پرتاب دو میکرو ماهواره فیلیپین در سال ۲۰۱۶
وزارت علوم و فناوری فیلیپین اعلام کرد که این کشور قصد دارد ماهوارههای خود را در سال 2016 و 2017 به فضا پرتاب کند. به گفته جوئل مارکیانو رئیس این پروژه: «پروژه دولت موسوم به برنامه میکرو ماهواره رصد زمین علمی فیلیپین PHL-Microsat است که هدف این پروژه ارسال دو میکرو ماهواره به فضا برای کمک به برنامههای مدیریت بحران، پیشبینی آب و هوا، کشاورزی، شیلات، حفاظت از جنگل، معدن و حتی حفاظت از سایتهای فرهنگی و تاریخی اعلام شده است.»
اولین میکرو ماهواره PHL-Microsat-1 نام دارد که با نام مستعار Diwata شناخته شده است و این میکرو ماهواره در سال 2016 به فضا پرتاب خواهد شد و در مدار زمین قرار خواهد گرفت. دومین میکرو ماهواره PHL-Microsat-2 نام دارد که در سال 2017 به فضا پرتاب خواهد شد و تا به حال نیز نام مستعاری برای آن انتخاب نشده است.
علاوه بر دو ماهواره، یک ایستگاه زمینی دریافت به نام مرکز مشاهده منابع دادهای زمین فیلیپین (Pedro)، برای این پروژه احداث خواهد شد. در صورت ساخته شدن این ایستگاه در منطقه سابیک در زامبالس، داده و تصاویر گرفته شده توسط ماهواره به راحتی دریافت خواهد شد و این دادهها پس از پردازش، به اطلاعاتی تبدیل خواهند شد که برای آژانسهای دولتی قابل استفاده باشد. توسعه و بهبود برنامه بر عهده یک آزمایشگاه تحقیقاتی در دانشگاه دیلیمان فیلیپین قرار داده خواهد شد. این آزمایشگاه به اطلاعات پردازش شده توسط ایستگاه دریافت زمینی دسترسی خواهد داشت.
این پروژه سه ساله در کل، هزینهای در حدود 19 میلیون دلار در بر خواهد داشت. 7.3 میلیون دلار از این مقدار را دولت فیلیپین تقبل خواهد کرد و 11.6میلیون دلار باقی مانده را دو دانشگاه ژاپنی توکوهو و هوکایدو تقبل خواهند کرد. قابل ذکر است هزینه پرتاب دو میکرو ماهواره، 1.3-1.7 میلیون دلار هزینه در بر خواهد داشت.
در حال حاضر دو مرکز آموزشی در حال آموزش دانشمندان و مهندسان فیلیپینی برای طراحی و ساخت اجزای میکرو ماهواره و ایستگاه دریافت هستند. تعدادی از دانشمندان فیلیپینی، از طریق بورسیه تحصیلی که دولت ژاپن برای آنها در نظر گرفته است، از سال 2014 بر روی توسعه ماهواره در این کشور تمرکز کردهاند. دانشگاههای توکوهو و هوکایدو دارای تجربه غنی در برنامههای ماهوارهای هستند. این دانشگاهها میکرو ماهواره ژاپن موسوم به Rising-2 را توسعه دادند. ژاپن نیز از سوی یکی از پیشرفتهترین موسسات تحقیقات فضایی در جهان به نام آژانس کاوشهای هوافضای ژاپن- جاکسا، بهره بسیاری میبرد.
آژانس کاوشهای هوافضای ژاپن یا جاکسا –JAXA آژانس ملّی ژاپن در زمینه فنّاوری هوافضا است. با ادغام سه سازمان مستقل گذشته سازمان فضایی ژاپن در سال 2003 تاسیس شد. آژانس فضایی ژاپن مسئول تحقیقات، تکنولوژی و توسعه ماهوارهها در فضا، همچنین مسئول بسیاری از ماموریّتهای پیشرفته همچون تحقیقات سیّارکی و سفر احتمالی به ماه است. شعار رسمی این آژانس «یک جاکسا» است. شعار جاکسا »رسیدن به آسمان ها، کاوش فضا»است. موسسه علوم فضا و فضانوردی، آزمایشگاه فنّاوری هوافضای ژاپن، آژانس توسعه فضایی ملّی ژاپن. جاکسا به عنوان یک سازمان اجرایی مستقل زیر نظر وزارت آموزش، فرهنگ، ورزش و علم و تکنولوژی همچنین وزارت امورداخلی و ارتباطات تشکیل شد.
میکرو ماهواره چیست؟
یک میکرو ماهواره، یک ماهواره کوچک است که وزن آن بین 10 – 100 کیلوگرم است و هر کدام از میکرو ماهوارههای فیلیپین نیز وزنی معادل 50 کیلوگرم را دارا هستند و با سرعت 7 کیلومتر در ثانیه در مدار پایین زمین، بین 400-420 کیلومتر از زمین قرار خواهند گرفت. این ماهواره سه ابزار اصلی را برای اندازهگیری و تشخیص حمل خواهد کرد.
این ماهوارهها به دلیل صرفه اقتصادی و کارآیی بالا، در زمینههای پژوهشی-آزمایشگاهی دارای کاربرد وسیعی هستند. همچنین برای ماموریتهای هواشناسی، تقویت و پخش دوباره سیگنالها، مخابرات، تلفن همراه و نقشهبرداری از مناطق دور دست دارای تواناییهای خوبی هستند.
یک تلسکوپ با دقت بالا میتواند برای تعیین خسارت بلایای طبیعی مانند طوفان و فورانهای آتشفشانی و تشخیص تغییرات صورت گرفته در سایتهای میراث فرهنگی و طبیعی به این ماهواره کمک کند. تصویرساز چندطیفی هوابرد قادر خواهد بود که تغییرات پوشش گیاهی را با توجه به تغییرات آب و هوایی و یا از نظر آفات تشخیص دهد. با بررسی زیست تودهها، قادر خواهد بود که میزان سلامت اقیانوسها را برای داشتن اطمینان در زمینه ماهیگیری تشخیص دهد. همچنین با یک دوربین با زاویه دید گسترده، قادر خواهد بود که الگوهای ابری را تشخیص دهد، بنابراین پیشبینی اختلالات آب و هوایی با دقت بالاتری انجام خواهد شد. علاوه بر موارد گفته شده، میکرو ماهوارهها، به مدیریت جنگلها، مدیریت آتشسوزیها کمک خواهند کرد.
قبل از میکرو ماهواره دیواتا، فیلیپین دو ماهواره ارتباطی Agila-1 و Agila-2 را کنترل میکرده است. این ماهوارهها به بخش خصوصی تعلق داشت و قادر به ثبت تصویر نبود. این دو ماهواره توسط دانشمندان و مهندسان فیلیپینی ساخته نشده بود.
میکرو ماهواره فیلیپین در هر گذر، 900 تصویر را ثبت خواهد کرد، در نتیجه قادر است روزانه 3600 تصویر را به ثبت رساند و سپس با سرعت 2.4 مگابیت بر ثانیه آنها را به ایستگاه زمینی سابیک ارسال کند. ممکن است بعضی افراد تصور کنند که هزینه کردن بر روی دو ماهواره برای یک کشور در حال توسعه عجیب به نظر برسد اما به گفته یکی از مقامات فیلیپین، این کار به صرفهتر از هزینهای است که صرف خرید تصاویر ماهوارهای میشود. به عنوان مثال دریافت داده ماهوارهای 30 دقیقهای، 1.3 میلیون دلار برای دولت فیلیپین هزینه در بر دارد و دولت فیلیپین سالیانه 45.2 میلیون دلار برای دریافت تصاویر ماهوارهای هزینه میکند. در صورتیکه با راهاندازی ماهوارههای خود میتواند در کل روزهای سال تصاویر مورد نظر خود را دریافت کند.
ژاپن نیز این پروژه را حمایت میکند، چراکه این کار به ژاپن کمک خواهد کرد که کنسرسیوم میکروماهواره آسیایی را به رهبری خود ایجاد کند. در حال حاضر این کنسرسیوم شامل میکرو ماهوارههای اندونزی، ویتنام و تایلند است. دادههای به دست آمده از فیلیپین، به کنسرسیوم کمک خواهد کرد که ارزیابی بهتری از زمین داشته باشد. فیلیپین نیز به دلیل موقعیت جغرافیایی و کشوری که در جبهه توفانهای اقیانوس آرام قرار دارد، بسیار حائز اهمیت است.
No tags for this post.