فیزیک هستهای از لحاظ توسعه زیرساختهای علمی اهمیت زیادی دارد
عضو هیأتعلمی و مسئول بهداشت فیزیک دانشگاه شهید چمران اهواز توسعه فیزیک هستهای را لازمه توسعه مهندسی فیزیک و توسعه نیروگاهها دانست و گفت: اگر بخواهیم در آینده از انرژی هستهای بهعنوان یک منبع تأمین انرژی در کشور یاد کنیم، باید تربیت نیرو در علوم پایه در اولویت قرار گیرد.
دکتر عبدالمحمد قلمبردزفولی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به وضعیت و اهمیت رشتههای فیزیک و مهندسی "هستهای"، اظهار کرد: مهندسی هستهای روی تولید محصول و فیزیک هستهای در خصوص پایههای علم مطالعه میکند.
وی افزود: توسعه پایههای علم برای رشد مهندسی و تولید محصول لازم است، پس فیزیک هستهای از لحاظ توسعه زیرساختهای علمی اهمیت زیادی دارد؛ اگر آیندگان بخواهند در زمینه مهندسی هستهای فعالیت کنند باید این پایههای اولیه را داشته باشند و توسعه آن لازم و ملزوم توسعه هر کشور است و محدود به ایران نمیشود.
این استاد گروه فیزیک دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: از منظر سیاستهای کلی توسعه علمی کشور ممکن است از لحاظ مسائل اقتصادی و … اولویتگذاریهایی انجام شود که این اولویتها برخی علوم را شامل شود و برخی را در بر نگیرد.
قلمبر دزفولی با بیان اینکه فیزیک هستهای در توسعه علمی کشور از جایگاه مناسبی برخوردار است چراکه حوزه انرژی هستهای تابع آن است، گفت: اگر بخواهیم این انرژی را که از دیدگاه زیستی انرژی پاکی نیز هست توسعه دهیم باید بنیانهای آن نیز توسعه یابد و اینگونه نباشد که بدون ایجاد شناخت از محصول، بخواهیم صاحب محصول شویم.
وی با اشاره به بومیسازی این رشته در کشور، گفت: اگر نیروهای فعال و پژوهشگر در این رشته تربیت شود خودبهخود سبب بومیسازی خواهد شد؛ بخشی از این موضوع به نیروهای متخصص و بخشی نیز به توجه سیاستمداران به این حوزه از جهت تأمین زیرساختها و منابع وابسته است.
عضو هیأتعلمی دانشگاه شهید چمران اهواز در خصوص اهمیت توسعه این دانش و فناوری در کشور، عنوان کرد: به نظر من حوزههای نو علم در دنیا اهمیت بیشتری نسبت به حوزههای قدیمی دارند؛ باتوجه به اینکه حوزه هستهای در کشور قدمت چندانی ندارد و از سویی از اهمیت استراتژیک بالایی نیز برخوردار است باید حتی در صورت عقبافتادگی، از لحاظ استراتژیک صاحب آن شویم.
قلمبر دزفولی افزود: ما در سایر حوزههای نو مانند نانو، زیستفناوری و… نسبت به دنیا عقبافتادگی نداریم و باید به همان اندازه به سایر حوزههای استراتژیک توجه و روی آنها سرمایهگذاری کنیم. انرژی قرن آینده که فیوژن هستهای خواهد بود از همجوشی هستهها حاصل میشود پس توسعه فیزیک هستهای از جهت تأمین انرژی آینده بسیار مهم است.
وی عنوان کرد: اگر منابع ایجاد شود، تربیت نیروها نیز با سرعت بیشتری انجام میشود اما اختصاص منابع به اندازه مطلوب صورت نمیگیرد. منظور از منابع توجه سیاستمداران و اختصاص منابع مالی است. ما برای توسعه مهندسی و ساخت نیروگاهها بسیار فعال هستیم اما برای توسعه علم فیزیک هستهای کمکاری شده است، این در حالی است که بهطور قطع توسعه این زیرساختها سبب به وجود آمدن تغییراتی در تمام حوزهها در آینده خواهد شد و بهطور مثال میتواند روشهای جدیدی برای تولید و بهرهبرداری از انرژی ابداع شود.
عضو هیأتعلمی گروه فیزیک دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: ما در خوزستان یک نیروگاه هستهای به نام نیروگاه دارخوین داریم که برای پایندگی همین نیروگاه نیاز به تربیت نیروهای بومی است اما این اتفاق نمیافتد در حالی که اگر این نیروگاه بخواهد به کار خود ادامه دهد بهدلیل کمبود نیروی تخصصی بومی، ناگزیر به جذب نیرو از خارج از استان خواهد بود.
قلمبر دزفولی تصریح کرد: در ایران نیاز است منابع بیشتری به این حوزه اختصاص یابد و توجه بیشتری نیز به انجمنهای مرتبط با آن مانند انجمن فیزیک هستهای کشور شود. همچنین جوانان باید برای ورود به این رشته تشویق شوند چراکه دانشجویان ایرانی امکان تحصیل در این رشته در خارج از کشور را ندارند. اگر قصدمان این باشد که در آینده بر انرژی هستهای بهعنوان یکی از منابع تأمین انرژی حساب باز کنیم، حتماً باید تربیت نیرو در حوزههای پایه در اولویت قرار گیرد.
وی عنوان کرد: در خوزستان ممکن است علاقهمند باشیم که استان یکی از منابع تولید انرژی کشور باشد اما مشکل اینجاست که ظرفیتهای لازم در خوزستان وجود ندارد؛ میتوان به مشکلات و مصائب هشت سال جنگ تحمیلی اشاره کرد که اگرچه هشت سال بود، سبب عقبافتادگی بیش از پنجاه سال در خوزستان نسبت به سایر استانها شد که به سادگی و با یک تصمیم رفعشدنی نیست.
این استاد فیزیک اتمی دانشگاه شهید چمران اهواز با بیان اینکه دولت حاضر ضمن کاهش تنش در حوزههای مختلف مسیر خوبی را طی میکند، گفت: دولت در حال حاضر امکان توسعه علمی را حداقل از نظر سیاسی فراهم کرده اما نیاز است تصمیمگیران نظام یک بازنگری در توجه به حوزههای مختلف علمی از جمله فیزیک هستهای داشته باشند.
قلمبر دزفولی با اشاره به دستیابی کشورمان به فناوری هستهای، گفت: ما اکنون صاحب فناوری غنیسازی هستیم و هرگاه اراده کنیم میتوانیم غنیسازی 20 درصد را انجام دهیم؛ در اختیار داشتن دانش و فناوری از داشتن محصول مهمتر است زیرا شاید بتوان محصول را تحریم کرد اما دانش تحریمشدنی نیست و این موضوع دلیل موافقت غرب با برجام بود.
وی در پایان با اشاره به کاربردهای فناوری هستهای، خاطرنشان کرد: این فناوری در حوزه پزشکی، درمان بسیاری از بیماریها، حوزه کشاورزی برای محافظت از محصولات در مقابل آفتها، بستهبندی مواد غذایی، تشخیص کیفیت، طول عمر محصولات کارخانهای و … کاربرد زیادی دارد و همچنان کاربردهای بسیاری برای آن متصور است بنابراین نمی توان از این دانش چشم پوشید.
No tags for this post.