گزارش تصویری و تحلیل فنی سازه های آبی تنگ لوله آب
امروزه بقایای دیواره ها و آثارمورد استفاده در این سازه در استان ایلام ، بخش سرابله ، روستای زنجیره علیا و در ارتفاعات صعب العبور مجاور روستا و در فاصله حدوداً 5 کیلومتری روستا قرار دارد . این محل در روزگار حکومت ساسانیان و دوران پیش از اسلام دارای ، مورد توجه بوده و با وجود منابع آب مناسب ، معماران آن روزگار اقدام به تاسیس بندی روی آب جاری در این منطقه کرده و به این ترتیب به مناطق همجوار ، آب رسانی می کردند.
گذر هزاران سال از زمان ساخت این تاسیسات و آسیب های انسانی و محیطی رخ داده در این بازه زمانی سبب تخریب گسترده این سازه شده و امروزه از این مجموعه ، تنها بقایای یک دیوار سنگ چین شده با ملاط ساروج به عرض تقریبی ده متر که در بخش میانی تخریب شده است باقی مانده است .
امروزه هنوز نهری کوچک که با توجه به شیب تند کوه ، آب آن با سرعت حرکت می کند ، در این محل جاری است.
این منطقه از نظر جغرافیائی در بخش های کوهستانی غرب ایران قرار داشته و زمستان های سرد و پر بارشی را تجربه می کند . گذر هزاران سال از زمان ساخت این تاسیسات و آسیب های انسانی و محیطی رخ داده در این بازه زمانی سبب تخریب گسترده این سازه شده و امروزه از این مجموعه ، تنها بقایای یک دیوار سنگ چین شده با ملاط ساروج به عرض تقریبی ده متر که در بخش میانی تخریب شده است باقی مانده است . مسیر عبور به سمت مناطق مرتفع تر کوه ، بعد از این سازه بسیار سخت و از داخل مجرای آب و بستر نهر امکان پذیر است و احتمالاً معماران ایرانی در روزگار ساسانیان در این محل با ساخت این بند ، اقدام به جمع آوری آب می کردند. نگته بسیار جالب در این رابطه این است که هنوز آب روستای زنجیره از این سرچشمه توسط لوله های فلزی ، تامین می شود .
طرفین دیواره های سازه به صخره های سنگی متصل شده و با توجه به موقعیت ساخت بنا ، در آن هیچ گذرگاهی تعبیه نشده است .
گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی – فاطمه کردی
No tags for this post.