جشن هولی؛ استقبال رنگارنگ از بهار

این جشن که همه ساله در اوایل فروردین ماه برگزار می شود یکی از بزرگترین آداب و رسوم فرهنگی مردم شبه قاره هند است که باعث کمرنگ شدن ساختارهای تشریفاتی و سست شدن طبقات اجتماعی مردم این کشور می شود چرا که به طور معمول همه افراد جامعه فارغ از مسایلی همچون سن ، جنسیت، وضعیت اقتصادی، و طبقه اجتماعی در کنار یکدیگر به شادی می پردازند.

در جشن هولی گروه های مختلف مردم هند مراسم رنگ پاشی و آب بازی را با شور و هیجان خاصی اجرا می کنند که گاهی وسعت آن به جمعیت بزرگی از مردم یک منطقه می انجامد و مردم  با پاشیدن آب و رنگ های مخصوص به سوی یکدیگر و نیز اجرای موسیقی پایان زمستان را جشن گرفته و به شهر نمای ویژه ای می بخشند.

در جشن هولی گروه های مختلف مردم هند مراسم رنگ پاشی و آب بازی را با شور و هیجان خاصی اجرا می کنند که گاهی وسعت آن به جمعیت بزرگی از مردم یک منطقه می انجامد و مردم  با پاشیدن آب و رنگ های مخصوص به سوی یکدیگر و نیز اجرای موسیقی پایان زمستان را جشن گرفته و به شهر نمای ویژه ای می بخشند. زن و مرد و پیر و جوان در این آیین شاد شرکت کرده تا پیروزی روشنایی بر تاریکی و خوبی بر بدی را جشن گرفته باشند. در بسیاری از مناطق، جشن هولی در حدود دو روز طول می کشد.

لازم به تذکر است که در اصل، این جشنواره، جشنی برای برداشت محصول خوب و زمین بارور بوده است که از سوی کشاورزان باستانی این سرزمین اجرا شده و امرزه شاهد تداوم آن هستیم. علاوه بر آن، این جشن فرصتی برای لذت بردن و بهره گیری از رنگ های فراوان در بهار و وداع با زمستان عنوان می شود.

به طور معمول آیین جشن دو روز اجرا می شود که در روز اول آتشی بزرگ در غروب و یا شب هنگام روشن می شود. در روز دوم که روز اصلی هولی بوده این گونه جشن گرفته می شود که مردم از صبح زود پودرها و آب های رنگی به هم می پاشند و در هنگام شب، آتش به پا کرده و سپس دعا می خوانند. قابل ذکر است که هیچکس از رنگین شدن لباس هایش ناراحت و دلگیر نمی شود. در غروب همان روز، مردم به یکدیگر شیرینی تعارف می کنند؛ دوستان سه بار همدیگر را در آغوش می گیرند و برای هم آرزوی خوشبختی می کنند.  به طور معمول این جشن در کشورهای هندوستان، نپال و پاکستان ؛ بنگلادش ، سری لانکا  و کشورهای مجاور که جمعیت هندو در آن بیشتر است، دیده می شود.  

در این گزارش ، تصاویر جشن هولی در شهر میسور واقع در ایالت جنوبی کارناتاکا را شاهد هستیم . نکته جالب در این جشن ؛ به اشتراک گذاشتن رنگ ها و پودر رنگ هایی است که مردم برای مصرف خود تهیه کرده اند اما در صورتی که مشاهده کنند شما به شرکت در این جشن علاقه مند هستید ولی رنگی در اختیار ندارید ، با کمال اشتیاق ، رنگ های خود را با شما قسمت می کنند . موضوع دیگری که در هنگام تهیه این گزارش با ان برخورد داشتیم ، استفاده از رنگ های ویژه ای بود که همگی منشا گیاهی داشته و لک و اثر آن روی لباس و بدن باقی نمانده و به سادگی با شستشو قابل پاک شدن هستند.

گزارش و تصاویر: احسان محمدحسینی – فاطمه کردی 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا