شناسایی مکانیسم‌ مولکولی نحوه افزایش نوعی لیپوپروتئین‌ در سلول‌های کبدی مقاوم به انسولین

دکتر ستار گرگانی فیروزجایی، متخصص بیوشیمی بالینی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران که با ارائه پایان‌نامه «بررسی نقش ژن SHIP2 در افزایش تولید VLDL در سلول‌های کبدی در شرایط مقاومت به انسولین» برگزیده بخش پایان‌نامه برتر هفدهمین جشنواره ابن‌سینا شد، درخصوص اهمیت موضوع پایان‌نامه خود گفت: ازآنجایی‌که شیوه زندگی در دهه‌های اخیر تغییر و سبک زندگی ماشینی با فعالیت فیزیکی پایین در جوامع مختلف جهان گسترش پیداکرده؛ شیوع بیماری‌های متابولیک مانند دیابت نیز همسو با تغییر سبک زندگی افزایش‌یافته است. بیماری دیابت یک بیماری زمینه‌ای برای بیماری‌های دیگر مانند بیماری‌های قلبی-عروقی، فشار خون و … است.

لیپوپروتئین بسیار کم‌چگال به اختصار VLDL نوعی از لیپوپروتیئن‌ها است که در کبد ساخته می‌شود. VLDL یکی از پنج دسته اصلی لیپوپروتئین‌ها است که در نقل وانتقال چربی‌ها و کلسترول در جریان خون نقش دارد.

وی افزود: این پایان‌نامه به‌عنوان بخشی از مجموعه تحقیقات دکتر مشکانی، استاد راهنمایم بوده است که به بررسی مکانیسم مولکولی بیماری دیابت نوع دو می‌پردازد.

این برگزیده جشنواره ابن‌سینا، دلیل انتخاب این موضوع را علاقه شخصی به بیماری‌های متابولیک و دیابت دانست و درخصوص نتیجه این پژوهش گفت: نتیجه این پایان‌نامه سبب شناخت یکی از مکانیسم‌های مولکولی نحوه افزایش VLDL درسلول‌های کبدی مقاوم به انسولین شد و با مطالعات بیشتر و تائید نتایج آن در مدل حیوانی می‌تواند برای درمان و کاهش عوارض بیماران دیابتی مورد استفاده قرار گیرد.

این محقق برگزیده دانشگاه، انتخاب موضوع را مهم‌ترین رکن پایان‌نامه دانست و افزود: اگر موضوعی مرتبط با مسائل مطرح جامعه باشد و در کنار آن طراحی مطالعه به خوبی انجام شود، نتایج آن قابل‌انتشار در مجلات معتبر بین‌المللی می‌شود. لذا بهترین کار برای افزایش انتشار مقالات حاصل از پایان‌نامه‌ها دقت در انتخاب موضوع است، معمولاً موضوعات جدید هرچند که نیاز به تلاش بیشتری دارند اما نتایج خوبی خواهند داشت.

وی حاصل این پایان‌نامه را انتشار 6 مقاله در مجلات بین‌المللی دانست و افزود: در مدت 8-7 سالی که در این دانشگاه تحصیل کردم، از همه‌کسانی که شرایط مناسبی را برای ارتقای علمی دانشگاه فراهم کردند، قدردانی می‌کنم. همچنین از اساتید گروه بیوشیمی بویژه دکتر رضا مشکانی، استاد راهنمایم که یکی از محققان توانای دانشگاه علوم پزشکی تهران است و افتخار شاگردی وی را داشتم، تشکر می‌کنم.

به گزارش ایسنا، دکتر گرگانی برگزاری جشنواره ابن‌سینا را در ایجاد انگیزه محققان مؤثر دانست و تصریح کرد: نحوه اطلاع‌رسانی و فرایندی که برای برگزاری جشنواره طی می‌شود، بسیار مناسب است و برگزاری چنین جشنواره‌هایی و ارزیابی که از فعالان دانشگاهی می‌شود، می‌تواند مثمرثمر باشد.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا