استفاده از ماهی دارو رسان برای درمان کودکان سرطانی
طرح دارویی 'میل وورم' (mealworm) نمونه آزمایشگاهی جانوری واسطه برای انتقال دارو به موجوداتی که امکان استفاده مستقیم از دارو را ندارند، توسط 'الهام خزائی' دانشجوی دکتری شیلات یکی از دانشگاه های آمریکا و دانش آموخته کارشناسی ارشد واحد علوم و تحقیقات، طراحی و ارائه شد.
این دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی واحد علوم و تحقیقات روز سه شنبه در باره روش ابداعی خود به ایرنا توضیح داد: خوردن 12 تا 20 قرص در روز برای کودکانی که با سرطان به دنیا می آیند یا سنی کمتر ار 2 سال دارند، کار بسیار سختی است و به خاطر خوردن برچسب سرطانی به این کودکان، آسیب شدید روانی به آنها وارد می شود.
وی افزود: با توجه به این موضوع درصدد برآمدیم داروهای سرطانی را به بدن کرم هایی که غذای ماهی هستند، وارد کرده و سپس ورودی و خروجی این دارو ها را اندازه گیری کردیم.
به گفته خزایی، میزان تاثیر داروهای سرطانی در مرحله ورود به بدن کرم واسطه و ماهی هایی که از این کرم ها تغذیه می کنند، با خروجی آنها تفاوت چندانی نداشت، بنابراین می توانست به عنوان دارو برای درمان کودکان مبتلا به سرطان با اثر گذاری بالا مورد استفاده شود.
فارغالتحصیل واحد علوم و تحقیقات ادامه داد: به این ترتیب کودکان مبتلا به سرطان به جای قرص از ماهی هایی در رژیم غذایی خود استفاده می کنند که هم برای رشد سیستم عصبی آنها مفید بوده و هم به عنوان دارو عمل می کند. داروها در زمان پرورش ماهی به بدن آن وارد می شود.
وی یادآور شد: انتقال دارو از طریق خوردن ماهی و حذف قرص موجب می شود بسیاری از کودکان مبتلا به سرطان متوجه بیماری خود نشده و روحیه خود را از دست ندهند.
این محقق جوان ایرانی در باره نوع ماهی مورد استفاده در این فرایند نیز گفت: این داروها می تواند در انواع ماهی ها استفاده شود به عنوان مثال در ایران از قزل آلا که فراوان است و دسترسی راحت تری به آن وجود دارد، استفاده شده است.