توجه بیشتر به استفاده مجدد از منابع آب
پروفسور"فرانک ریسبک" امروز، چهارشنبه 18 فروردین ماه 95 در سمینار فناوریهای نوین در مهندسی آب و فاضلاب که به میزبانی جهاد دانشگاهی استان کرمان برگزار شد، اظهار کرد: مبحث اصلی ما مدیریت و کنترل منابع آب در کشور ایران و هدف مان استفاده بهینه از آب است، به ویژه در زمینه کشاورزی، چرا که بخش زیادی از آب در ایران در حوزه کشاورزی مصرف میشود.
وی افزود: مساله آب مهم است و ما باید کیفیت آن را بهبود ببخشیم، علاوه بر آن مردم کشور ایران آب را خیلی هدر می دهند که باید این مساله نیز بهبود یابد.
پروفسور ریسبک بیان کرد: هدف ما این است که سیستم کیفی آب بالا برود. برای اینکه در برخورد با چالشهای موجود در زمینه مدیریت آب وارد شویم مهم این است که به صورت مساله پرداخته و چالشها شناسایی شوند، پروژهها، تعریف و حتی بازبینی شوند و بعد از آن به راه حلهای موجود و نهایتا به تکنولوژیها در این زمینه توجه کنیم.
رییس دانشکده منابع آب دانشگاه هومبولت برلین تصریح کرد: اول با توجه به منابع مختلف به آلودگیهای منابع توجه کنیم همچنین توجه داشته باشیم که آب را در چه بخشهایی میخواهیم استفاده کنیم.
وی ادامه داد: درحال حاضر در دنیا، فناوریها آنقدر پیشرفته است که از همه منابع میتوان استفاده کرد، یعنی مساله این نیست که برای استحصال آب چه روشهای وجود دارد بلکه مساله این است که ما چقدر حاضر به هزینه در این زمینهها هستیم.
پروفسور ریسبک گفت: ما نمی توانیم به دقت بدانیم که چقدر آب از منابع استفاده میکنیم و چقدر آب باز میگردد، ولی در این زمینه مساله مهم این است که مصرف منابع آب مدیریت و کنترل شود. تعداد چاهها و اینکه چه میزان از آب در مسیر انتقال هدر میرود بسیار حائز اهمیت است.
وی تاکید کرد: تنها راه کنترل میزان مصرف آب از منابع، کنترل پمپها است، چه پمپهایی که در بخش خصوصی است و چه پمپهایی که توسط سازمانها بکار گرفته شدهاند. خیلی مهم است که ما وارد حوزه روستایی شویم و برداشت و مصرف آب در کشاورزی را مد نظر قرار دهیم.
رییس دانشکده منابع آب دانشگاه هومبولت برلین با اشاره به اینکه چگونگی آبیاری هم بسیار مهم است، افزود: در کشاورزی خیلی مهم است که حتی به نوع خاک هم توجه شود؛ اینکه خاک چقدر رطوبت را در خود نگه می دارد حائز اهمیت است، ضمن اینکه ایران سابقه بسیار طولانی در کشاورزی دارد و تکنولوژی قناتها نشان میدهد که گذشتگان به خوبی میدانستند که چطور از آب به نحو بهینه استفاده کنند.
پروفسور ریسبک اظهار کرد: مطالعهای که در سالهای 1921 تا 1929 به سیستم مدیریت آب در شوشتر و خوزستان پرداخته، نشان میدهد که در آن زمان گستردگی آبیاری بیشتر بوده است و نگاه به گذشته و درس گرفتن از تاریخ بسیار خوب است، اما خیلی مواقع اشتباه این است که فکر میکنیم کاری که در 100 سال پیش به خوبی انجام شده است حتما در 100 سال بعد هم جواب میدهد اما اینطور نیست!
وی یادآور شد: در زمینه آب مشکلات مشابهی در اروپا هم وجود داشته و دارد پس باید به مدیریت آب توجه شود، برای اینکه راه حلهای آینده را پیدا کنیم باید به وضعیت منابع در حال حاضر نگاه کنیم و ببینیم تغییرات زیست محیطی چه تاثیری بر آنها خواهد داشت.
رییس دانشکده منابع آب دانشگاه هومبولت برلین گفت: باید نگاه کنیم که چطور میخواهیم با منابع آب برخورد کنیم، باید بدانیم که حفظ منابع و محصولات چقدر برای ما مهم است؟ اگر بخواهیم میزان اطمینان را 80 درصد تعریف کنیم یعنی از هر 10 سال هشت سال میزان کافی آب به همه مصرف کنندگان میرسد ولی طی دو سال مشکل پدید خواهد آمد، پس باید تصمیم گرفته شود چه زمانی، چه بخشی از زراعت و یا صنعت آب کمتری خواهد داشت که در بخش مدیریت کلان پاسخ داده شود.
وی ادامه داد: در طرح جامع مدیریت آب باید توجه داشت چطور میتوان میزان مصرف آب در کشاورزی را کاهش داد بدون اینکه به محصولات صدمه وارد شود. تجربه ما نشان میدهد بهتر است از مناطق بسیار کوچک آغاز کنیم چراکه هم تغییر رفتار آسان تر است و هم اینکه نتیجه بهتر قابل لمس خواهد بود.
پروفسور ریسبک افزود: باید با توجه به شرایط محیطی، نیاز واقعی آب کشاورزان را تعریف کنیم، برای اینکه ببینیم کشاورز چقدر آب مصرف میکند از سیستمهای کنترل آبیاری استفاده کنیم و با پروژههای تحقیقی نمایشی به کشاورزان یاد دهیم چطور این سیستمها کار میکنند.
به گزارش ایسنا، رییس دانشکده منابع آب دانشگاه هومبولت برلین خاطرنشان کرد: اگر با کنترل پمپ و متغیر کردن میزان هزینه انرژی کشاورز را وادار به خوب فکر کردن کنیم آن وقت میتوان تغییر ایجاد کرد و حتی تا 30 درصد مصرف آب را کاهش داد.
No tags for this post.