محیط زیست در فضای صلح آمیز بهتر نفس می کشد
اصغر محمدی فاضل روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: لغو تحریم ها به مدیران و کارشناسان محیط زیست مجال می دهد که در عرصه های بین المللی به میزهای مذاکره برگردند و نقش آفرینی کنند.
وی اظهار کرد: در چند سال اخیر وقتی صحبت از تحریم می شد عموما توجه جامعه معطوف به حوزه اقتصادی بود اما محیط زیست هم از تحریم های ظالمانه کم صدمه ندید گرچه این عرصه معمولا عرصه ای است که در آن کمتر فریادی شنیده می شود.
رئیس دانشکده محیط زیست افزود: مسائل محیط زیستی عموما جزو مقوله های بدون مرز هستند یعنی وقتی با پدیده ای مانند گرد و غبار مواجه می شویم یا چالش های بین المللی مانند حقابه رودخانه ها و تالاب های مرزی، بیماری های حیات وحش، آلاینده های دریایی و مانند اینها، نمی توانیم آن را صرفا در چهارچوب داخلی حل و فصل کنیم لازمه این کار فعال شدن دیپلماسی محیط زیست است.
این استاد دانشگاه با اشاره به نقشی که کشورهای بزرگ در بروز پدیده هایی مانند تغییر اقلیم و گرم شدن کره زمین دارند گفت: منصفانه نیست که کشورهای صنعتی نظم طبیعی کره زمین را به هم بزنند و بعد هم به دلیل تحریم حتی از نشستن سر میزمذاکره و یافتن راه حل سرباز بزنند، چرا ما باید خسارت توسعه ناپایدار دیگران را بدهیم؟
فاضل در ادامه افزود: پدیده درد سرساز گرد و غبار به بارزترین شکل نشان داد که بسیاری از مسائل محیط زیستی خاستگاهی فرا سوی مرزها دارند و راهکار مقابله با آنها نیز یک اراده بین المللی می طلبد، دانش جهانی می خواهد و با آب پاشی و ماسک و یک سری اقدامات غیر اصولی نمی توان آنرا حل و فصل کرد.
فاضل گفت: نمونه ای از خسارت تحریم این بود که ایران عضو بسیاری از معاهدات محیط زیستی دنیا است و به واسطه همین عضویت باید از تسهیلاتی که نهادهای بین المللی برای گذراندن دوره های تخصصی یا اجرای طرح های بزرگ می گذارند استفاده کند که تحریم ها عملا مانع از وصول بخش بزرگی از کمک های مالی و فنی بین المللی شد.
وی تاکید کرد: مثال زیاد است، از صدها قلم ابزار و مواد آزمایشگاهی سنجش و پایش آلودگی آب و خاک و هوا تا مقیاس میدانی که محیط بانان ما از داشتن ساده ترین ابزارهای پایش مناطق نظیر دوربین های دید در شب محروم بودند یعنی حتی یک وسیله کلیدی برای گشت زنی و دیده بانی محیط زیست در فهرست اقلام تحریمی قرار گرفت.
رییس انستیتو علوم و فناوری های محیط زیست اکو اظهار کرد: همچنین تحریم ها دسترسی به مقالات علمی را برای محققان و کارشناسان امر مشکل و بعضا غیر ممکن کرده بود.
فاضل گفت: به نظر من یکی دیگر از آثار تحریم ها این بود که به صورت دومینو وار خسارت های مکرر به محیط زیست و فعالان این عرصه وارد کرد، به عنوان مثال در آمارهای رسمی اعلام شده که فارغ التحصیلان محیط زیست در زمره کسانی قرار دارند که از کمترین بخت برای یافتن شغل در کشور برخوردارند طبیعی است که وقتی این گونه سرمایه گذاری ها که ایجاد بازار کار می کند محدود شود دانش آموخته محیط زیست هم نمی تواند در حوزه تحصیلی اش مشغول شود.
فاضل افزود: رفع تحریم ها سنگ های بزرگی از جلوی پای فعالیت های مردمی و پویایی سازمان های مردم نهاد برمی دارد و امکان راه اندازی پویش های جدید و حمایت از فعالیت های تحقیقی، علمی و اجرایی در زمینه محیط زیست بیشتر خواهد شد لذا می توان به تکرار تجربه های ارزشمندی مانند آنچه در مورد پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی که البته دیگر باید گفت ایرانی رخ داد امیدوارکننده بود.
رئیس دانشکده محیط زیست اظهار کرد: بدون تردید این توافق ارزشمند و اثرات جنبی آن برای کارشناسان عرصه محیط زیست که علاقه مند به مطالعه و پژوهش در خصوص اثرات و تبعات استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای بر محیط زیست هستند، فرصت مناسبی را فراهم می آورد تا دستیابی به دانش فنی حفاظت و پیشگیری را سرلوحه خود قرار دهند و کام ملت را از این پیروزی شیرین نگه دارند و همانطور که دو سال قبل در یادداشتی در یکی از روزنامه های کشور عنوان کردم: ' این خدمت ظریفی است که ارزش آن از خدمت 'ظریف' به کشور کمتر نخواهد بود.'
معاون اسبق سازمان محیط زیست کشور با اشاره به اینکه همه دنیا به سوی فناوری های سبز و سازگار با محیط زیست گام های قابل توجهی برداشته اند اما تلاش برای در انزوا قرار دادن ایران به واسطه تحریم ها باعث شده زمینه های سرمایه گذاری در این عرصه محدود شود، افزود: رفع تحریم ها در واقع باز شدن عرصه برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای زدودن آلودگی از محیط زیست ایران است که قطعا همه آحاد مردم از آن سود خواهند برد.