ضرورت توجه به همگرایی فناوری ها

به گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، علی محمد سلطانی درباره برنامه های این مرکز اظهار کرد: هدف مرکز فناوری های همگرا دستیابی کشور به شرکت های دارای سبد محصول همگرایی فناوری و رقابت پذیر در سطح جهانی است. این مرکز بر اساس دو رویکرد کلی فعالیت می کند.
سلطانی افزود: رویکرد اول 'ماموریت گرایی' است بدین معنا که برای دستیابی به محصولات مشخص برنامه ریزی انجام می شود و افراد و شرکت هایی که دارای توانمندی در تمام یا بخشی از فناوری های این محصولات هستند، مورد فراخوان و حمایت قرار می گیرند.
وی عنوان کرد: رویکرد دوم 'تقاضاگرایی' است یعنی سرمایه گذاری تا جای ممکن به جای حضور مستقیم دولت توسط شرکت ها انجام شود و این مرکز مشوق جسارت پذیری شرکت ها باشد به عبارت دیگر بخشی از مخاطرات آنها را پوشش دهد. بنابراین قصد داریم روی محصولات یا ایده هایی کار کنیم که با اولویت دادن به تحلیل نیازها و تقاضاهای مشتریان مطرح شده یعنی تحلیل نیاز به عنوان قدم اول نه قدم آخر.

** راه اندازی سامانه فراخوان پروتوتایپ
رییس مرکز راهبردی فناوری های همگرا معاونت علمی گفت: برای شناسایی افراد و شرکت های دارای توانمندی یک سامانه فراخوان پروتوتایپ به زودی راه اندازی می شود و اطلاعات مفیدی برای سرمایه گذاران و فناوران منتشر خواهد شد همچنین برنامه های ترویجی این حوزه نیز از اوایل سال 94 شروع شده است.
وی درباره جایگاه کشور در حوزه فناوری های همگرا بیان کرد: خوشبختانه توجه به فناوری های نوظهور در کشور ما خوب بوده و در سال های اخیر، در برنامه های پنجم توسعه و نقشه جامع علمی کشور به طور رسمی مورد توجه قرار گرفته اند و تشکیل معاونت علمی و ستادهایی برای توسعه این فناوری ها گام بزرگی بوده است.
به گفته وی، نگاه مستقل به هر یک از این حوزه های علم و فناوری برای دستیابی به دانش های پایه و ایجاد اعتماد به نفس در سطح ملی لازم است اما بدون توجه به همگرایی این حوزه ها نمی توان از ظرفیت ها و قابلیت های اساسی علم و فناوری بهره مند شد.

**هدایت ظرفیت های وسیع انسانی به سمت تولید ثروت ملی
سلطانی عنوان کرد: در هر یک از حوزه های فناوری، طرح هایی با هم افزایی حوزه های دیگر هم، اجرا و محصولاتی تولید شده است مانند همگرایی زیستی و نانو که رشته نانوبیوتکنولوژی را ایجاد نموده و محصولاتی هم در کشور دارد. ما در کشور کارهای زیادی در هر یک از این فناوری ها به طور مستقل داریم و علاوه بر آن باید در همگرایی آنها هم متمرکز شویم تا بتوانیم هم با قدرت های بزرگ دنیا رقابت کنیم و هم ظرفیت های وسیع انسانی را در داخل به سمت نوآوری و تولید ثروت ملی هدایت کنیم.

**چالش های پیش روی فناوری های همگرا
وی مهمترین چالش برای استفاده از ظرفیت همگرایی فناوری ها را ضرورت همکاری گروهی متخصصان رشته های مختلف دانست و گفت: اگر چه این مسئله از گذشته هشدار داده شده است اما در خلق محصولات همگرایی این موضوع اهمیت جدی تری پیدا می کند. ظهور تخصص های بین رشته ای مانند نانوبیوتکنولوژی یا بیوانفورماتیک هم در این راستا بوده است.
سلطانی تصریح کرد: عموم کارشناسان و متخصصان ما از کمبود کارگروهی در کشور گلایه مند هستند و این مسئله واقعاً جدی است. علاوه بر ضرورت وجود تخصص های مختلف، در نوآوری، تجاری سازی و تجمیع بخش های مختلف و رسیدن به محصولات جدید هم نیازمند مهندسی های بین رشته ای هستیم.
رییس مرکز راهبردی فناوری های همگرا معاونت علمی با بیان اینکه در زیرساخت های جدید نیز ضعف های جدی داریم، گفت: نیروی انسانی ما نمی تواند با وجود این ضعف ها، ظرفیت کامل خود را به فعلیت برساند. این زیرساخت ها باید متناسب با پیشرفت ما ایجاد شود. هرجا نیروی انسانی توانمند داریم که توانمندی خود را در فناوری به اثبات رسانده باید زیرساخت های لازم را برای رشد گروه های چند رشته ای ایجاد کنیم.
وی اظهار کرد :اگر بتوانیم به محصولات نهایی فناوری های همگرا در کشور دست پیدا کنیم پذیرش مردم مسئله ای مهم است، اما مردم از محصولات وارداتی این حوزه ها استقبال خوبی کرده اند و این مسئله با در نظرگرفتن شکست های موجود قابل حل است. شرکت ها نیز باید برای ساده تر شدن این پذیرش، از ابتدا نگاه کاربران را در نظر بگیرند.
سلطانی بیان کرد: در چرخه تحقیق و توسعه نیز باید برای نقش هدایت گری با هدف پذیرش برنامه داشته باشیم. در این چرخه دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و شرکت های فناور نقش آفرینی می کنند. مسائل و مشکلات جاری و روزانه در این بخش معمولا مانع از رصد و شناخت بموقع فرصت های فناوری شده که این نقص باید با برنامه هایی از طرف دولت جبران شود.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا