حفظ باروری در سرطان های شایع زنان با تشخیص زودهنگام
دکتر فرح فرزانه در این باره توضیح داد: سرطان رحم مانند سرطان دهانه رحم اگر به موقع تشخیص داده شود، درمان قطعی می شود به این صورت که با خارج کردن رحم، بیمار یک طول عمر معمولی خواهد داشت و بیماری دیگر عود نمی کند.
وی با بیان اینکه سرطان رحم را می توان در مراحل اولیه بیماری تشخیص داد، اضافه کرد: با مراجعه به پزشک زنان می توان با بیوبسی گرفتن (نمونه برداری از بافت) که کار بسیار ساده ای است، بیماری را به موقع تشخیص داد.
دبیر علمی اولین کنگره بین المللی چالش های بالینی در زنان، مامایی و نازایی در مورد حفظ باروری در مبتلایان به سرطان رحم بیان کرد: بیمارانی هم که مبتلا به سرطان رحم می شوند و مایل به حفظ باروری خود هستند، اگر زود مراجعه کند و در مراحل بسیار اولیه تشخیص سرطان داده شود، می توان با دارو بیماری را به مدت سه ماه کنترل کرد.
فرزانه ادامه داد: اگر سرطان به این دارو جواب داد، دیگر بیمار نیازی به خارج کردن رحم ندارد. بنابراین به او فرصت داده می شود تا بارداری اش صورت بگیرد و پس از تولد فرزند اقدام به خارج کردن رحم کرد.
وی گفت: البته در علم نازایی، حتی در صورت خارج کردن رحم، می توان برای حفظ بارداری اگر تخمدان های آنها سالم باشد، از رحم اجاره ای استفاده و یا جنین، تخمک و یا بافت تخمدان را فریز کرد. بنابراین علاوه بر اینکه سرطان رحم و دهانه رحم را می توان در مراحل اولیه تشخیص داد، می توان با انجام اقداماتی باروری بیمار را حفظ کرد و تنها نیاز به افزایش سطح آگاهی عموم مردم دارد.
فرزانه تاکید کرد: در رابطه با سرطان تخمدان در ایران نیز مانند پیشرفته ترین مراکز دنیا نمی توان این بیماری را در مراحل اولیه تشخیص داد و در مراحل پیشرفته تشخیص داده می شود که در اکثر موارد به صورت اتفاقی و تصادفی است.
وی خاطرنشان کرد: به هر صورت اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، حتی می توان یک تخمدان را خارج و تخمدان دیگر را حفظ کرد تا فرد باروری خود را از دست ندهد.
فرزانه گفت: اگر بتوان کاری کرد که سرطان های رحم، دهانه رحم و تخمدان بروز نیابد، بسیار خوب است که البته در مورد سرطان دهانه رحم این اتفاق در کشورهای پیشرفته دنیا در جریان است، اما حتی در صورتی که نتوان از بروز بیماری پیشگیری کرد، می توان در مراحل اولیه آن را تشخیص داد و کنترل و درمان و حتی باروری بیمار را حفظ کرد.
فلوشیپ آنکولوژی زنان در مورد سرطان دهانه رحم تصریح کرد که با توجه به موفقیت های حاصل شده در کنترل علل بروز آن، انتظار می رود که تا 10 سال آینده شمار مبتلایان کاهش یابد.
وی اضافه کرد: سرطان دهانه رحم با تعدد ازدواج ها، رفتارهای جنسی، سن ازدواج در ارتباط است.
فرزانه یادآور شد: سن ازدواج اگر زیر 16 سال باشد، خطر ابتلا دو برابر می شود و به واسطه مصرف سیگار و قلیان احتمال ابتلا به آن 14 برابر می شود که مربوط به سن خاصی نیست و می توان با اصلاح رفتارها از بروز آن پیشگیری کرد.
فرزانه اظهارکرد: در رابطه با سرطان رحم نیز توصیه می شود زنانی که هنوز یائسه نشده اند، با مشاهده هر خونریزی غیرطبیعی و یا تغییر در پریودهای ماهیانه خود به پزشک مراجعه کنند. این سرطان را با انجام بررسی های لازم می توان در مراحل اولیه تشخیص داد و کنترل کرد.
اولین کنگره بین المللی چالش های بالینی در مامایی، زنان و نازایی از 27 تا 30 بهمن ماه با حضور جمعی از متخصصان داخلی و خارجی حوزه زنان در مرکز همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار می شود.