فناوریهای نوین درمان بیماری هزاران ساله را متحول کرده است

ماه گذشته در اجلاس داووس، جو بایدن، معاون رئیس جمهور امریکا، خواستار ضرب‌الاجلی برای مبارزه با سرطان شد و با گروهی از کارشناسان بین‌المللی در مورد آخرین دستاوردهای درمانی و همچنین تسریع‌بخشیدن به پیشرفت‌ها برای درمان این بیماری بحث و گفتگو کرد.

سرطان در طول تاریخ همواره گریبانگیر بشر بوده و نخستین شواهد درباره این موضوع نشانه‌های سرطان استخوان در اجساد مومیایی‌شده مصری است. همچنین نوعی پاپیروس پزشکی که قدمت آن‌ به 3000 سال قبل از میلاد مسیح می‌رسد، حاوی تلاش‌هایی برای برطرف‌کردن تومورهای پستان با ابزاری به نام مته آتشین بوده است. در این پاپیروس ذکر شده که "درمانی برای این بیماری وجود ندارد." سرطان در واقع هزاران سال پیش از این که نامی برای ارائه شود، وجود داشته است.

هیپوکراتس، پزشک یونانی (460-370 قبل از میلاد) از عناوین carcinos  و carcinoma  برای توصیف تومورها استفاده کرد که این واژگان بعدها به واژه لاتین cancer (سرطان) ترجمه شدند. تمامی این عناوین از واژه crab گرفته شده‌اند که تصور می‌شود به شکل تومورها اشاره داشته باشد.

در قرن 18، از اتوپسی‌ برای ارتقای درک پزشکان از بدن انسان استفاده شد. جراح اسکاتلندی پیشگام به نام جان هانتر (1728-1793) پیشنهاد داد که تعدادی سرطان با جراحی درمان شوند و چنانچه توموری قابل حذف است، حذف کردن  آن اشکالی ندارد.

 در حالی که مصریان باستان خدایان را مسئول وقوع سرطان می‌دانستند، بسیاری از اروپائیان در قرن 17 و 18 بر این باور بودند سرطان یک بیماری عفونی است.

عصر پزشکی مدرن بدین معناست که سرطان دیگر لزوما محکوم‌بودن به مرگ نیست.

عصر پزشکی مدرن بدین معناست که سرطان دیگر لزوما محکوم‌بودن به مرگ نیست. ارائه تاکتیک بیهوشی در قرن 19، امکان انجام عمل‌های جراحی مانند ماستکتومی  را فراهم کرد در حالی که پرتودرمانی در آستانه قرن بیستم ظهور کرد.

 قرن بیستم، قرنی بود که موفقیت‌هایی مانند درک از دی‌ان‌ای و ارتباط ژنتیک با سرطان، برنامه‌های غربالگری، تکنیک‌های کمتر تهاجمی جراحی  و برنامه‌های بهداشت عمومی برای افزایش آگاهی افراد از مولفه‌های خطر سرطان ارائه شدند. به طور مثال، در انگلستان، شانس زنده‌ماندن افراد از این بیماری طی 40 سال گذشته دو برابر شده است.

علی‌رغم تمامی این پیشرفت‌ها، مشکل سرطان همچنان گسترده است و این بیماری، یکی از بزرگ‌ترین قاتلین دنیا به شمار می‌آید. سالانه 14 میلیون نفر به سرطان مبتلا می‌شوند و 8.2 میلیون تن نیز به دلیل ابتلا به آن به کام مرگ می‌روند. این بیماری به افراد مسن و جوان، ضعیف یا سالم می‌تازد با این حال، سبک زندگی عامل یک سوم مرگ‌های ناشی از سرطان است.

در این میان، مصرف تنباکو به تنهایی عامل 20 درصد از مرگ‌های مرتبط با سرطان است و از میان دیگر مولفه‌های خطر می‌توان به فقدان میوه و سبزیجات در برنامه غذایی، مصرف الکل و ورزش‌نکردن اشاره کرد. هر چه فرد بیشتر عمر می‌کند، خطر ابتلای به سرطان در وی بیشتر می‌شود.

امروزه فناوری‌های جدید شیوه تشخیص سرطان و درمان آن را متحول کرده‌اند؛ از تحلیل سریع و ارزان نمایه خطر ژنتیکی فرد گرفته تا تاکتیک‌های شخصی‌شده‌ای که سلول‌های سرطانی شخص بیمار را هدف قرار می‌دهند، همگی موفقیت‌های مهمی در مبارزه با این بیماری به شمار می‌آیند.

 

منبع: مجمع جهانی اقتصاد

ترجمه: شه تاو ناصری

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا