نقشهبرداری از مغز حین عمل جراحی ممکن شد
این روش بر روی یک بیمار دارای تومور مغزی در حین عمل جراحی تومور بعنوان فاز دوم از پروژه الکتروکورتیکوگرافی و تحریک کورتکس FEF در انسان انجام شد.هدف نهایی این است که یک نقشه مغزی کامل در زمان جراحی از نواحی قشر مغز تهیه شود تا پزشک کارکردهای شناختی مغز را بشناسد؛ در واقع دستگاه ثبت الکتروفیزیولوژی حین عمل جراحی با همکاری ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی و مرکز تحقیقات علوم اعصاب شیراز تهیه شده و برای بیماران مورد استفاده قرار گرفته میشود.
این طرح تحت عنوان «انجام الکتروکورتیکوگرافی یا روشی برای ثبت فعالیتهای مغزی و تحریک الکتریکی قشر مغز در حین عمل جراحی» از سوی مرکزتحقیقات علوم اعصاب شیراز در حال انجام است که دکتر مجیدرضا فرخی، جراح مغز و اعصاب، مجری آن است.
بر اساس این گزارش، الکتروکورتیکوگرافی ECog روشی برای ثبت فعالیتهای مغزی و تحریک الکتریکی قشر مغز در حین عمل جراحی است؛ در واقع در این روش مبتنی بر الکتروفیزیولوژی ثبت دادهها از قشر کورتکس انجام میشود.
نقشهبرداری از مغز حین عمل جراحی و انجام ارزیابی کارکردی یکی از چالشهای مهم برای جراح است تا آسیبی به نواحی کارکردی مغز وارد نشود. بنابراین پیش از عمل جراحی مغز توسط متخصصان علوم اعصاب نخست ثبت الکتروفیزیولوژی از سطح کورتکس انجام شده و هر یک از نواحی کارکرد شناختی مغز مشخص میشود.
با این اقدام جراح از قبل کارکردهای مغز را دانسته و با این دانش و دید بازتر عمل جراحی را انجام میدهد؛ به این ترتیب کمترین صدمات متوجه بیمار میشود. با استفاده از الکتروکوتیکوگرافی اختلالات عملکردی فرد پس از جراحی به حداقل میرسند. وقتی به هنگام جراحی تنها بافت آسیب دیده را برداریم، بافتهای سالم بیمار آسیبی نمیبینند.