9 اسید آمینه مورد نیاز بدن در قارچ های خوراکی

دکتر الهام فتاحی فر در گفت و گو با خبرنگار سیناپرس، با اشاره به مراحل تولید قارچ های خوراکی، اظهار کرد: مواد اولیه ای که برای تهیه بستر کشت قارچ خوراکی استفاده می شود شامل کلش گندم، کود مرغی و سنگ گچ است. این مواد طی یک پروسه کاملا تخصصی در واحدهای تولید بستر کشت، تخمیر، آماده سازی و پاستوریزه می شوند و سپس به این بستر، بذر یا اصطلاحا اسپان قارچ خوراکی اضافه می گردد.

وی افزود: بستر کشت آماده شده به سالن پرورش قارچ منتقل و روی قفسه ها و طبقات قرار می گیرد. در این محل با شرایط دمایی و رطوبتی که هم از طریق هواسازها و هم از طریق آبپاشی سطح زمین و دیوارها ایجاد می شود، در بازه دمایی 17 تا 25 درجه سانتی گراد طی یک دوره 2ماهه، فرآیند رشد بذر قارچ در بستر کشت کامل می گردد. بنابراین به دلیل زودبازده بودن، کشت قارچ یکی از فعالیت های کاملا اقتصادی در بخش کشاورزی است و در طول سال می توان 6 دوره کشت و برداشت را در همین سطح موجود انجام داد.

رییس گروه قارچ های خوراکی وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: تخمین زده می شود که در دنیا حدود 14000 گونه قارچ وجود دارد اما تاکنون 2000 گونه آن شناسایی شده است که قارچ های خوراکی و دارویی را در بر می گیرد. در حال حاضر تنها 2 گونه قارچ در داخل کشور تولید می شود؛ قارچ دکمه ای و قارچ صدفی. اما کشورهایی مثل چین که تولیدکننده قدیمی قارچ در دنیاست و به لحاظ آب و هوایی هم زمینه مساعدتری برای کشت قارچ دارد، حدود 30 تا 35 گونه قارچ را تولید می کند.

فتاحی فر در ادامه تصریح کرد: اگر ما می خواهیم در داخل کشور روی تنوع سایر گونه های قارچ کار کنیم مستلزم آن است که هم فرهنگ مصرف را بالا ببریم، هم صنایع فرآوری و استحصال داروهای گیاهی را توسعه دهیم و هم زمینه صادرات را فراهم نماییم.

بر اساس مطالعات صورت گرفته، برای تولید هر کیلوگرم قارچ حدود 25 لیتر آب مصرف می شود در حالی که برای تولید هر کیلوگرم گندم حدود 900 لیتر آب نیاز است

رییس گروه قارچ های خوراکی وزارت جهاد کشاورزی، با تاکید بر ارزش غذایی این محصول، اظهار کرد: یکی از مهم ترین موادی که در قارچ های خوراکی وجود دارد، اسیدهای آمینه است به نحوی که 9 اسید آمینه ضروری و مورد نیاز بدن را در خود جای داده است. همچنین به لحاظ کمی حدود 3 تا 5 درصد پروتئین دارد. علاوه بر این، قارچ یک محصول کم کالری است و حجم نمک آن – به عنوان یک ماده مضر برای سلامتی انسان – بسیار کم است. قارچ دارای مقادیر قابل توجه ویتامین ها و املاح معدنی است که می تواند در حفظ سلامتی انسان نقش موثری داشته باشد.

وی در پاسخ به این پرسش که حجم آب مصرفی برای تولید قارچ های خوراکی چقدر است؟ گفت: یکی از مهم ترین نکات در مورد آب مصرفی قارچ های خوراکی این است که این محصول نسبت به سایر محصولات کشاورزی، بسیار کم توقع است. بر اساس مطالعات صورت گرفته، برای تولید هر کیلوگرم قارچ حدود 25 لیتر آب مصرف می شود در حالی که برای تولید هر کیلوگرم گندم حدود 900 لیتر آب نیاز است.

فتاحی فر افزود: من مقایسه ای بین تولید قارچ و محصولاتی مثل گندم انجام دادم. در این مقایسه مشخص شد که برای تولید میزان مشخصی پروتئین، کشت قارچ با 87 درصد صرفه جویی همراه است. یا در مقایسه با سیب زمینی، 96 درصد صرفه جویی در مصرف آب اتفاق خواهد افتاد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: مراحل آبیاری در پروسه تولید قارچ از مرحله خاکدهی به بعد آغاز می شود. یعنی اگر این دوره 60 روزه را در نظر بگیرید، از روز شانزدهم به بعد نیاز به آب وجود دارد.

 

گفتگو: سید احمد طبایی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا