تصفیه آب گل آلود با کمک لوح های فشرده
کاهش منابع آب امروزه یکی از چالش های بزرگ فراروی کشورها از جمله ایران به عنوان کشوری با اقلیم خشک و نیمه خشک است.
کشورهای مختلف در صدد هستند از هر راه ممکن منابع آبی کنونی خود را حفظ و تا حد امکان آب استفاده شده را تصفیه و بازیافت کنند تا اگر برای شرب کاربرد ندارد، دستکم در سیستم های آبیاری یا صنعت مورد استفاده مجدد قرار گیرد.
برخی روش های پیشرفته بازچرخانی آب تا حدودی به محیط زیست آسیب وارد می کند، بر این اساس برخی دوستداران محیط زیست درصدد یافتن راهکارهایی مناسب و کم آسیب هستند که از این میان، 'نوذر نوذری' با استفاده از لوح های فشرده ( سی دی یا دی وی دی ) اقدام به تصفیه آب گل آلود برای استفاده در آبیاری قطره ای کرده است.
از سوی دیگر، سالانه میلیاردها قطعه سی دی و یا دی وی دی معیوب و یا غیر قابل مصرف در سراسر جهان وجود دارد که معضل دفن آنها وجود دارد.
نوذری مخترع 'فیلتر و تصفیه آب گل آلود با استفاده از لوح فشرده برای آبیاری قطره ای' روز یکشنبه به خبرنگار علمی ایرنا گفت: سی دی ها و دی وی دی ها از مواد مختلفی، از جمله لاک ها و آلومینیوم تشکیل شده اند اما حجم اصلی آنها مربوط به پلاستیک پلی کربنات است که از نفت خام تولید می شود.
وی با بیان اینکه زمین های دفن زباله محل مناسبی برای دفن این دیسک ها نیست، افزود: این دیسک ها صدها سال در زمین های دفن زباله باقی خواهند ماند تا در نهایت تجزیه شوند، همچنین به مرور زمان ماده ای به نام Bisphenol A از آنها متصاعد می شود که برای سلامتی انسان مضر است.
نوذری ادامه داد: سالانه حدود 400 میلیون قطعه سی دی و حدود 120 میلیون دی وی دی در کشور مصرف می شود، از این رو ظرفیت بالایی برای به کارگیری آنها در تصفیه آب وجود دارد که این کار با زدودن فلزات سنگین پشت لوح فشرده برای استفاده در فیلترهای تصفیه آغاز می شود. این فیلترها قادر به حذف ذرات معلق شن و گل از آب خواهند بود که برای آبیاری قطره ای کاربرد دارد.
وی اظهار کرد: فیلتر دیسکی عموما اولین مرحله تصفیه آب در اغلب مراحل تصفیه آب است، یکی از اجزای سیستم کنترل مرکزی، فیلترهای دیسکی است که از یک سری واشرهای پهن و حلقه مانند که روی همدیگر به صورت فشرده سوار شده اند، تشکیل و برای جدا سازی آب از ذرات معلق و مواد بیولوژیکی در آبیاری قطره ای استفاده می شوند، دیسک های همرنگ دارای روزنه های هم اندازه نیز هستند.
نوذری ادامه داد: فیلترها براساس میزان مش خود (برجستگی های ریز روی سطح دیسک)، اجزا و ذرات معلق در آب را گرفته و پس از تصفیه شدن به لوله های اصلی و نیمه اصلی هدایت می شوند، در ایران به دلیل استفاده نکردن از فیلتر در سیستم آبیاری قطره ای شاهـد گرفتگی لوله های آبده هستیم که این فیلترها به عمر طولانی سیستم آبیاری قطره ای کمک می کنند، این کار با هزینه بسیار اندک از شبکه آبیاری قطره ای محافظت می کند.
وی گفت: فیلترهای دیسکی به دلیل نوع طراحی و همچنین عملکرد آن می تواند در بخش صنعتی نیز به کار برده شود، همچنین امکان به کارگیری آنها در برداشت آب از چاه ها و یا در آب شیرین کن های کنار دریا برای گرفتن ذرات معلق وجود دارد. همچنین این فیلترها برای استخرهای پرورش ماهی، اکواریوم ها و تصفیه فاضلاب کاربرد دارند.
به گزارش ایرنا، این مخترع تاکید کرد: این راهکار کاملا سازگار با محیط زیست است و به بازیافت لوح های فشرده نیز کمک می کند.