پوست اروپاییها چگونه سفید شد؟
نتیجهی این تحقیق در ۸۴ امین نشست سالیانهی انجمن انسانشناسان آمریکا ارائه شد و نشان داد مردمی که ۸۰۰۰ سال پیش در اروپا زندگی میکردند، دست کم از نظر رنگ پوست به کلی با ساکنان امروزی اروپا متفاوت بودند.
در یکی دو سال اخیر، پژوهشگران به بررسی ژنوم انسانهایی که هزاران سال پیش زندگی میکردند پرداختهاند و طی این تحقیقات، توجه ویژهای به ریشهی مردمان اروپا داشتهاند. آنها بخشهایی کلیدی از DNA بقایای ۸۳ انسان باستانی که در سایتهای تاریخی مختلف اروپا پیدا شده بودند را بررسی کردند. دانشمندان طی این مطالعه دریافتند که اروپاییهای امروزی، نتیجهی مهاجرت و ترکیب دست کم سه جمعیتی هستند که ۸۰۰۰ سال پیش به صورت جداگانه به اروپا مهاجرت کردند. این سه جمعیت، شکارچی-جمعآورنده و کشاورز بودهاند. طبق نتایجی که از این مطالعه بدست آمده، مشخص شده که احتمالا زبان هندو اروپایی در نتیجهی مهاجرت گستردهی جمعیتی گلهدار به نام «یامنایا» (Yamnaya) در ۴۵۰۰ سال پیش به اروپا رسیده است.
همین پژوهش اطلاعات بسیار جالبی هم دربارهی انتخاب طبیعی و تغییرات ژنتیکی هزاران سالهی مهاجران به اروپا ارائه میدهد. به خصوص ژنهایی که به صفات بسیار مفید ختم شدند و توانستند در طول ۸۰۰۰ سال گذشته کاملا در اروپا غالب شوند. «ایان متیسون» (Iain Mathieson) از دانشگاه هاروارد با مقایسهی ژنوم اروپاییهای باستانی با ژنهای اروپاییهای کنونی که از «پروژهی ۱۰۰۰ ژنوم» بدست آمده، پنج ژن تغییر یافته بر اثر انتخاب طبیعی را پیدا کرد که با تغییر نوع تغذیه و رنگدانههای پوست در ارتباط هستند.
دانشمندان میگویند شکارچی-جمع آورندگان اروپایی که ۸۰۰۰ سال پیش زندگی میکردند، نمیتوانستند قند موجود در شیر را هضم کنند. جالب اینجاست که حتی کشاورزان اولیهی اروپایی هم نمیتوانستند این کار را انجام دهند. کشاورزانی که ۷۸۰۰ سال پیش از مناطق شرقی نزدیک اروپا به این قاره آمدند و همچنین گلهداران یامنایا که ۴۸۰۰ سال پیش از مناطق استپی به اروپا مهاجرت کردند، فاقد ژن LCT بودند. این ژن اجازه میدهد که انسانهای بالغ بتوانند قند موجود در شیر را هضم کنند. تقریبا از ۴۳۰۰ سال پیش معدهی اروپاییها با لاکتوز شیر سازگار شد.