معالجه بیماری ها با ترسیم مدارهای مغزی انسان
دکتر کمال خرازی روز سه شنبه در سومین کنگره ملی روانشناختی اجتماعی ایران که در سازمان مرکزی پیام نور در حال برگزاری است، علوم شناختی را یک میان رشته جدید دانست که وظیفه آن مطالعه کارکردهای شناختی انسان است.
وی گفت: اگر به طور کامل به رموز کارکردهای ذهن و مغز دست یابیم، دید ما نسبت به مسائل مختلف در رشته ها تغییر می کند که روشناسی اجتماعی از جمله آنهاست.
خرازی با اشاره به این که مغز انسان از چهار قسمت اصلی تشکیل شده است که هر قسمت کارهای خود را انجام می دهد، گفت: در مغز 100 بیلیون سلول عصبی وجود دارد که به یکدیگر مرتبط هستند و یک شبکه عظیم داده پردازی را تشکیل می دهند.
رییس ستاد توسعه علوم شناختی افزود: مغز بر اثر این شبکه بزرگ و پردازش داده ها توانایی های بسیار عجیبی را در اختیار انسان می گذارد که اگر بتوانیم دو مغز و یا هزار مغز را به هم وصل کنیم، قدرت فوق العاده ای ایجاد می شود و پدیده های نوظهور به وجود می آیند.
خرازی با بیان این که اینترنت یک وسیله غیر مستقیم برای ارتباط مغزها است، ادامه داد: محققان در حال طراحی اینترنت تراشه هستند به این معنی که در هر شیی یک تراشه قرار می گیرد تا اشیاء بتوانند با هم ارتباط پیدا کنند؛ همچنین بعید نیست که روزی مغزها بتوانند به طور مستقیم با هم تعامل کنند.
خرازی با اشاره به حجم وسیع داده هایی که امروزه بر اثر ارتباطات سهل و آسان پدید آمده اند، گفت: ارتباطات و فناوری اطلاعات و شبکه های ارتباطاتی همه انسان ها را به هم وصل می کنند و از این طریق حجم بسیار وسیع داده ارائه می شود.
وی ادامه داد: با مطالعه داده های موجود در شبکه های اجتماعی می توانیم الگوی رفتاری و افکاری انسان ها را بررسی کنیم که این بسیار با اهمیت است.
رییس ستاد توسعه علوم شناختی افزود: با بررسی الگوی رفتاری و افکاری انسان می توانیم با آنچه در ذهن ها اتفاق می افتد، آشنا شویم زیرا فرد با گفت و گو در شبکه های اجتماعی عین ذهنیت خود را خالی می کند.
خرازی با اشاره به این که اکنون در آمریکا سرمایه بسیار عظیمی در اختیار محققان قرار گرفته است تا الگوهای حاکم بر رفتار انسان ها را مطالعه کنند، گفت: این کار به یک متدولوژی (روش شناسی) جدید نیاز دارد و شبکه های عصبی مصنوعی نیز می توانند به طبقه بندی داده ها کمک کنند.
رییس ستاد توسعه علوم شناختی یکی از موضوعات مهم به ویژه در حوزه های شناختی را مسئله نوخواسته ها عنوان کرد و گفت: این پدیده ها در اجتماعات انسانی، طبیعت و مکان های مختلف قابل مشاهده هستند که به عنوان مثال می توان به آثار هنرمندان و اکتشافات دانشمندان اشاره کرد.
خرازی همچنین خاطرنشان کرد که بیش از 90 درصد فعالیت مغر در حالت ناخودآگاه صورت می گیرد و زمانی که انسان اراده می کند به حالت خودآگاه می آید.
وی ادامه داد: بسیاری از اکتشافات دانشمندان در عالم خواب صورت گرفته است که به عنوان نمونه می توان به کشف فرمول بنزن اشاره کرد که به یکباره در عالم خواب به ذهن کاشف آن نفوذ کرد. همچنین اکتساب زبان در کودکان از دیگر نمونه های پدیده های نوخواسته است و در طبعیت و زندگی اجتماعی نیز پدیده های نوخواسته به وفور مشاهده می شود.
خرازی گفت: امروزه ترسیم مدارهای مغزی انسان در پژوهشگاه های بزرگ جهان در دستور کار قرار گرفته است که اگر روزی این کار عملی شود تحول بسیار زیادی در عالم، در زمینه بهبود و کارکرد شناختی و معالجه بیماری ها ایجاد می شود.
وی همچنین اشاره کرد که مجموعه علوم مختلف اعصاب، روان شناختی و ریاضیات همه دست به دست می دهند که مغز انسان را مطالعه کنند.
سومین کنگره ملی روان شناختی اجتماعی ایران روز دوشنبه 27 اردیبهشت در سالن اجتماعات مرکزی دانشگاه پیام نور شروع به کار کرد و عصر 28 اردیبهشت به کار خود پایان می دهد.