کاهش هزينه هاي عمليات عمراني بهسازي خاك به كمك نانوذرات
به گزارش ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، خاك هاي مساله دار خاك هايي هستند كه استفاده از آنها در پروژههاي عمراني مشكلات فني و مهندسي بسياري از قبيل ريزش، ترك خوردگي و نشست ناهمگون ساختمانها را به همراه دارند.
روان گرايي خاك هنگام وقوع زلزله و استقرار شهرك ها روي خاك هاي مساله دار، اطلاع از خصوصيات زمين شناسي محل انجام پروژه را امري اجتناب ناپذير مي كند.
در سال هاي اخير، رشد جمعيت و افزايش تقاضا براي تهيه مسكن و به دنبال آن توسعه صنعت ساختمان و ساخت و ساز بدون رعايت نكات زمين شناسي، موضوع خاك هاي مساله دار را بيش از پيش مطرح كرده است.
از اين رو، عمليات بهسازي خاك به منظور اصلاح كاربردهاي مهندسي خاك انجام مي شود؛ روش هاي متعددي براي بهسازي خاك مورد استفاده قرار مي گيرد كه انتخاب نوع روش به عوامل گوناگوني بستگي دارد.
اميررضا گودرزي از مجريان اين طرح پژوهشي، با تاكيد بر معايب اقتصادي و زيست محيطي روش هاي مرسوم بهسازي خاك در خصوص اهداف اين طرح گفت: هدف از اجراي اين طرح كاهش هزينه هاي اجرايي و افزايش بهرهوري عمليات بهسازي خاك با بهره گيري از نانوذرات است.
وي افزود: جلوگيري از بروز مشكلات براي سازه هاي مهندسي روي خاك هاي مساله دار، بازيافت و استفاده از سيليكا فوم به عنوان يك زباله صنعتي و كاهش زمان عمل آوري و افزايش اطمينان از وقوع فرايند تثبيت خاك از مزيتهاي اين طرح است.
گودرزي در خصوص اهميت انجام و نتايج حاصل از اين پژوهش اظهار كرد: در روش هاي مرسوم آهك به عنوان يك افزودني براي بهسازي و تثبيت خاك مورد استفاده قرار مي گيرد؛ از اين رو، در اين پژوهش به بررسي نقش نانوذرات سيليس (سيليكا فوم) و آهك بر توسعه تركيبات سيماني و اصلاح ريزساختار خاك پرداخته شده و نتايج استفاده از هر دو ماده مورد مقايسه قرار گرفته اند.
نانوذرات استفاده شده در اين طرح با استفاده از زباله هاي صنعتي توليد شده در صنعت فرو آلياژ به دست آمده است؛ اين روند موجب شده اجراي اين طرح كاهش آلودگي محيط زيست را نيز در پي داشته باشد.
اين طرح پژوهشي با همكاري اميررضا گودرزي عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد همدان، شيدا گودرزي و حميدرضا اكبري دانشجويان مقطع كارشناسي ارشد اين دانشگاه انجام شده است.
نتايج اين تحقيق در نشريه Iranian Journal of Science and Technology به چاپ رسيده است.