ایران متعهدبه کاهش 12درصدی انتشارگاز دی اکسیدکربن تاسال 2030 است
حمید چیت چیان امروز دوشنبه در پنجمین همایش منطقه ای تغییر اقلیم در هتل المپیک تهران اظهار داشت: همایش بین المللی کاب 21 پاریس نشان داد که امروز دنیا متوجه تغییرات اقلیمی کره زمین شده و راهکارهایی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای دارد.
به گفته این مقام مسئول، توجه به این تعهدات و عمل به آنها، اصلی ترین نکته در حصول به نتایج است.
وی تصریح کرد: ایران اسلامی به صورت داوطلبانه متعهد شده که تا سال 2030 چهار درصد از انتشار فعلی گاز دی اکسید کربن خود بکاهد.
چیت چیان ادامه داد: تحقق همکاری های بین المللی با ایران و انتقال دانش و سرمایه گذاری خارجی به کشور، مقدمات کاهش هشت درصد دیگر انتشار گاز دی اکسید کربن را در کشور فراهم خواهد کرد.
وی افزود: وزارت نیرو متعهد شده که تا آن زمان هفت هزار و 500 مگاوات به ظرفیت های جدید تولید برق خود بیافزاید.
این مقام مسئول ادامه داد: افزایش سهم گاز طبیعی در سبد انرژی کشور و افزایش نیروگاه های سیکل ترکیبی (با افزودن بخش بخار به ظرفیت 16 هزار مگاواتی نیروگاه های گازی) که بازده تولید را به 1.5 برابر افزایش داده و منجر به کاهش چشمگیر انتشار دی اکسید کربن می شود، از جمله دیگر برنامه ها در این زمینه است.
وزیر نیرو بیان داشت: امروز مسائلی نظیر سلامتی، امنیت غذایی، منابع طبیعی (بویژه منابع آب)، اقتصاد و تولید، توسعه و …، همگی تحت تاثیر موضوع تغییر اقلیم قرار گرفته و باید تغییرات زیادی در روندهای گذشته ایجاد کنیم.
وی تصریح کرد: تغییر اقلیم برخواسته از عملکرد انسانها روی کره زمین است که عمده آن متاثر از انباشت و افزایش گازهای گلخانه ای جو و ناشی از شهرنشینی، دست بردن در طبیعت، تولید صنعتی، انباشت زباله های شهری، فعالیت های اقتصادی و ورود انواع آلاینده ها به آب، خاک و هواست.
** بیلان منفی نیمی از دشت های کشور در نتیجه تغییر اقلیم
چیت چیان در تشریح اثرات تغییر اقلیم بر منابع آب، افزود: کاهش بارش ها، تغییر الگوی بارش ها، افزایش تبخیر و تعرق، تغییر نوع بارش ها و افزایش حرارت، منجر به کاهش ذخیره آب تجدیدشونده شده به طوری که میزان آب تجدید شونده از 130 میلیارد مترمکعب در گذشته، امروز به 88.7 میلیارد مترمکعب رسیده است.
وی ادامه داد: در نتیجه این تغییرات، متوسط بلندمدت آب تجدیدشونده کشور نیز به 116 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است.
وزیر نیرو یادآورشد: خشک شدن تالاب ها و دریاچه ها، پایین آمدن سطح ایستآبی سفره های آب زیرزمینی، فرونشست زمین ها و بیلان منفی بیش از نیمی از دشت های کشور، از جمله نتایج تغییر اقلیم است که رفع آنها نیازمند استراتژی مشخص و شفاف برای سازگار شدن حیات اقتصادی و اجتماعی با شرایط زیست محیطی است.
وی ادامه داد: بخش کشاورزی در اثر تغییر اقلیم با بیشترین تاثیرات مواجه خواهد شد، زیرا جمعیت زمین رو به افزایش بوده و نیاز به مواد غذایی و آب شرب، هر روز روند صعودی دارد.
وی گفت: کشاورزان در نتیجه کاهش روان آب ها، با برداشت بی رویه، فشار بیشتری به منابع آب زیرزمینی وارد خواهند کرد، به طوری که امروز شاهد برداشت افزون بر 115 میلیارد مترمکعبی از ذخایر استاتیک آب های زیرزمینی کشور هستیم و مجموع بیلان دشت های کشور به منفی 5.7 میلیارد متر مکعب رسیده است.
این مقام مسئول اضافه کرد: همین مساله، ناپایداری شدید به وجود آورده که شورشدن آب ها و خشک شدن مزارع و باغ ها از جمله نتایج آن است.
وی خاطرنشان کرد: برنامه ریزی خوبی در سال های گذشته در زمینه منابع آبی کشور انجام و میزان آب های زیرزمینی و سطحی به طور دقیق برآورد شده است؛ همچنین میزان برداشت در همه دشت ها، حوضه های آبریز و استان ها نیز مشخص شده و توزیع میزان آب قابل برداشت بین بخش های کشاورزی، صنعت، شرب، فضای سبز و مصارف زیست محیطی به طور کامل تعیین شده و به طور قطع به ادامه حیات تالاب ها و دریاچه ها کمک خواهد کرد.
چیت چیان یادآورشد: کاهش برداشت سالیانه آب های زیرزمینی به میزان 11 میلیارد مترمکعب در 20 سال آینده برای رسیدن به سطح ایستآبی گذشته، در برنامه ششم توسعه برنامه ریزی شده است.
به گزارش ایرنا،این همایش تا فردا (سه شنبه) ادامه دارد.