ساخت دستگاهی برای درمان کودکان مبتلا به کم توجی و بیش فعالی
رضا خسرو آبادی، مجری طرح «دستگاه نورفیدبک رباتیک برای درمان اختصاصی زیرگروه های اختلال کم توجهی-بیش فعالی» در گفتگو بامهر، گفت: معمولا اختلال کم توجهی و بیش فعالی در کودکان بیشتر دیده می شود؛ این کودکان نمی توانند تمرکز کافی روی کارهای روزمره شان داشته باشند از این رو، بر آن شدیم تا دستگاهی را در راستای درمان این اختلال طراحی کنیم.
وی با بیان اینکه کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی، نمی توانند بیش از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی کاری تمرکز داشته باشند، اظهار داشت: تا کنون نشانگرهایی اختصاصی برای تفکیک ۳ زیرگروه اصلی این اختلال ارائه نشده است تا به صورت راهکار درمانی جداگانه پیشنهاد و مسیر درمان این کودکان مشخص شود.
خسرو آبادی با تاکید بر اینکه نمونه خارجی سیستم نوروفیدبک وجود دارد ولی از روشی یکسان برای درمان همه کودکان مبتلا به ۳ زیر گروه اختلال (کم توجهی و بیش فعالی و نوع ترکیبی آن) استفاده می شود، گفت: در حال حاضر با طراحی اولیه سیستم نوروفیدبک، توانسته ایم به صورت جداگانه راهکاری درمانی برای این ۳ اختلال ارائه کنیم.
به گفته وی، همچنین استفاده از داروهایی از قبیل ریتالین، راهکار دیگری برای درمان این اختلال به شمار می رود هر چند که با قطع مصرف دارو دوباره اختلال باز می گردد؛ سیستم نوروفیدبک می تواند جایگزین مناسبی برای دارو باشد تا کودکان با روش خودتنظیمی به صورت دائمی درمان شوند.
وی افزود: نوروفیدبک، یک سیستم خود تنظیمی مغزانسان است که می تواند باعث بهبود تمرکز کودکان شود. این سیستم با بازی هایی که روی آن تنظیم شده است باعث افزایش تمرکز کودک به صورت دائم خواهد شد.
مجری این طرح با بیان اینکه بعد از ۲۴ جلسه یک ساعته، اختلال کم توجهی، بیش فعالی به شیوه ای ماندگار تر در کودک بر طرف می شود، افزود: در این سیستم ۳ راهکار مجزا برای ۳ زیرگروه اختلال ارائه شده است.
خسرو ابادی افزود: در این سیستم از نرم افزار و سخت افزارهای ویژه ای نسبت به نمونه های خارجی به کار گرفته شده و رویکرد درمانی بر پایه بازی های رایانه ای و روباتیکی است.
وی با بیان اینکه اکنون این سیستم در حال آزمایش است و پیش بینی می کنیم تا یک سال و نیم دیگر به تولید انبوه برسد، اظهار داشت: اگر این طرح به تولید برسد صرفه جویی ارزی به وجود خواهد آمد و خانواده هایی که کودکان مبتلا به کم توجهی و بیش فعالی دارند می توانند با قیمت پایین تری این دستگاه را تهیه کنند و در خانه به صورت مداوم برای درمان کودکشان از آن بهره ببرند.
محقق پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی افزود: در واقع خانواده ها می توانند به صورت اسباب بازی از بسته درمانگر سیستم نوروفیدبک استفاده کنند.
وی گفت: این طرح با همکاری دکتر حمیدرضا پور اعتماد، عصب روانشناس و ریاست پژوهشکده علوم شناختی و مغز، مونا قاسمیان ،استادیار دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه شهید بهشتی تهران و محمد رستمی، دانشجوی دکترای روانشناسی شناختی، در حال انجام است.