استفاده از پهپاد برای مبارزه با حشرات ناقل بیماری
آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) به تازگی برای مبارزه با پشه های تسه تسه ناقل بیماری از پهپاد هایی پیشرفته کمک گرفته است. سیستم های اتوماتیک یاد شده که به واسطه مرکز امبنشن (Embention) ساخته شده است می تواند به مدت دو ساعت با سرعتی برابر با 20 متر بر ثانیه به پرواز در بیاید.
در زیر هر بال از این پهپاد ها محفظه هایی کنترل شده قرار دارد که در آنها از حشرات نر عقیمی نگه داری می شود که در حین پرورش به آنها پرتوهای گاما تابانده شده است. زمانی که این حشرات در فضا آزاد می شوند، در مدت زمان کمی با پشه های ناقل موجود در منطقه جفت گیری می کنند.
در زیر هر بال از این پهپاد ها محفظه هایی کنترل شده قرار دارد که در آنها از حشرات نر عقیمی نگه داری می شود که در حین پرورش به آنها پرتوهای گاما تابانده شده است. زمانی که این حشرات در فضا آزاد می شوند، در مدت زمان کمی با پشه های ناقل موجود در منطقه جفت گیری می کنند. لازم به ذکر است که از این جفت گیری هیچ فرزندی حاصل نخواهد شد به این ترتیب جمعیت پشه های تسه تسه روز به روز کاهش خواهد یافت.
ارجیلس هررو (Argiles Herrero) به عنوان یکی از محققان این پروژه در این باره بیان کرد که: «جمعیت این حشرات به تدریج کاهش خواهد یافت. بازماندگان هر هفته با شمار بیش تری از پشه های عقیم احاطه خواهند شد و در پایان جمعیت پشه های ناقل بیماری نمی توانند به حالت عادی بازگردند و در نهایت ریشه کن می شوند.»
البته می توان برای عملی کردن این پروژه از هواپیماهای سرنشین دار نیز استفاده کرد اما استفاده از پهپاد ها هزینه کم تری را در برخواهد داشت. علاوه بر این پهپاد ها به دلیل پرواز در ارتفاع کم تر از هواپیماهای سرنشین دار موثر تر واقع می شوند. به علاوه سیستم های به کار برده شده در این پهپاد ها به نحوی برنامه ریزی شده است که می تواند حشرات یاد شده را بر اساس منطقه مورد نظر در میزان های مختلفی در فضا آزاد سازد. پس اگر تعداد جمعیت پشه های تسه تسه در منطقه ای بیش تر باشد، پهپاد می تواند میزان آزاد سازی حشرات یاد شده را بر اساس شرایط تغییر دهد.
این پهپاد ها هم اکنون در اتیوپی (که پشه های تسه تسه در حدود 200 هزار کیلومتر مربع از زمین های بارور آن را تحت تصرف خود در آورده اند) مورد آزمایش قرار گرفته اند.
منبع: Engadget
ترجمه: آناهیتا عیوض خانی