مدرسه مروی به حوزه تهران ملحق شد
مراسم تودیع و معارفه مدیر مدرسه علمیه مروی دوشنبه صبح مورخ 5/11/94 با حضور آیت الله احمد محسنی گرکانی تولیت مدرسه مروی، آیت الله علی اکبر رشاد رییس شورای مدیریت حوزه علمیه تهران و رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، حجت الاسلام و المسلمین غفوری مدیر حوزه علمیه تهران، حجت الاسلام والمسلمین حسینی همدانی نماینده ولی فقیه در استان البرز، معاونان مرکز مدیریت حوزه علمیه تهران، اساتید و طلاب مدارس تابعه حوزه علمیه مروی در محل مدرسه مروی برگزار شد.
اولین سخنران این مراسم آیت الله احمد محسنی گرکانی، تولیت حوزه علمیه مروی بود که در ابتدای این جلسه با اشاره به انتشار حکم انتصاب خود از سوی رهبری، گفت: حوزه علمیه مروی مورد توجه ایشان است و عبارت «آنچه مقتضای تربیت طلاب سالم و مفید است مورد انتظار اینجانب است» نشان دهنده این است که ماهم باید منتظر باشیم این آینده درخشان برای حوزه علمیه مروی رقم بخورد و علم و عمل و تقوا را به گونه ای نشان دهیم که این مدرسه نمونه، نمونه تر شود.
آیت الله محسنی گرکانی با تاکید بر اینکه حوزه تهران باید نمونه باشد، اظهار داشت: همه علما و اساتید انتظار دارند مدرسه مروی با علمای صالح و باتقوا مزین شود.
وی با بیان اینکه در یک کلمه عرض می کنم پیروی از اسوه رسول الله که خدا در قرآن فرموده است وظیفه اصلی ماست، گفت: ما اگر بخواهیم به حقیقت؛ اخلاص و صفا و معنویت و علم و تقوا و نظم و نظافت پیامبر(ص) و برنامه های زندگی ایشان را اسوه قرار دهیم، در مرحله اول باید از حوزه علمیه شروع کنیم، علما باید پیامبر را اسوه خودشان قرار بدهند تا ان شاءالله کلید فتح و پیروزی را به دست آوریم.
تولیت حوزه علمیه مروی با تاکید بر اینکه این شدنی است که بتوانیم انتظار رهبری را در این مدرسه اجرایی کنیم تا بقیه مدارس نیز بتوانند ادامه دهنده باشند، گفت: هدف ما این است که این سرمایه های معنوی جایگزین علمای سلف شود.
وی خطاب به اساتید و طلاب حوزه علمیه مروی، خاطرنشان کرد: مردم به ما نگاه می کنند و از ما انتظار دارند ما هم باید مراقب رفتار خودمان باشیم و مدیر جدید تمام تلاششان این باشد که آینده این مدرسه را درخشان کرده و دشمنان اسلام را ناکام و ناامید کنند.
در ادامه این مراسم آیت الله علی اکبر رشاد رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با تأکید بر اینکه حوزه علمیه مروی با تولیت شخصیت عالم و وزین آیت الله گرکانی باید بدرخشد، گفت: حوزه علمیه تهران به فرموده رهبر معظم انقلاب حوزه عمیق و عریق ( ریشه دار و پیشینه داری) است. شهر تهران پیش از پایتخت شدن دارای حوزه بوده است و بعد از آنکه به پایتخت بدل شد حوزه تهران توسعه پیدا کرد و زمانی قطب علمی و معنوی کشور و شاید در کنار نجف قطب معنوی، علمی و حتی اجتماعی شیعه شد. حوزه تهران به موازات نجف در نهضت تنباکو، در انقلاب مشروطیت و در نهضت های پس از آن نقش آفرین بود و گاه این حوزه تهران بود که به مبارزات اعاظم حوزه در نجف جهت می داد. مدرسه فخریه مروی در متن این حوزه معظم جایگاه خاص خود را داشت چنانکه هم اکنون هم مدرسه مروی در حوزه تهران جایگاه خویش را دارد. حوزه تهران اگر پیشینه اش را به ری پیوند بزنیم، اگر کهن ترین حوزه شیعه نباشد از کهن ترین حوزه های شیعه در جهان قلمداد خواهد شد. اگر دو سه نقطه را در جهان اسلام نقاط ثقل حضور یا تربیت اعاظم قلمداد کنیم، ری که در حقیقت همان تهران است از آن نقاط بشمار میرود.
