لیزر موثر در رفع عوارض درمان های دندان پزشکی

به گزارش انجمن لیزر پزشکی ایران، دکتر رضا فکرآزاد دبیر علمی کنگره تازه های لیزر پزشکی و رئیس انجمن لیزر پزشکی ایران، گفت: لیزرهای مختلفی در حوزه دندانپزشکی به کار می روند که از جمله آن می توان به لیزر برای تشخیص پوسیدگی های دندانی و زنده بودن دندان، ضایعات سرطانی حفره دهانی و برخی زخم های دهانی اشاره کرد.
وی ادامه داد: علاوه بر این، لیزرهایی وجود دارند که می توان با استفاده از آنها دندان را که سخت ترین ماده بدن است، تراشید و با تغییراتی در پارامترهای فیزیکی روی مینای دندان، شرایطی را ایجاد کرد که مقاومت مینای دندان در مقابل حلالیت افزایش یابد.
فکرآزاد به برخی دیگر از لیزرهای حوزه دندان پزشکی اشاره و اظهار کرد: می توان با استفاده از لیزر بر سطوح مینا و عاج دندان تراش خورده شرایطی را ایجاد کرد که ماده ترمیمی روی سطح دندان به خوبی بچسبد و خلل و فرج روی دندان به طور کامل پر و به این صورت از بروز پوسیدگی مجدد جلوگیری شود.
رئیس انجمن لیزر پزشکی ایران گفت: لیزرهایی هستند که در همراهی با ژل های مخصوص برای سفید کردن دندان ها به کار برده می شوند. همچنین لیزرها در کنار ترکیبات فلوراید برای مقاوم سازی مینا که در دندان پزشکی کودکان بسیار مفید است، به کار برده می شوند.
فکرآزاد ادامه داد: علاوه بر این می توان از لیزر برای انجام ترمیم دندان کودکان استفاده کرد؛ در استفاده از این نوع لیزرها، می توان بدون ایجاد تماس و لرزش دندان ها را تراشید، ترمیم کرد و در برخی موارد نیاز به تزریق و بی حسی را کاهش داد.
وی به لیزرهای کم توان اشاره کرد و گفت: این لیزرها اثرات متابولیکی یا ضدالتهابی، ایمنولوژیکی و ضددردی دارند و می توان از آنها برای کنترل علائم زخم های داخل دهانی مانند آفت و تبخال، کنترل بیماری های لثه، بهبود حساسیت های دندانی، کاهش درد بعد از درمان ریشه استفاده کرد. 
به گفته فکرآزاد، مهمترین استفاده لیزرهای پرتوان در درمان ریشه، ضدعفونی کردن کانال های ریشه است که از موضوعات چالشی در تخصص درمان ریشه (اندودانتیکس) محسوب می شود.
وی اظهار کرد: به طور کلی در حوزه دندانپزشکی از آنجا که در کنار دندان، استخوان وجود دارد، کار با لیزر کمی سخت تر از دیگر رشته های پزشکی است، زیرا برهمکنش لیزر با بافت نرم لثه و بافت سخت حفره دهانی همچون استخوان و مینای دندان متفاوت است. 
فکرآزاد ادامه داد: بنابراین نوع لیزرهایی که به این منظور استفاده می شود، دارای طول موج های متفاوت هستند و افرادی که می خواهند از این تکنولوژی برای درمان بیماران استفاده کنند، باید دانش و مهارت استفاده از آن را داشته و طوری از لیزر استفاده کنند که به بافت های غیر هدف آسیب نرسانند.

** لزوم مراجعه به دندان پزشکان باتجربه برای بهره گیری از لیزرهای دندان پزشکی 
دبیر علمی کنگره تازه های لیزر پزشکی تاکید کرد: مردم برای استفاده از لیزر در حوزه دندان پزشکی باید به دندان پزشکانی مراجعه کنند که تجربه کافی و مدرک معتبر آموزشی برای این کار یا حداقل فلوشیپ لیزر دندان پزشکی را داشته باشند.
فکرآزاد افزود: همچنین نباید به دندان پزشکانی که این مدرک را ندارند و روی تابلو یا سربرگ آنها درج نشده است، مراجعه کنند زیرا لیزر به عنوان تیغ دو لبه عمل می کند و در صورت نبود دانش و مهارت کافی در انتخاب بیمار و انجام درمان های مقتضی و مورد نیاز با لیزرهای مختلف با طول موج و پارامترهای دقیق، لیزر همانقدر که می تواند مفید باشد، ممکن است آسیب رسان نیز باشد.
دهمین همایش انجمن علمی لیزر پزشکی ایران و سومین کنگره کاربرد لیزر در علوم پزشکی تحت عنوان کنگره تازه های لیزر پزشکی از هفتم تا نهم بهمن ماه در سالن شهید غرضی بیمارستان میلاد تهران برگزار می شود. 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا