجود دارد زیرا باید پارک های علم و فناوری در یک چارچوب فعالیت کنند و با یکدیگر ارتباط داشته باشند.
به گفته مدیر کل دفتر برنامه ریزی علوم و فناوری وزارت علوم: اکنون پارک علم و فناوری کردستان در حال راه اندازی سایتی با نام شعف یا شبکه فناوری علم و است تا بدین واسطه پارک های علم و فناوری بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
پیری ادامه داد: همچنین تور مجازی که در این سایت پیش بینی شده می تواند امکان دسترسی پارک ها به محصولات دانش بنیان از طریق وب را فراهم کنند؛ این شبکه ها به ایجاد بازار برای محصولات شرکت های دانش بنیان کمک می کنند.
وی با بیان اینکه از سوی دیگر حضور محصولات شرکت های دانش بنیان در بازارهای بین المللی از اهدافی است که ما در وزارت علوم مورد پیگیری قرار داده ایم، گفت: در همین راستا، تعاملات بین المللی با کشورهایی همچون ایتالیا، آفریقای جنوبی، آذربایجان، قزاقستان و غیره صورت گرفته است.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی علوم و فناوری وزارت علوم تاکید کرد: قرار است ۳۰ شرکت دانش بنیان که دارای محصولات فناورانه هستند از شهریورماه امسال عازم کشورهای اروپایی شوند تا بتوانند با شرکت های این کشورها ارتباطاتی برقرار کنند.
به گفته پیری یکی از روش های ما برای فن بازار، تماس شرکت های دانش بنیان ایرانی با شرکت های بزرگ سایر کشورهاست.
وی در خصوص اسناد راهبردی پارک های علم و فناوری گفت: این اسناد آماده شده و به زودی منتشر خواهد شد؛ اسناد راهبردی پارک های علم و فناوری عملیاتی تدوین شده و در آن مزیت های منطقه ای که پارک علم و فناوری در آن وجود دارد، مورد توجه قرار گرفته است.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی علوم و فناوری وزارت علوم افزود: اکنون کارگروه آمایش فناوری در پارک ها آغاز به کار کرده زیرا مبحث فناوری در این پارکها بسیار مهم است.
به گفته پیری کارگروه تدوین اسناد راهبردی پارک های علم و فناوری، کارگروه تدوین نقشه راه فناوری، کارگروه تعاملات بین المللی برای انتقال دانش فنی، کارگروه صادرات کالاهای دانش بنیان، کارگروه بودجه، کارگروه نظارت و ارزیابی، کارگروه آمار و اطلاعات و غیره در وزارت علوم در حال فعالیت هستند.
وی افزود: یکی از خلاء های کشور این است که آمار به روزی در زمینه پارک های علم و فناوری وجود ندارد. به همین دلیل کارگروه کوچکی تحت عنوان کارگروه آمار و اطلاعات فعالیت های خود را آغاز کرده تا بتواند اطلاعات به روز و دقیقی را در خصوص پارک ها ارائه کند.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی علوم و فناوری وزارت علوم اظهار کرد: اخیراً پارک های علم و فناوری لرستان و گرگان اقدام به راه اندازی صندوق های پژوهش و فناوری کرده اند.
پیری ادامه داد: همچنین برنامه داریم که از صندوق های خطرپذیر که در خارج از کشور هستند حمایت کرده و آنها را در پارک ها مستقر کنیم؛ وزارت علوم در راستای جذب این صندوق ها به پارکها حمایت هایی در نظر دارد.
وی اظهارداشت: همچنین صندوق حمایت از منابع الکترونیک که با صندوق حمایت از مستضعفان تفاهم نامه ای منعقد کرده کار خود را در راستای حمایت از کسب و کارهای روستایی آغاز کرده است.