وی با بیان اینکه سیاست های دوران پایان و در شرف انقراض قجریه و نیز پس از آن در دوران پهلوی ها، مبنی بر این بود که حوزه های علمیه و طبقه روحانیت و نفوذ مرجعیت و نفوذ علم و معنویت را کاهش دهند و بلکه از میان ببرند و خاصه حوزه پایتخت را که قطبیت پایتخت را به سمت مراجع، علما و اهل حکمت جهت می داد، نابود کنند و کما بیش این سیاست موفق بود آن چنان که حوزه تهران به محاق رفت و دیده نشد، تصریح کرد: از برکات انقلاب اسلامی احیای حوزه های علمیه و ارتقای آنها بود. حوزه های علمیه رفته رفته در جای جای این کشور تقویت شدند و به تبع آن حوزه علمیه نجف و کربلا و دیگر کشورها مثل شام تقویت شد. حوزه علمیه لبنان احیا شد و در بعضی کشورها که قبلا حوزه علمیه وجود نداشت، حوزه علمیه دائر شد.
ایشان با توجه به فداکاری ها و رشادت های شیخ ابراهیم زکزاکی ادامه داد: این فرد عالم در بزرگترین کشور جهان اسلام بر اساس آمار از 5 تا 25 میلیون شیعه تربیت می کند و حتی طلاب مشتاق را به نجف و قم اعزام می کند که این مهم باید سرمشقی برای ما طلاب باشد.
رییس شورای مدیریت حوزه علمیه استان تهران گفت: امروز الحمد الله حوزه احیاء می شود بی آنکه به لحاظ مادی، نُه حوزه متکی به نظام و دولت است و نه دولت چندان حامی مادی حوزه است. چه آنکه دولت خود وامدار حوزه است. دولت اسلامی خود پرورده حوزه است. حوزه مطلع انقلاب بوده و تشکیل دولت اسلامی ثمره انقلاب است. بی آنکه حوزه به لحاظ مادی چشم داشتی به دولت داشته باشد، ولی به هرحال هم سویی نظام و دولت با علما و حمایت معنوی دوسویه ی این دو رکن سبب شده امروزه حوزه های علمیه احیاء شود.
در حوزه تهران، شورای مدیریت از سال 1390 تشکیل شده و امروز در حال حاضر حوزه تهران از پر رونق ترین و با نشاط ترین حوزه ها ی علمیه کشور قلمداد می شود و به جهاتی نسبت به اکثر حوزه های علمیه کشور از برتری برخوردار است. لیکن هنوز شأنی درخور برای حوزه احراز نشده و شأنی متناسب با حوزه مستقر در ام القرای ام القرای جهان اسلام حاصل نشده است. حوزه تهران انشاالله به عنایت الهی و توجهات حضرت حجت(سلام الله علیه) و اهتمام دوستان باید شأن درخور خود را پیدا کند.
ایشان ادامه داد: حوزه تهران، حوزه پایتخت است و حوزه ریشه دار و با ظرفیتی است. اکنون حدود 140 مدرسه علمیه برادران و خواهران فعال هستند و حدود 1400 استاد و 15000 طلبه در سطوح و پایه های مختلف مشغول تدریس و تحصیل هستند. همچنین پانزده درس فقه و اصول در این حوزه ها دایر است. ما باید بتوانیم در تهرانی که روزی شهر هزار حکیم نامیده می شد، کرسی های حکمت و علوم عقلی را احیا کنیم. امروزه در جهان بیش از هر مقطع تاریخی نیازمند به احیای تعقل و علوم عقلی هستیم. باید کرسی های خارج فقه قوی، مجتهدانه و نظریه پردازانه برپا کنیم و هرآنچه دایر است نیز تقویت شود تا دروس خارج ارتقا پیدا کند.
آیت الله رشاد با تاکید بر فعالیت های شورا از قبیل تأسیس مرکز تربیت مدرس و تقویت آن، تأسیس مرکز مدیریت نیرو و مرکز ارتقاء علمی و معرفتی و مهارتی طلاب برای جبران ضعف ها و کاستی ها در همه جهات با حضور مربیان مناسب گفت: در هر صورت باید حوزه تهران بتواند در تراز بزرگترین و مهمترین حوزه های علمیه شیعه در سراسر جهان اسلام قرار گیرد.
وی افزود: از زمان مدیریت جناب حجت الاسلام و المسلمین غفوری در حوزه تهران که با جدیت و با تدبیر آغاز به کار کردند تحولاتی اساسی ایجاد شد و ظرف مدت همین یک سال و نیم با مدیریت ایشان برنامه های بسیاری انجام گرفته است و در ادامه نیز انشاالله با تدبیر و تلاش، البته توام با توکل و توسل و همچنین همکاری علما و مسولان و خود طلاب بتوانیم حوزه تهران را به شأن درخور خود برسانیم.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در خصوص الحاق حوزه مروی به حوزه استان تهران گفت: قبلاً حوزه مروی به حوزه استان تهران ملحق نشده بود و مستقلاً با حوزه علمیه قم مرتبط بود. البته در این اواخر خدمت آیت الله مهدوی کنی رسیده بودیم و مطالبی مطرح شده بود و بنا شده بود حوزه مروی هم ملحق به استان شود ولی متاسفانه ارتحال آن بزرگوار رخ داد و این مسئله به تاخیر افتاد. در این حال، همان اوایل که حضرت آیت الله محسنی گرکانی تشریف آوردند، خدمت ایشان تشرف شد و بنا بر این شد که حوزه مروی هم ملحق به استان باشد و از این جهت ما خوشحالیم.
وی در پایان با اشاره به تغییر مدیریتی در حوزه مروی ضمن قدردانی از زحمات مدیر قبلی این حوزه گفت: حجت الاسلام و المسلمین اسلامی از همان سال های اول طلبگی به نحوی تحت پوشش مدرسه مروی بودند و بعد هم در جایگاه مدیریت حوزه مروی و توابع آن خدمات ارزشمندی را ارائه فرمودند. بنده از تولیت محترم مدرسه خواستارم که بتوانیم از تجارب وتوانمندی های ایشان در گستره ی حوزه های استان تهران بهره مند شویم.
آیت الله رشاد همچنین ضمن بیان برخی ویژگی های علمی و مدیریتی جناب حجت الاسلام و المسلمین خیرآبادی از ایشان بخاطر پذیرش این سنگر مهم تشکر کرده و آرزو کرد، با ادامه دادن راه مدیران گذشته و برنامه های تولیت محترم این حوزه را ارتقاء دهد.
در بخش دیگر این مراسم حجت الاسلام محمدمهدی اسلامی مدیر سابق حوزه علمیه مروی با بیان اینکه عمر طلبه و آینده طلبه و بالا بردن تراز علمی طلبه و جایگاه حوزه علمیه مروی که بیش از 200 سال از قدمت آن می گذرد مباحث حساسیت زای مدیریت وی بوده است، گفت: در بخش اساتید و انتخاب اساتید وسواس و دقت خاصی در پذیرش و استخدام ایشان صورت می گرفت و اگر استاد بزرگواری تقاضای تدریس در این حوزه را داشت، سلیقه آیت الله مهدوی کنی این بود که نوار درسی آن استاد را با دقت استماع می کردند و بر اساس آن، استاد قبول یا رد می شد.
حجت الاسلام والمسلمین اسلامی خاطرنشان کرد: برنامه ارزیابی مستمر طلاب برای رشد و ارتقای جایگاه علمی آنان صورت گرفت به شکلی که برخی اساتید برای امتحان و مشاوره به طلاب مشخص شدند و در نتیجه آن گونه ای شد که اساتید با تجربه امتحان شفاهی قم گواهی دادند که مدرسه علمیه مروی در تراز علمی بالایی قرار دارد.
اسلامی ادامه داد: کسب رتبه دوم کشور از سوی حوزه علمیه مروی و کسب رتبه های مختلف در جشنواره های علامه حلی از سوی طلاب مروی نشان دهنده اهمیت دادن به پژوهش است و در طول این دوره مدیریت آیین نامه پژوهشی تدوین شد و امیدواریم مورد استفاده آیندگان قرار بگیرد.
در ادامه مدیر سابق حوزه علمیه مروی به اهم فعالیت های علمی، فرهنگی و رفاهی برای طلاب طی دوره مدیریت خود اشاره کرد و ارائه خدمات بیشتر به طلاب را در آینده آرزو نمود.
در پایان مراسم حجت الاسلام و المسلمین خیرآبادی با تشکر از تولیت محترم مدرسه و مدیر قبلی به تبیین برنامه های آینده خود از قبیل: گرفتن تصمیمات بر اساس منطق، انجام دادن کارها با مشورت جمعی، واقعی تر شدن علم و تربیت و اخلاق، جدی تر شدن تدریس و بحث و تحقیق، جهادی شدن مدیریت و حرکت روبه تعالی، برقراری ارتباط عمیق با انقلاب و حتی پرداختن واحدی به امور انقلابی با این نام، تشکیل جریان فقه و اصول،جریان حدیث و عترت،جریان قرآن و تفسیر، جریان کلام و عقاید و حتی جریان فلسفه پرداخت و گفت: در خواست من از تولیت محترم حوزه و همچنین رییس شورای مدیریت حوزه علمیه استان تهران کمک و مساعدت و ارائه رهنمود است.
لازم به ذکر است، مراسم تودیع و معارفه در حالی صورت پذیرفت که حجت الاسلام محمدمهدی اسلامی به عنوان مدیر حوزه علمیه مروی از فعالیت خود کنار رفته و حجت الاسلام و المسلمین خیرآبادی از این پس به عنوان مدیر حوزه علمیه مروی و مدارس تابعه به عنوان حوزه ای تحت پوشش مرکز مدیریت حوزه علمیه استان تهران فعالیت خواهد کرد.
گفتنی است مراسم تودیع و معارفه مدیر مدرسه علمیه مروی صبح دوشنبه مورخ 5/11/94 ساعت 9:30 با حضور آیت الله احمد محسنی گرکانی، آیت الله علی اکبر رشاد، معاونان مرکز مدیریت حوزه علمیه تهران، اساتید و طلاب حوزه علمیه مروی و مدارس تابعه در مدرسه علمیه مروی تهران برگزار شد.
No tags for this post.