برگزاری سمپوزیوم ملی ژنتیک و سلول های بنیادی
اولين سمپوزیوم ملي ژنتيك و سلول هاي بنيادي با حضور دکتر حمیدیه دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی، دکترتولائی رئیس انجمن ژنتیک و دکتر مولی رئیس زیرشاخه سلول های بنیادی انجمن ژنتیک ایران، با استقبال بیش از 500 شرکت کننده از سراسر ایران در سالن شهيد چمران پژوهشگاه ملي مهندسي ژنتيك و زيست فناوري در تاریخ 6 اسفند ماه 1394 برگزار شد.
محورهای اصلی این نشست در قالب 6 پانل، عبارت بودند از چشم انداز و یافته های نوین در ژن درمانی بر پایه سلول های بنیادی و نقش RNAهای غیر کد کننده (Non-coding RNAs) و اپی ژنتیک در آن، جایگاه خدمات ژنتیکی در سلول درمانی شامل HLA-typing و پزشکی فردمحور (Personalized Medicine)، بانک های ژنی، مفاهیم کلی ژن های خودکشی در ژن درمانی، پاسخ های ایمنی به وکتورهای ژن درمانی، قوانین، ضوابط و اخلاق پزشکی در حوزه ژن و سلول درمانی، بازار جهانی ژن درمانی و نیز گزارش هایی از مطالعات پیش بالینی بود که در دنیا و ایران صورت پذیرفته است.
در ابتدا دکترتولائی، رئیس انجمن ژنتیک به ارائه توضیحاتی در مورد برنامه ها و فعالیت های علمی و همچنین همکاری نزدیک این انجمن با ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی پرداخت و افزود: در این راستا می بایست از اساتید مجرب و فعال در این حوزه دعوت به عمل آید. ایشان با اشاره به پیشرفت های بدست آمده در علم ژنتیک بر جمع آوری اطلاعات در فاز کوتاه مدت و نقش مهم ساختار سازمانی و منابع انسانی در جهت پیشرفت این علم تأکید نمود. دکتر صنعتی، رئیس سمپوزیوم بر لزوم انجام فعالیت های مناسب در زمینه ترویج علم ژنتیک در درمان انواع بیماری ها با استفاده از سلول های بنیادی تأکید نمود. سپس دکتر مولی با اشاره به برگزاری اولین کنگره ملی ژنتیک ایران در اوایل خرداد ماه سال آینده، به بحث پیرامون توسعه علم ژنتیک و موقعیت آن در داخل کشور پرداخت. وی همچنین توضیحاتی در مورد کاربرد های این علم در درمان بیماری های مختلف ارائه نمود.
در ادامه برنامه، در پانل اول با مدیریت دکتر مولی، پس از توضیحاتی توسط ایشان در خصوص تاریخچه و اهمیت Non coding RNA ، دکترملکوتیان، دکترقنبریان، دکتر جاوری و دکتر فریور با اشاره به کاربرد مولکول RNA و انواع Non coding RNA و نقش آن ها در تمایز سلول های بنیادی و درمان انواع بیماری ها و به ویژه سرطان ها و همچنین تولید سلول های iPS پرداختند. سپس، دکتر نوروزی نیا به بحث پیرامون متیلاسیون DNA و کاربرد آن در تشخیص و درمان سرطان پستان پرداخت و بر لزوم توجه جدی به تغییرات متیلاسیونی در زمینه درمان تأکید نمود.
در پانل دوم با مدیریت دکتر هوشمند، وی در ابتدا از تولید داروهای جدید با استفاده از علم ژنتیک در آینده خبر داد و بر ترویج این علم و انجام تحقیقات گسترده در این زمینه تأکید نمود. سپس دکتر عقابیان با اشاره بر اثرات بعضی از داروها در درمان انواع بیماری ها افزود: خصوصیات ژنتیکی در سطح پروتئین می بایست بررسی شده و قبل از درمان باید تمام اطلاعات سلول و بافت هدف در دسترس باشد. در ادامه دکتر محمدنژاد به ارائه توضیحاتی در مورد درمان انواع بیماری ها از جمله انواع سرطان با استفاده از علم ژنتیک پرداخت و بر اهمیت تشخیص سلول های سرطانی توسط بیومارکرها تأکید نمود. سپس دکتر استاد علی به بحث پیرامون نقش HLA Typing در سلول درمانی و قابلیت تحریک پذیری سیستم ایمنی بدن بوسیله سلول های بنیادی پرداخت. در ادامه، دکتر جعفریان گزارشی از فعالیت های صورت پذیرفته در زمینه درمان بیماریها با استفاده از ژن درمانی ارائه نمود و به ارائه توضیحاتی در مورد نقش لنتی ویروس ها در انتقال ژن مورد نظر به درون هسته بافت هدف پرداخت. در خاتمه، دکترمینوچهر با اشاره به رابطه مهم بین علم و صنعت به بحث پیرامون ارائه خدمات پزشکی متناسب با فرد بیمار پرداخت.
پانل سوم با مدیریت دکتر رهبری زاده در خصوص روش های جدید در ویرایش ژنی برای ژن و سلول درمانی ادامه یافت. در ابتدا دکتر گردانه توضیحاتی در مورد مهندسی ژنوم و انواع مولکول RNA و ساختار آن مطالبی ارائه نموند. سپس دکتر خان احمد با تأکید بر پیشرفت علم ژن درمانی در درمان انواع بیماری ها به کاربرد آن در درمان بیماری بتا تالاسمی و HIV اشاره نمود. دکتر شمس آرا با اشاره به ویرایش ژنی در سلول های بنیادی و کاربرد های مختلف آن به ارائه توضیحاتی در مورد روش های درمانی با استفاده از این علم پرداخت. نهایتا دکتر تیموری، دکتر کیانی و دکتر رهبری زاده مطالبی پیرامون نقش ژن های خودکشی (suicide genes) را در ژن درمانی ارائه نمودند.
در پانل چهارم با مدیریت دکتر کبیرسلمانی، در ابتدا دکتر کریم نیرنیا با تأکید بر لزوم ترویج علم ژنتیک و استفاده از آن در ژن و سلول درمانی سرطان در داخل کشور توضیحاتی در زمینه نقش تغییرات ژنتیکی در ایجاد بیماری های سرطانی ارائه نمود. سپس دکتر خداپرست به بحث پیرامون اخلاق در ژن درمانی پرداخت و بر لزوم توجه جدی به موضوع دیدگاه های اسلامی در اخلاق زیستی تأکید نمود. در ادامه دکتر شعاع حسنی توضیحاتی در مورد بازار ژن درمانی و خدمات محصولات ژنتیکی ارائه نمود. وی با اشاره به وجود بازار بالقوه در جهت استفاده از محصولات ژن درمانی در درمان انواع بیماری ها افزود: در زمینه محصولات ژن درمانی می بایست فعالیت های مناسبی در کشور صورت پذیرد وی با اشاره به رشد برخی از شرکت های دارویی در زمینه تکنولوژی ژن درمانی از عرضه محصولات این شرکت ها در سال آینده خبر داد. در ادامه دکتر حمیدیه با اشاره به رشد مناسب کشور در زمینه آموزش و پژوهش بر کم شدن فاصله بین علم و صنعت و لزوم همکاری گسترده بین این دو حوزه در جهت ترویج علم ژن درمانی و تجاری سازی محصولات در این زمینه و تشویق جوانان در اهتمام بدین امر تأکید نمود و افزود: علمی بهتر است که منتهی به ثروت شود و می بایست در این راستا اقدامات مناسبی صورت پذیرد. سپس، دکتر کبیرسلمانی دبیر علمی سمپوزیوم، ضمن قدردانی از پیشکسوتان و محققین این حوزه و همچنین نهادها و سازمان های حمایتی و به ویژه تلاش های بی وقفه ی دکتر حمیدیه دبیر محترم ستاد در پیشبرد امور محوله، به ارائه توضیحاتی در مورد کارگروه های مختلف در ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی و نقش آن در پر کردن فاصله ی موجود بین محققین علوم پایه و پزشکان پرداخت و افزود: با وارد کردن حمایت بخش خصوصی و دولتی جهت سرمایه گذاری در این زمینه و افزایش توان شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه سلول درمانی، به دنبال شکوفایی اقتصادی، بهره مندی هموطنان از خدمات مربوطه و ایجاد اشتغال و انگیزه در جوانان خواهیم بود. در پایان این پانل، از طرف کارگروه ژنتیک و همچنین پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری لوح تقدیری به پاس زحمات دکتر حمیدیه در طول مدیریت تاثیرگذار در ستاد سلول های بنیادی تقدیم ایشان گردید.
پانل پنجم با مدیریت دکتر آزاد منش، دکتر حسینی، دکتر بنده پور، دکتر موذنی و دکتر یگانه به تفصیل در خصوص پاسخ سیستم ایمنی به وکتورهای ژن درمانی و همچنین واکسن های مورد استفاده پرداختند.
در پانل پایانی به مدیریت دکتر سلیمانپور، دکتر گردانه، دکتر کاظمی، دکتر فخر طه و دکتر سلیمانپور به بحث در خصوص ژن درمانی در بیماری های مختلف و تجربیات خود در خصوص ژن درمانی در سرطان، بیماری های متابولیک و قلبی- عروقی پرداختند.
No tags for this post.