انسان‌ها برای نجات زندگی خود به ربات‌ها اعتماد میکنند؟

محققان حاضر در این مطالعه به دنبال بررسی این موضوع بودند که آیا سوژه‌های آزمایشی ربات راهنمایی را برای بیرون رفتن از یک آسمانخراش آتش‌گرفته شده یا سایر موقعیت‌های اضطراری تعقیب خواهند کرد یا خیر. این ربات برای بیرون بردن افراد از این موقعیت‌ها طراحی شده بود.

نتایج بدست آمده دانشمندان را متعجب کرد زیرا سوژه‌ها دستورالعمل‌های ربات را حتی زمانی که رفتار آن نشان‌‌دهنده اعتمادپذیری نبود، اجرا می‌کردند.

به گفته الن واگنر، مهندس ارشد موسسه تحقیقاتی جورجیا تک (GTRI)، به نظر می‌رسد مردم معتقد بودند که این سیستم‌های رباتیک درباره دنیا بیش از آن‌ها می‌دانند و این که هرگز خطا یا اشتباهی مرتکب نخواهند شد.

وی گفت: در تحقیقاتی که انجام دادیم، سوژه‌های آزمایشی از دستورالعمل‌های ربات تا جایی تبعیت کردند که ممکن بود این دستورالعمل‌ها آن‌ها را در معرض خطر قرار دهد.

دانشمندان از تیمی متشکل از 42 داوطلب استفاده کردند که اکثر آن‌ها دانشجویان کالج بودند. از این افراد خواسته شد از رباتی به رنگ روشن تبعیت کنند. این ربات سوژه‌ها را به یک اتاق کنفرانس راهنمایی کرد و در آنجا از آن‌ها خواسته شد نظرخواهی را درباره ربات تکمیل کرده و مقاله‌ای موجود در مجله‌ای غیرمرتبط را بخوانند. به این سوژه‌ها درباره ماهیت واقعیت پروژه تحقیقاتی توضیحی داده نشد.

در برخی از حالت‌ها، ربات که توسط یک محقق پنهان کنترل می‌شد، داوطلبان را به اتاق اشتباهی راهنمایی می‌کرد و پیش از ورود به اتاق کنفرانس دو بار حول یک دایره چرخید. حتی زمانی که یک محقق به تعدادی از سوژه‌های آزمایشی گفت که ربات از کار افتاده، آن‌‌ها حرکتشان را متوقف کردند.

وقتی که سوژه‌‌ها در اتاق کنفرانس با در بسته بودند، سالنی که از طریق آن شرکت‌کنندگان وارد ساختمان شدند، با دود مصنوعی پر شد و این موضوع زنگ هشدار دود را به صدا در آورد.

زمانی که داوطلبان در اتاق کنفرانس را باز کردند، دود را مشاهده کردند و همزمان ربات با ال‌ای‌دی‌های قرمزرنگ و بازوهای سفید که به عنوان نشانگر عمل می‌کرد، روشن شد. ربات سوژه‌ها را به یک خروجی واقع در پشت ساختمان و نه به سمت در که دارای نشانه‌های خروج بود، هدایت کرد. این در قبلا برای ورود به ساختمان به کار رفت.

دانشمندان انتظار داشتند چنانچه ربات در هدایت‌کردن افراد به سمت سالن کنفرانس غیرقابل اعتماد عمل کند، سوژه‌ها در طول موقعیت اضطراری ساختگی از آن تبعیت نکنند. با این حال، تمامی داوطلبان از دستورات ربات، صرف نظر از عملکرد قبلی آن تبعیت کردند و این موضوع کاملا غیرمنتظره بود.

محققان اعلام کردند در سناریویی که طراحی کرده بودند، ربات شاید به یک شخص مطلق تبدیل شده باشد که سوژه‌های آزمایشی در مواقع اضطراری به آن اعتماد می‌کردند.

دانشمندان معتقدند باید این موضوع را تضمین کرد که ربات‌هایی از این دست در مواقعی که اعتمادپذیر نیستند طوری طراحی شوند که زمانی که اعتماد به آن‌ها برای انسان‌ها مضر است، این اعتماد را کاهش دهند.

فقط هنگامی که در طول موقعیت اضطراری، ربات اشتباهات آشکاری را مرتکب شد، تعدادی از سوژه‌های آزمایشی در مورد راهنمایی‌های آن تردید کردند. در چنین حالت‌هایی، برخی از افراد کماکان از دستورالعمل‌های ربات تبعیت ‌کردند حتی زمانی که ربات آن‌ها را به سمت اتاق تاریکی هدایت کرد که توسط مبلمان مسدود شده بود.

در تحقیقات آتی، دانشمندان امیدوارند در مورد دلیل اعتمادکردن سوژه‌های انسانی به ربات بیشتر بدانند و این که چگونه خود ربات سطح اعتمادی که باید به آن‌ها می‌شد را در سوژه‌ها بر می‌انگیخت.

پرسش کنونی محققان این است که چگونه می‌توان مانع اعتماد بیش از حد انسان‌ها به چنین ربات‌هایی شد؟

روابط انسان-ربات

این تحقیق بخشی از مطالعه‌ای بلندمدت درمورد چگونگی اعتمادکردن انسان‌ها به ربات است؛ این موضوع حائز اهمیت است زیرا ربات‌ها نقش مهمی را در جوامع انسانی ایفا می‌کنند.

محققان استفاده از گروه‌های ربات‌های واقع در آسمانخراش‌ها برای هدایت‌کردن افراد به سمت خروجی ساختمان و ترغیب آن‌ها به تخلیه ساختمان در طول مواقع اضطراری را در آینده مجسم می‌کنند.

این تحقیق نشان داده مردم زمانی که زنگ هشدار آتش‌سوزی به صدا در می‌آید، اغلب ساختمان را ترک نمی‌کنند و آن‌ها گاها خروجی‌های اضطراری نزدیک را برای رسیدن به ورودی‌های آشنا نادیده می‌گیرند.

با این حال، با نتایج بدست آمده، محققان در پرسش‌های موجود تجدیدنظر خواهند کرد. پیش از این مطالعه سوال آن‌ها این بود که آیا افراد تمایل دارند به ربات‌های امداد اعتماد کنند یا خیر؛ با این حال، پرسش کنونی این است که چگونه می‌توان مانع اعتماد بیش از حد انسان‌ها به چنین ربات‌هایی شد؟

دانشمندان نتایج مطالعات خود را در کنفرانس بین‌المللی تعامل ربات-انسان ACM/IEEE  در نیوزلند ارائه دادند و دفتر تحقیقات علمی نیروی هوایی امریکا حامی مالی این پروژه بود. 

               

منبع: مجمع جهانی اقتصاد

ترجمه: شه تاو ناصری

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا