چرا بازیابی راکت فالکون 9 تاریخ ساز شد؟
این روزها شرکت اسپیس ایکس و مرد همه کار آن یعنی الون ماسک در صدر خبرهای علمی – فضایی جهان قرار گرفته اند. آنها توانستند بشر را یک گام بلند دیگر در برنامه اکتشافات فضایی مقرون به صرفه به جلو برده و به نوعی تاریخ ساز شوند.
اسپیس ایکس پیشتر برای چهار تلاش کرده بود تا راکت فالکون 9 را پس از انجام بخش اصلی مأموریت خود یعنی ارسال محموله ها به ایستگاه فضایی بین المللی، بازیابی کرده و به زمین بازگرداند اما هر بار با شکست مواجه می شد. اما اهمیت این موضوع بر هیچ کس پوشیده نیست که بازیابی راکتی آن هم در چنین سطحی تا چه حد در کاستن از هزینه ها تأثیرگذار خواهد بود و دقیقا به همین دلیل بود که الون ماسک و کارمندانش برای به واقعیت رساندن این ایده هیچ گاه دست از کار نکشیدند.
آنها طی یک برنامه ریزی بسیار دقیق در نهایت توانستند راکت فالکون 9 را روی شناور روباتیکی واقع در اقیانوس اطلس فرو نشانند. راکت از ایستگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال فلوریدا به فضا پرتاب شد تا کپسول «دراگون» آن که حامل بیش از 3 تن مواد غذایی و تجهیزات بود به ایستگاه فضایی بین المللی ملحق شود.
مرد همه کاره اسپیس ایکس که رؤیای فرستادن انسانها به مریخ را هم در سر دارد ضمن اشاره به موفقیت اخیرش می گوید که این رویداد مهم انقلابی در پرتابهای فضایی به شمار می آید زیرا هزینه های پرتاب را تا حد چشمگیری کاهش می دهد. او ادامه می دهد: فکر می کنم این موفقیت گامی دیگر به سوی ستارگان باشد. اگر می خواهیم به فضا دسترسی داشته باشیم باید به بازیابی کامل و سریع دست یابیم.
هر بار سوخت گیری راکت فالکون 9 تنها بین 200 تا 300 هزار دلار هزینه دارد اما اگر قرار باشد هر بار راکتی جدید تولید شود چیزی نزدیک به 60 میلیون دلار آب می خورد!
تلاش برای فرونشاندن راکت در سالهای 2015 و 2016 ادامه داشت اما هر بار به دلایل مختلف با شکست همراه می شد. در نهایت اما راکت فالکون 9 بدون آنکه سوراخی در شناور روباتیکی ایجاد کرده و یا بر روی آن سقوط کند در نقطه از پیش تعیین شده آرام گرفت تا همگان به وجد بیایند.
اگر همه چیز طبق برنامه پیش رود، راکت فالکون 9 به زودی برای پرتابهای بعدی آماده خواهد شد. اسپیس ایکس در نظر دارد تا این راکت را تا 10 بار دیگر مورد استفاده قرار دهد، هر چند برخی دانشمندان معتقدند که اگر برخی به روزرسانی لازم در این راکت صورت گیرد، امکان پرتابهای بیشتر آن نیز وجود دارد. در این میان حتی صحبت از 100 بار پرتاب دیگر نیز به میان آمده است!
اما واقعا چرا بازیابی راکت تا این حد از اهمیت اقتصادی برخوردار است؟ تنها کافی است به یک سری ارقام توجه کنیم تا دلیل این همه تلاش مشخص شود. اگر اسپیس ایکس به هدف خود یعنی پرتاب چندین باره راکت فالکون 9 دست یابد، صرفه جویی هنگفتی صورت خواهد گرفت زیرا هر بار سوخت گیری راکت تنها بین 200 تا 300 هزار دلار هزینه در برخواهد داشت اما اگر قرار باشد هر بار راکتی جدید تولید شود چیزی نزدیک به 60 میلیون دلار آب می خورد!
مترجم: مهدی پیرگزی
منبع: اسپیس
No tags for this post.