گزارش تصویری و تحلیل فنی امامزاده زکریا طالقان
بنای تاریخی امامزاده زکریا از جمله آثار ارزشمند تاریخی منطقه طالقان محسوب شده و اهمیت ویژه ای دارد . در سمت شرق و جنوب امامزاده دو بنای تازه ساخت و جدید وجود دارد که یکی از آن ها مسجد روستا است.
بنای امامزاده داخل قبرستان قرارگرفته و در حقیقت به دلیل اهمیت مذهبی این مجموعه ، افراد محلی در طول تاریخ اجساد درگذشتگان خود را در جوار این حرم دفن کرده اند که این سنت تا دوران معاصر تداوم یافته است .
بنای امامزاده داخل قبرستان قرارگرفته و در حقیقت به دلیل اهمیت مذهبی این مجموعه ، افراد محلی در طول تاریخ اجساد درگذشتگان خود را در جوار این حرم دفن کرده اند که این سنت تا دوران معاصر تداوم یافته است . بنای امامزاده زکریا در طول تاریخ بارها با تعمییرات و تغییرات مختلفی رو به رو شده و امروزه دارای گنبدی فلزی به رنگ نقره ای و پوشش سقف شیروانی است. ورودی بنا از سمت غرب ایجاد شده که به راهرویی ختم می شود و از شمال راهروی مزبور به بقعه می رسیم .
داخل مقبره تماماً آئینه کاری شده است. کف و دیواره ها به ارتفاع یک متر از کف با سنگ مرمر تزئین شده اند که این تزئینات همگی جدید بوده و در روزگار معاصر به بنا اضافه شده اند. ضریح موجود در بقعه نیز فلزی و جدید به رنگ طلایی و نقره ای است که در بالای آن کتیبه ای به صورت میناکاری شده قرار دارد که نشان می دهد ضریح ساخته هنر فردی به نام ابوالحسن میبدی بوده که در سال 1382 در این محل نصب شده است .
داخل بنا حالت هشت ضلعی داشته که چهار ضلع اصلی آن بزرگ و اضلاع فرعی کوچک هستند. در دیواره غربی بنا یک پنجره نورگیر بزرگ قرار دارد که احتمالاً در گذشته ورودی بنا بوده است زیرا از نظر ارتفاع و فرم طاق دقیقاً مشابه ورودی اضلاع شمالی و جنوبی است .
گنبد از داخل مخروطی و هشت ترک طراحی شده که تماماً آئینه کاری شده است. در ضلع شرقی گنبد از داخل ، یک نورگیر کار گذاشته شده است که در حال حاضر حالت هواکش دارد. در بخش شمالی بقعه یک اتاق با پلان مربع شکل وجود دارد که در آن ضریح قدیمی امامزاده که عیناً مانند ضریح امامزاده سید ضیاالدین خچیره می باشد ، نگهداری می شود . در چوبی داخل بقعه در سال 1399 هجری قمری ساخته شده است .
در صفحه 69 کتاب بقاع متبرکه استان تهران در مورد این بنا می خوانیم :
« نسب ایشان به امام موسی کاظم می رسد …. بنا در محوطه ای در حدود 4000 متر مربع واقع شده است . این بقعه دارای ضریحی چوبی است که ارزش تاریخی ندارد … بنا متعلق به قرن هفتم یا هشتم هجری است . »
گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی – فاطمه کردی
No tags for this post.