خیز دوباره دانشمندان برای یافتن هوش فرازمینی

وقتی صحبت از تلاش دانشمندان برای یافتن نشانی احتمالی از هوش فرازمینی می شود بی تردید بلافاصله به یاد پروژه SETI می افتیم. انستیتو «جستجو برای هوش فرازمینی» در کالیفرنیا واقع شده و تقریبا می توان گفت امید اصلی زمینی ها برای یافتن ردی هیجان انگیز از هوش فرازمینی در گوشه ای از عالم بیکران محسوب می شود.

این جستجو حالا و در آغاز دور تازه ای از تلاشها وارد مرحله ای متفاوت شده که طی آن دانشمندان هزاران سیستم ستاره ای متفاوت از آنچه که برای ما زمینی ها آشناست مورد کنکاش قرار می دهند.

دانشمندان SETI پروژه دو سالانه ای را آغاز کرده اند که در آن تلاش می شود نشانه هایی از وجود تمدنهای بیگانه در اطراف حدود 20 هزار کوتوله قرمز کشف شود. اما کوتوله های قرمز حقیقتا چه نوع اجرامی هستند؟ به عقیده اخترشناسان، این دسته از اجرام کیهانی چیزی جز ستارگانی نیستند که تصور می شود در مقایسه با خورشید ابعادی کوچکتر دارند.

حالا این دسته از ستارگان مورد هدف دانشمندان جستجوگر در انستیتو SETI قرار گرفته اند.  کوتوله های قرمز را باید به عنوان شناخته شده ترین ستارگان در کهکان راه شیری به حساب آورد زیرا 75 درصد جمعیت ستارگان این کهکشان نام آشنا را شامل می شوند. از آن گذشته فعل و انفعالات سوختی این دسته از ستارگان به آرامی انجام می گیرد که نتیجه آن طول عمر قابل توجه این نوع اجرام کیهانی است.

این بار نوبت به کوتوله های قرمز فرارسیده که شاید دانشمندان بتوانند ردی احتمالی از هوش فرازمینی در آنها بیابند.

دانشمندان تخمین می زنند که کوتوله های قرمز کهکشان راه شیری به طور متوسط میلیاردها سال پیرتر از خورشیدی هستند. «ست شاستاک» از اخترشناسان انستیتو SETI می گوید: این یک مثال بارز است که در آن باید گفت نمونه مسن تر، بهتر است. سیستم های ستاره ای که سن و سال بیشتری دارند قطعا زمان بیشتری نیز برای تولید آنچه که هوش فرازمینی گفته می شود داشته اند.

به رغم چنین ویژگیهایی اما آنهایی که در SETI برنامه های اکتشافی هیجان انگیزی را دنبال می کنند تاکنون بر روی ستارگانی که عمدتا به خورشید شبیه هستند متمرکز بوده اند، به این امید که نشانی امیدوارکننده از هوش فرازمینی کشف کنند. دانشمندان چندین دلیل برای این نگرش داشته اند. یکی از مهمترین آنها به حیات ما در زمین مربوط می شود که در چنین سیستم های ستاره ای قرار گرفته ایم.

اما حالا نوبت به دسته دیگری از ستارگان رسیده اند. دانشمندان انستیتو SETI با استفاده از آرایه تلسکوپی Allen به سراغ اهداف جدیدی رفته اند تا شاید این بار بتوانند به سرنخهایی دست یابند. این سیستم تلسکوپی شامل 42 دیش رادیویی است که در کالیفرنیای شمالی واقع شده و طی مدت دو سال حدود 20 هزار کوتوله سفید را زیر نظر قرار می دهد. این تعداد از مجموعه 70 هزارتایی ستارگان کوتوله قرمز برگزیده شده اند که تصور می شود بیشترین شانس را برای یافتن نشانی از هوش فرازمینی داشته باشند.

البته در این مسیر SETI تنها نخواهد بود زیرا قرار است یافته های مربوط به ماهواره TESS متعلق به ناسا نیز به کار گرفته شود. این ماهواره که قرار است سال آینده به فضا پرتاب شود کاری جز کمک به دانشمندان در یافتن سیارات دوردست با قابلیت حیات نخواهد داشت.

مترجم : مهدی پیرگزی

منبع

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا