درمان سرطان، آرزویی دستیافتنی
اگرچه پیشگیری از سرطان بهتر از درمان است و خودمراقبتی بهعنوان بهترین راه برای مقابله با سرطان شناختهشده است اما اگر فردی به هر دلیلی به این بیماری دچار شد باید این باور را داشته باشد که سرطان نیز میتواند قابلدرمان باشد. اینکه سرطان بهعنوان یک بیماری بدون درمان در نظر گرفته شود تفکر نادرستی است. اکنون زمان آن رسیده است که این تفکر اصلاح شود. پزشکان و متخصصان حوزه سرطان بر این باورند اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود بهطور کامل قابلکنترل است.
در سرطان، سلولهای سرکش عامل اصلی بروز بیماری است. این سلولها در برابر سیستم ایمنی بدن از خود مقاومت نشان میدهند. اگرچه گاهی تودههای سرطانی یا همان تومورها پادتنهایی غیرطبیعی میسازند که انتظار میرود دستگاه ایمنی بدن بتواند آنها را هدف قرار دهد اما ازآنجاییکه این سلولها منشأ درونی دارند دستگاه ایمنی بدن قادر نخواهد بود واکنش مناسبی نسبت به این سلولها از خود نشان دهد؛ اما دانشمندان در مسیر درمان سرطان گامهای بزرگی برداشتهاند که نویدبخش دستیابی به موفقیتهای بزرگ در آیندهای نهچندان دور است.
ایمنی درمانی: یکی از شیوههای مطرح در درمان سرطان ایمنی درمانی است. در دهههای اخیر تلاشهای زیادی در این زمینه انجامشده است. مشکل اصلی اینجاست که سیستم ایمنی بدن گاهی قادر به تشخیص سلولهای سرطانی نیست. پژوهشهای اخیر با این هدف انجامشده است که بتواند به روشی این سلولهای سرطانی را از وضع مخفی خارج کند. یکی از این روشها برچسب دار کردن این سلولها به کمک ژندرمانی است که موجب میشود سیستم ایمنی بدن بتواند سلولهای سرطانی را شناسایی کند. در این شرایط سیستم ایمنی بدن میتواند حتی سلولهای سرطانی برچسب دار شده را شناسایی کند و آنها را هدف قرار دهد… البته این تحقیقات هنوز در سطح مقدماتی است و لازم است در ادامه این مسیر، پاسخ بیماران نسبت به این راهکار درمانی با پاسخ نسبت به دیگر راهکارهای درمانی مورد مقایسه قرار گیرد. البته تحقیقات انجامشده حاکی از آن است که الگوی پاسخ در این روش درمانی قابل پیشبینی نیست و برحسب نوع توده سرطانی و مبتلایان مختلف پاسخهای متفاوتی را میتوان در بیماران مشاهده کرد.
درمانهای ترکیبی: در مراحل اولیه درمان سرطان معمولا پزشکان از شیوههای جراحی یا پرتودرمانی برای نابودی تومورها استفاده میکنند. اگرچه درمان سرطان در مراحل بینابینی میتواند موفقیتآمیز باشد اما اغلب تومورها پس از مدتی دوباره تشکیل میشوند. پزشکان دریافتهاند در این مراحل بهترین روش درمانی استفاده از روشهای درمانی ترکیبی است. در این شیوه درمانی گروهی از متخصصان اعم از متخصصان حوزه سرطانشناسی، جراحی و پرتودرمانی همفکری میکنند. جراحی یا پرتودرمانی و شیمیدرمانی از معمولترین شیوههای درمان ترکیبی است. از این روش در درمان مبتلایان به سرطان پستان استفاده میشود. در شیوه جدیدی از درمانهای ترکیبی که شیمیدرمانی القایی نام دارد شیمیدرمانی در مرحله اول و جراحی و پرتودرمانی در مراحل بعدی انجام میشود. این شیوه درمانی، درمان تومورهای گسترشیافته در سراسر بدن را امکانپذیر میسازد. شیمیدرمانی القایی در درمان سرطان ریه و مثانه موفقیتآمیز بوده است. هورمون درمانی روند دیگری مبتنی بر دارودرمانی است که در درمان سرطان پستان و پروستات میتواند موفق باشد. شیمیدرمانی یا هورمون درمانی را میتوان همزمان با پرتودرمانی و جراحی به کاربرد که در این صورت از این شیوه درمانی بهعنوان درمان ترکیبی نامبرده میشود.
واکسهای ضد سرطان: اگر پژوهشگران بتوانند با استفاده از روشهایی پادتن اختصاصی برای هر تومور را تولید کنند میتوان گفت مبارزه با سرطان و پیشگیری از ایجاد تومورهای ثانویه به پیشرفت قابلملاحظهای دست خواهد یافت. البته تولید واکسن مؤثر علیه سرطان کار سادهای نیست. اگرچه پژوهشگران تاکنون واکسنهای متعددی را آزمایش کردهاند اما به موفقیت قابلملاحظهای در این زمینه دست نیافتهاند. شناسایی و تعیین دقیق تأثیر پادتنها بر دستگاه ایمنی از مهمترین چالشها در ساخت و تولید واکسن سرطان است. اگرچه تومورها از بافتهای بدن مشتق میشوند اما سیستم ایمنی بدن پادتن حاصل از سلولهای توموری را بهعنوان مولکول بیگانه شناسایی میکند و میتواند این سلولها را هدف قرار داده و از رشد آنها جلوگیری کند؛ اما در عمل ایمنی درمانی با چالشهای متعددی مواجه است.
بشر در آستانه ورود به عصر جدیدی در درمان سرطان قرار دارد و بر این اساس میتوان گفت در میدان نبرد با سرطان بهرهگیری از روشهای مبتنی بر ژنتیک مولکولی و ایمنی درمانی میتواند در تغییر چهره پزشکی در آیندهای نزدیک نقش بسیار مهمی داشته باشد.
No tags for this post.