علم از منظر امام خمینی (ره) در یک نگاه

دانش اندوزی از محورهای مورد تاکید بنیان گذار نظام جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود که به اقتضای نگاه معنوی و تعالی نگر خویش، به پیروی از آموزه های اسلامی و پیشوایان معصوم دین جایگاه رفیعی را برای دانش و جویندگان آن قائل بود، هر چند در این میان رعایت شروطی را همچون تربیت و تهذیب ضروری می دانست.برخی از پیام های امام خمینی (ره) در این مقوله که می تواند چراغ راهی برای دانش پژوهان باشد، به شرح ذیل است: 

صحیفه امام جلد 16
* علم یک حقیقت غیرمتناهی است، و انسان اگر در تمام عمر هم تحصیل علم را بکند باز به آخر نرسانده است. و لهذا سزاوار است که انسان در تمام مراحل عمر مشغول تحصیل علم باشد. یعنی همه محتاجیم به اینکه از یکدیگر چیز یاد بگیریم. همه محتاج به تعلیم و تربیت علمی هستیم…

صحیفه امام جلد 14
* آیات قرآن کریم آن قدر راجع به علم و راجع به دانش سفارش فرموده است که شاید در سراسر کتب دیگر نباشد. اسلام با تخصص، با علم، کمال موافقت را دارد، لکن تخصص و علمی که به خدمت ملت باشد؛ در خدمت مصالح مسلمین باشد…

صحیفه امام جلد 21 
* با اراده و عزم راسخ خود به طرف علم و عمل و کسب دانش و بینش حرکت نمایید، که زندگی زیر چتر علم و آگاهی آنقدر شیرین و انس با کتاب و قلم و اندوخته‌ها آنقدر خاطره آفرین و پایدار است که همه تلخی ها و ناکامی های دیگر را از یاد می‌برد. بشریت با همه پیشرفت هایش در علوم و فنون هنوز در گهواره طفولیت دانش است، و تا رسیدن به بلوغ کامل راه طولانی در پیش است…

صحیفه امام جلد8
* علم تنها اثر ندارد؛ بلکه گاهی مضر است. عمل بدون علم بی‏نتیجه است. علم و عمل دو بالی است که انسان را به مقام انسانیت می‏رساند…

صحیفه امام جلد 13
* میزان علم را خدای تبارک و تعالی به وسیلۀ انبیا ذکر فرموده است. و واقع مطلب همین است که اَلْعِلمُ نُورٌ علم نوری است که خدا در قلوب مردم وارد می‏کند اگر نورانیت آورد برای انسان، این علم است. و اگر حجاب شد برای انسان، آن علم نیست، آن حجاب است «اَلْعِلْمُ هُوَ الْحِجابُ الاَْکْبَرُ»…

صحیفه امام جلد 8
*درس خواندن تنها انسان را در جند الهی وارد نمی‏کند. علم تنها ـ خصوصاً علم های قانونی ـ رسمی انسان را به مراتب انسانیت نمی‏رساند؛ باید باشد، لکن در جنب آن باید توجه به غیب باشد. درس را برای خدا بخوانید. از صفر شروع کردید؛ و امیدوارم تا غیرمتناهی بروید؛ و بروید تا برسید به آنجا که غیر از خدا کسی را نبینید…

صحیفه امام جلد 13 
*تمام این ضررهایی که بشر می‏بیند، تمام این خسران هایی که بشر در این سیّاره می‏بیند، از دست همین عالِمهایی هستند که تخصص را دارند، لکن تربیت را ندارند…

صحیفه امام جلد 19
*در علم و تقوا کوشش کنید که عِلم به هیچ کس انحصار ندارد، علم مال همه است، تقوا مال همه است. و کوشش برای رسیدن به علم و تقوا وظیفه همه ماست و همه شماست…

صحیفه امام جلد 14 
* اسلام کوشش دارد که علم را در مغزهای مستقل، در مغزهایی که به طرف شرق و غرب نیستند، در مغزهایی که به اسلام فکر می‏کنند، بار بیاورد. و این استقلال است که می‏تواند کشور ما را مستقل کند. استقلال کشور ما منوط به استقلال همین دانشگاه ها و فیضیه‏هاست. دانشگاه و فیضیه دست به دست هم بدهند و استقلال کشور خودشان را حفظ کنند…
یادش گرامی و راهش پر رهرو باد.

 

منبع:ایرنا

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا