خشكسالي بر جمعيت و رشد حيات وحش استان سمنان تاثير منفي گذاشته است
بهرامعلي ظاهري روز يكشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: كم شدن طعمه حيات وحش گوشتخوار بر اثر خشكسالي باعث مي شود گوشتخواران حيات وحش براي تامين غذا و طعمه به جوامع و زيستگاه هاي بشري و دامي وارد شوند.
وي اظهار داشت: با هر ديدگاهي، خشكسالي به پويايي حيات وحش شامل گوشتخوار و به ويژه گربه سانان بي نظير موجود در استان سمنان، آسيب جدي مي رساند.
وي با اشاره به وضعيت شكار حيات وحش خاطرنشان كرد: وضعيت شكار غيرمجاز در استان با توجه به افزايش آگاهي هاي عمومي، پايش مناسب زيستگاه ها، تنوير افكار عمومي از طريق رسانه ها به نسبت كشور تهديد كمتري است اما در برخي مناطق نظير شاهرود و دامغان شدت بيشتري نسبت به ديگر مناطق استان سمنان دارد.
وي يادآور شد : در سال 95 تعداد 2 بار مشاهده مستند از يوزپلنگ در منطقه عباس آباد و توران به طور مستند ثبت شده و در سال گذشته 19 بار مشاهده مستند گزارش شده است.
وي به نزديك شدن فصل گرم اشاره و خاطرنشان كرد: بارندگي در سال زراعي اخير نسبت به ميانگين بلندمدت در استان سمنان كاهش 40 درصدي داشته كه كاهش پوشش گياهي مهم ترين آسيب ناشي از خشكسالي براي مناطق حفاظت شده است.
معاون طبيعي اداره كل حفاظت محيط زيست استان سمنان تصريح كرد: بر اساس نقشه هاي ماهواره اي در استان سمنان سطح پوشش گياهي در بيشتر مناطق حفاظت شده استان افت شديد داشته كه در منطقه توران شاهرود شديدتر و در مناطق ييلاقي كمتر بوده است.
اداره كل هواشناسي استان سمنان هشدار داد كه بحران خشكسالي و كمبود آب در كشور بخصوص در اين استان جدي بوده و مسئولان بايد براي جلوگيري از اين بحران برنامه ريزي كنند.
ظاهري تاكيد كرد: حفاظت محيط زيست سازماني نظارتي است و مراقبت از محيط زيست، همكاري تمام بخش هاي اداري و مردمي را طلب مي كند تا آب، خاك و هوايي مناسب براي انسان و محيط زيست فراهم باشد.
وي همچنين از اجراي طرح هاي مديريت مناطق چهارگانه زيست محيطي در اين استان خبر داد و گفت: مطالعات طرح هاي جامع براي مناطق چهارگانه پارك ملي كوير مركزي در گرمسار، منطقه حفاظت شده پرور در مهديشهر، منطقه حفاظت شده توران و پناهگاه حيات وحش خوش ييلاق در شاهرود، انجام شده و در حال اجراست.
وي با بيان اين كه طرح هاي جامع مديريت مناطق زيست محيطي در حقيقت طرح آمايش سرزميني زيست محيطي اين مناطق محسوب مي شود ، گفت: اين طرح هاي جامع مديريت مناطق به سازمان حفاظت محيط زيست كشور و مديريت استان سمنان ارائه شده و از سوي اين اداره كل در حال اجراست.
وي افزود : طرح مديريت مناطق چهارگانه زيست محيطي در قالب مباحثي مانند توانمندسازي جوامع محلي، مشاركت عمومي، طبيعتگردي متمركز و گسترده، تشويق به سرمايهگذاري براي طبيعتگردي، مراقبت ازمناطق حفاظتي، بازسازي و احياي مناطق آسيب ديده، جوامع مسكوني و سكونتگاهي و ساير استفاده هاي مناطق در حال اجراست.
ظاهري با اشاره به در دست تدوين بودن طرح آمايش سرزمين استان در حوزه هاي مختلف در سازمان مديريت و برنامه ريزي استان، اظهار اميدواري كرد: برنامه هاي حفاظتي زيست محيطي استان در برنامه آمايش سرزمين گنجانده و وظايف و اهداف سازمان هاي مختلف تعيين شود.
مناطق حفاظت شده زيست محيطي در استان سمنان 2.1 هكتار حدود 22 درصد از استان را شامل مي شود.
مناطق پنج گانه شكار ممنوعه استان سمنان در تپال شاهرود، سفيدكوه آرسك و طالو و شيربند در دامغان، چاه شيرين در سمنان و خنار در سرخه و آرادان، در مجموع محدوده اي 230 هزار هكتاري را تشكيل مي دهد.
پارك ملي كوير مركزي در گرمسار 442 هزار و 200 هكتار، توران در شاهرود يك ميليون و 453 هزار هكتار(به عنوان دومين منطقه حفاظت شده جهان پس از منطقه اي در آفريقا)، پرور در مهديشهر 64 هزار هكتار و پناهگاه حيات وحش در شاهرود 150 هزار هكتار، مناطق حفاظت شده مهم استان سمنان هستند.