شیوه ها و راهبردهای نوین درمانی 93
برخی از این دستاوردها در حوزه درمان نازایی و بیماری های مربوط به زنان است که توانسته بسیاری از مشکلات موجود در این زمینه را برطرف کند.
** ابداع روش جدید جراحی کورنوپلاستی با هدف درمان نازایی
یک پزشک ایرانی روش جراحی کورنوپلاستی رحم با هدف درمان نازایی را در سال گذشته ابداع کرد. این روش جدید در بیستمین کنگره جهانی اختلاف نظر در مورد بیماری های زنان، زایمان و نازایی ( COGI) در آذرماه سال جاری (دسامبر 2014) در پاریس ارایه شد.
در این روش یکی از انواع ناهنجاری های مادرزادی رحم که منجر به بروز عوارضی همچون نازایی، حاملگی خارج از رحم، سقط، زایمان زودرس و آندومتریوز می شود، طی عمل جراحی برطرف می شود.
** اجرای طرح ساماندهی زایمان طبیعی در مراکز درمانی کشور
اجرای طرح ساماندهی زایمان طبیعی در مراکز درمانی کشور یکی دیگر از برنامه های صورت گرفته در سال گذشته است؛ در طرح ساماندهی زایمان طبیعی در مراکز درمانی کشور باید مامای عضو هیات علمی مقیم کشور حضور داشته باشد. همچنین آموزش زایمان طبیعی به انترن و رزیدنت ها از طرف ماما انجام شود.
در این طرح تصویب رشته دکترای مامایی پیش بینی شده است.
** ارایه بسته حمایتی و ترویج فرزندآوری در کشور
در راستای اجرای برنامه های طرح تحول نظام سلامت تدوین و ارایه بسته حمایتی و ترویج زمان طبیعی فرزندآوری مادران از طرف انجمن علمی مامایی ایران به وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی ارایه شد.
در این بسته، موارد تشویقی و تمهیدات مناسب خانواده ها برای بچه دار شدن و همچنین داشتن فرزندان سالم درنظرگرفته شده است.
** راه اندازی تکنیک پیشرفته انتخاب جنین انسان در کشور
در این روش با کمک دستگاه از ابتدای مراحل تشکیل جنین در آزمایشگاه، فیلمبرداری دقیق صورت می گیرد و متخصصان جنین شناس بهترین جنین را انتخاب و به رحم مادر انتقال می دهند تا باروری موفق حاصل شود.
یکی از این روش ها، بزرگنمایی اسپرم تا اندازه شش هزار است که در این روش دقت انتخاب اسپرم برای باروری افزایش خواهد یافت و باروری را امکان پذیر خواهد کرد.
** جراحی های نوین هیپوفیز و قاعده جمجمه در کشور
جراحی های نوین هیپوفیز و قاعده جمجمه در کشور در بالاترین سطح و همپای کشورهای پیشرفته انجام می شود. ایران این توان را دارد که افراد مبتلا به بیماری های هیپوفیز و قاعده جمجمه در منطقه را جذب کند.
جراحی هیپوفیز و قاعده جمجمه پیش از این از طریق جراحی های میکروسکوپی و شکاف در صورت انجام می شد، اما اکنون این جراحی ها در ایران از طریق آندوسکوپی بینی انجام و تومورها از بینی خارج می شود.
پزشکان و محققان ایرانی همچنین توانسته اند به دستاوردهای مهمی در حوزه بیماری های مغز و اعصاب دست یابند؛ خودکفایی در تولید داروی BG12 برای درمان بیماری ام اس، بکارگیری از سلول های بنیادی برای درمان بیماری های مغز و اعصاب و انجام جراحی های پیشرفته مغز و اعصاب همپای کشورهای پیشرفته دنیا از جمله این دستاوردها است.
** خودکفایی در تولید داروی BG12 برای درمان بیماران ام اس
این داروی جدید در یک شرکت داروساز داخلی در سال گذشته تولید و برای درمان مبتلایان به ام اس وارد بازار مصرف شده است.
این دارو تزریقی است و سالی دو بار باید به بیمار تزریق شود.
** بکارگیری سلول های بنیادی در درمان بیماری های مغز و اعصاب
ایران در زمینه پژوهش و بکارگیری سلول های بنیادی مغز و اعصاب در بین کشورهای منطقه پیشرو است.
در حال حاضر تحقیقات زیادی در زمینه کاربرد سلول های بنیادی در درمان بیماری های فلج مغزی، MS، پارکینسون، آلزایمر، بیماری های عضلانی و ALS با همکاری پژوهشکده رویان انجام شده و نتایج برخی از این پژوهش ها در حال آماده سازی است تا آن در مجامع جهانی ارایه شود.
درمان با سلول های بنیادی امید بخش است، اما هنوز بکارگیری این سلول ها برای درمان بیماری ها از جمله بیماری های مغز و اعصاب در مراحل تحقیقاتی قرار دارد.
همچنین در زمینه علوم روز نانونورولوژی، فعالیت های پایه ای در کشور صورت گرفته و دستاوردهای محققان در رشته مغز و اعصاب سبب شده در تمام کنگره های خارجی، مقالاتی در حوزه مغز و اعصاب از محققان ایرانی ارایه شود.
** جراحی تخلیه خونریزی مغز با روشی جدید
متخصصان گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد با انجام یک روش ابداعی و جراحی غیرتهاجمی، تخلیه نسبی خونریزی داخل نسج مغز را انجام دادند.
این عمل جراحی برای بیمارانی که دچار خونریزی های وسیع بافت مغز هستند، قابل انجام است.
در این روش از یک لوله (کاتتر) ابداعی و برگرفته از ست های جراحی لاپاراسکوپ استفاده شده است. استفاده از این ابزار ابداعی با اندازه گیری ها و بررسی های دقیق بر روی بیمار صورت گرفته و در محل مجاور خونریزی نسج مغز بیمار نصب و جای گذاری شده است.
در این عمل جراحی با استفاده از تصویر نمایشی نورواندوسکوپ که دستگاهی برای جراحی مغز به روش غیرتهاجمی است، تخلیه لخته های خون موجود در نسج مغز بیمار تا حدود 50 درصد انجام شده است.
** جراحی نادر تحریک الکتریکی مغز در کشور
گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای نخستین بار موفق به انجام یک عمل جراحی نادر تحریک الکتریکی مغز دو بیمار 22 ساله در بیمارستان نمازی شیراز شدند.
این جراحی از پیشرفته ترین عمل های جراحی در حوزه علوم پزشکی به ویژه در رشته مغز و اعصاب محسوب می شود.
** جراحی ترمیم جمجمه نوزادان به شیوه جدید در کشور
گروه جراحی مغز و اعصاب کودکان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، برای نخستین بار در جنوب کشور نوزادی را با روشی جدید و با کمک اندوسکوپی در بیمارستان نمازی شیراز تحت عمل جراحی قرار گرفت.
این کودک که از عارضه بد شکلی جمجمه رنج می برد به دست گروه جراحی و بی هوشی در بیمارستان نمازی با کمک اندوسکوپ (Endoscopic Assisted) با موفقیت تحت عمل جراحی قرار گرفت.
در روش درمان جدید، ترمیم این ناهنجاری با کمک آندوسکوپ صورت می گیرد که دارای عوارض کمتری نسبت به روش قبلی است، از جمله مزایای این روش کاهش مدت عمل به حدود 45 دقیقه، انجام عمل بدون خونریزی و بخیه کمتر، کاهش عفونت و کاهش مدت بستری بیمار به حداکثر دو روز و کاهش هزینه ها است.
** انجام جراحی های مغز و اعصاب در ایران همگام با کشورهای پیشرفته
توسعه علمی در جراحی های مرتبط با علوم اعصاب مانند سایر رشته های علوم پزشکی در کشور از پیشرفت های قابل توجهی برخوردار شده است.
در حال حاضر جراحی های علوم اعصاب در کشور در سطح بین المللی انجام می شود و اعزام بیماران به خارج از کشور در این رشته بسیار ناچیز است.
جراحان مغز و اعصاب در کشور با جراحی های سخت و پیچیده توانسته اند در جایگاه بسیار بالایی در سطح بین المللی قرار گیرند.
* آغاز بکار گشایش نخستین مرکز ملی نقشه برداری مغز ایران
مرکز ملی نقشه برداری مغزی ایران که در سال گذشته راه اندازی شده است، بزرگترین مرکز درمانی بیماری های مغز و اعصاب در خاورمیانه است. این مرکز با روش های پیشرفته ای همچون ام آر آی، سی تی اسکن و پت اسکن به بیماران خدمات درمانی ارایه می کند.
این مرکز با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و معاون تحقیقات و فناوری ریاست جمهوری به منظور تشخیص و درمان بیماران مغز و اعصاب و روان راه اندازی شده است.
** بهره برداری از سامانه پیشرفته جراحی ناویگیشن ساخت ایران
پژوهشگران ایرانی برای نخستین بار در کشور موفق به ساخت سامانه راهبری پیشرفته جراحی نویگیشن شدند. این سامانه نقش GPS را در اعمال جراحی ایفا می کند و با این سامانه می توان جراحی کامل برداشتن کامل تومور را انجام داد.
کاهش خطاهای پزشکی و عوارض جانبی، افزایش دقت جراحی و امکان انجام دقیق جراحی های حساس مانند نمونه برداری از ضایعه های کوچک از جمله کارکردهای این سامانه به شمار می آید.
** اختصاص یک چهارم تولیدات پزشکی به دانش علوم اعصاب
به طور کلی حدود یک چهارم تولیدات پزشکی کشور به دانش علوم اعصاب اختصاص دارد. تحقیقات و فعالیت های علمی پزشکی در این زمینه می تواند آینده بسیار روشنی را برای بیماران رقم بزند.
No tags for this post.