توسعه مراکز خدمات توانبخشی در کشور ضروری است

دکتر محمدتقی جغتایی روز چهارشنبه در حاشیه نوزدهمین کنگره سالانه انجمن طب فیزیکی و توانبخشی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: دو سوم بیمارانی که دچار سکته مغزی شده اند، نیاز به خدمات توانبخشی دارند تا بتوانند توانایی گفتاری و حرکتی خود را بازیابند. 
وی افزود: همچنین با افزایش سطح بهداشت عمومی و امید به زندگی، جمعیت سالمند کشور رو به افزایش است و به همین دلیل نیاز این گروه از جامعه به خدمات توانبخشی بیش از پیش شده است. 
جغتایی همچنین به شمار زیادی از مبتلایان به اختلالات تکاملی در کشور اشاره کرد و گفت: در گذشته تعداد زیادی از کودکان مبتلا به اختلالات تکاملی فوت می کردند اما در حال حاضر با گسترش علوم پزشکی شمار زیادی از آنها سالیان زیاد می توانند زندگی کنند که این گروه نیز به خدمات توانبخشی گسترده ای نیاز دارند. 
مشاور وزیر بهداشت در امور توانبخشی اظهار کرد: با توجه به این مسائل لزوم گسترش خدمات توانبخشی و مراکز ارایه دهنده این خدمات بیش از پیش نمایان می شود که لازم است مسئولان مربوطه به آن توجه داشته باشند. 
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر مبتلایان به اختلالات تکاملی نسبت به گذشته 50 درصد بیشتر زنده می مانند که نشان دهنده افزایش سطح سلامت جامعه و نیاز بیشتر به خدمات توانبخشی است. 
جغتایی اظهار کرد: همچنین به دلیل زندگی ماشینی و کم تحرکی تعداد زیادی از افراد جامعه به ویژه افراد شاغل در مشاغل کم تحرک، نیازمندد خدمات توانبخشی هستند. 

** گنجاندن خدمات توانبخشی در نظام شبکه سلامت 
وی گفت: مطالعات نشان می دهد اگر توانبخشی به موقع صورت گیرد، بسیاری از بیماران می توانند به جامعه بازگردند؛ از همین رو وزارت بهداشت به دنبال آن است که بخشی از خدمات توانبخشی را در نظام شبکه سلامت ادغام کند. 
جغتایی خاطر نشان کرد که درحال حاضر در حوزه کودکان بخشی از این خدمات وارد نظام شبکه سلامت کشور شده و استانداردسازی های لازم در مورد آنها صورت گرفته است. 
مشاور وزیر بهداشت در امور توانبخشی اظهار کرد: در حوزه درمان مهمترین اصل طراحی نظام ارزیابی و ارجاع است به این صورت که به عنوان نمونه افراد نیازمند به خدمات توانبخشی پس از انجام بررسی های لازم به مراکز مربوطه ارجاع داده شوند. 
جغتایی بر لزوم انجام خدمات توانبخشی به موقع به بیماران مبتلا تاکید کرد و افزود: نظام ارجاع سبب می شود که شناسایی به موقع بیماران نیازمند به خدمات توانبخشی و پیشگیری از تحمیل هزینه های سنگین درمانی ناشی از بیماری ها می شود. 

** کمبود تخت های توانبخشی/ایجاد 2 هزار تخت توانبخشی 
مشاور وزیر بهداشت در امور توانبخشی به کمبود تخت و مراکز جامع خدمات توانبخشی اشاره کرد و گفت: پیش بینی شده است که طی چند سال آینده 2 هزار تخت توانبخشی به تعداد تخت های موجود در کشور افزوده شود. 
جغتایی افزود: این اقدام مناسبی است اما این تعداد کافی نیست چراکه نیاز کشور با توجه به جمعیت روبه افزایش سالمندان و همچنین مبتلایان به ضایعات نخاعی در اثر تصادفات، کم تحرکی و زندگی ماشینی بیش از این میزان است. 

** تدوین راهنمای درمان در حوزه توانبخشی 
مشاور وزیر بهداشت در امور توانبخشی به تدوین راهنمای درمان در حوزه خدمات توانبخشی اشاره کرد و گفت: تدوین این راهنماها در رشته های توانبخشی به سفارش معاونت درمان وزارت بهداشت آغاز شده و کار طراحی آن برای برخی رشته ها به اتمام رسیده است. 
جغتایی بر لزوم همکاری رشته های مختلف در راستای بازگرداندن توان بیماران به شرایط مطلوب تاکید کرد و افزود: لازم است متخصصان رشته های مختلف توانبخشی مانند گفتار درمانی، کاردرمانی، مددکاری و توانبخشی در این زمینه با یکدیگر همکاری داشته باشند. 
وی همچنین سرمایه گذاری مناسب در این زمینه را بسیار بااهمیت دانست و گفت: در حوزه توانبخشی نیاز به سرمایه گذاری بخش های عمومی و خصوصی در راستای راه اندای مراکز جدید هستیم. 
جغتایی اظهار کرد: در این راستا برنامه هایی در وزارت بهداشت تهیه شده است و امیدواریم در آینده شاهد استقبال سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در این زمینه باشیم. 
وی همچنین بر لزوم توسعه پوشش بیمه ای خدمات توانبخشی تاکید کرد و افزود: درحال حاضر بخشی از خدمات توانبخشی مانند فیزیوتراپی تحت پوشش بیمه هستند، اما بخش هایی مانند کاردرمانی، گفتار درمانی و بستری توانبخشی در بیمارستان ها تحت پوشش بیمه نیستند که امیدواریم به زودی شامل خدمات بیمه ای شوند.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا