روش های مولکولی زیست فناوری به کمک درختان بلوط می رود
به گزارش روابط عمومی معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری، علی محمد لطیفی درباره فعالیت های این ستاد برای حل مشکلات جنگل های بلوط ، افزود: بررسی عوامل مؤثردر بحران زوال و خشکیدگی بلوط (تنش های زنده و غیرزنده) یکی از اولویت های کمیته حفظ جنگل های بلوط و منابع طبیعی است که در همین راستا با استفاده از روش های مولکولی زیست فناوری و عوامل کمک کننده به رفع معضل مذکور از قبیل عوامل تقویت کننده و غیره به احیای آنها اقدام می شود.
وی بیان کرد: حفظ و ارزیابی ذخایر ژنتیکی و ایجاد بانک ژنی بلوط با استفاده از روش های زیست فناوری و بررسی جنبه های کنترل بیولوژیکی آفات قارچ، حشره و غیره بلوط نیز به صورت جدی در کمیته پیگیری می شود.
به گفته لطیفی، از دیگر اقدامات برای حفظ جنگل های بلوط، تولید متابولیت های ثانویه دارویی بلوط با استفاده از روش های زیست فناوری است.
رئیس کارگروه محیط زیست ستاد توسعه زیست فناوری گفت: برخی از این اولویت های ذکر شده عملیاتی شده و برخی هنوز در مرحله مطالعاتی است که تلاش می کنیم همه این موارد را به زودی اجرایی شود تا از این طریق از نابودی جنگل های بلوط پیشگیری کنیم.
جنگل های زاگرس با گستردگی در 11 استان شمال غربی ، غرب و جنوب غربی کشور با 6 میلیون هکتار مساحت، 40 درصد جنگل های ایران را تشکیل می دهند که حدود 70 درصد تیپ گونه های جنگلی زاگرس را بلوط ها شامل می شوند.
بر اساس آخرین آمار و بررسی های صورت گرفته در استان های زاگرس نشین کشور بالغ بر 1 میلیون و 400 هزار هکتار از سطح جنگل های زاگرس تاکنون بر اثر بیماری زوال بلوط خشکیده، یا در معرض خشکیدگی است. این سطح خشکیدگی عمدتا در استان های ایلام، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، فارس، چهارمحال و بختیاری و خوزستان پراکنش یافته، به طوری که ایلام 641 هزار هکتار از این سطح خشکیدگی را به خود اختصاص داده و دارای شرایط بحرانی در این زمینه و چالش زیست محیطی است. در استان لرستان نیز به عنوان دومین استانی که بیشترین آسیب را از این ناحیه دیده، گستره ای به وسعت 560 هزار هکتار یعنی 50 درصد جنگل های این استان خشکیده است و این بیماری تاکنون به قطع و مرگ 80 هزار اصله بلوط انجامیده است.