تحقیقات بومی برای افزایش بهره وری کشتزارهای زعفران
زعفران یکی از مهم ترین موارد تشکیل دهنده صادرات غیرنفتی ایران است و به همین جهت نیز بهبود دادن فرایند کارایی این گیاه می تواند کمک چشمگیری به اقتصاد کشور به حساب بیاید. به همین دلیل نیز تحقیقات جدید دانشمندان ایرانی درباره فنولوژی گیاه زعفران انجام شده است.
عملكرد كلاله زعفران اساسا وابسته به شرایط آب و هوایی و نیز بستر كشت در طی دوره تشكیل بنه های دختری می باشد. در این ارتباط، بیشتر پژوهش های انجام شده پیرامون توسعه عملیات زراعی جدید و مناسبی است كه بتواند منجر به افزایش سود اقتصادی و عملكرد زعفران شود.
در پژوهش یاد شده ابتدا فنولوژی زعفران بر اساس رفتار بنه های مادری دختری زعفران توصیف و بررسی شده و مروری بر عوامل موثر بر رفتار بنه های دختری زعفران در هر یك از مراحل فنولوژی گیاه صورت گرفته است. شایان ذکر است که فنولوژی به فرایند تحقیق و بررسی ساختار حیاتی یک گیاه یا موجود زنده در طول بازه زمانی مشخص گفته می شود.
زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی چندساله و ژئوفیت تریپلوئید بوده كه می تواند تا 8 الی 10 سال به دوره زندگی خود ادامه دهد. در طول هر فصل زراعی، زعفران مراحل رشد را پس از گل دهی، با تولید بنه های دختری از بنه مادری طی می كند.
در طی دوره رشد، بنه های جدید عموماً در روی بنه های قدیمی تر تشكیل می شوند؛ به طوری كه تراكم گیاه افزایش می یابد. بر این اساس، تعداد گل و نیز عملكرد كلاله خشك زعفران در سال اول پایین بوده و در سال های پنجم تا ششم پس از كاشت، به حداكثر مقدار خود می رسد.
عملكرد كلاله زعفران اساسا وابسته به شرایط آب و هوایی و نیز بستر كشت در طی دوره تشكیل بنه های دختری می باشد. در این ارتباط، بیشتر پژوهش های انجام شده پیرامون توسعه عملیات زراعی جدید و مناسبی است كه بتواند منجر به افزایش سود اقتصادی و عملكرد زعفران شود.
منبع: علیرضا كوچكی و سید محمد سیدی، 1394. فنولوژی و روند تشكیل بنه های دختری زعفران (Crocus sativus L.) در طی دوره رشد، دو فصلنامه پژوهش های زعفران، سال سوم، شماره 2.
No tags for this post.