پیشرفتهای علمی کشور اغلب کمی است
به گزارش ایسنا ، نصرتالله ضرغام در نشست مشترک با اعضای هیأت علمی دانشگاههای استان کرمان با بیان این که، حمایت متوازن از پژوهشگران کشور و همچنین توجه ویژه به پژوهشهای منطقهای بخشی از راهبردهای این صندوق است، گفت: در سال 1382 با تصویب اساسنامه توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی، صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور، تاسیس شد.
وی با تاکید بر ارتقای فرهنگ اطلاع رسانی و اطلاع گیری در جامعه افزود: این مجموعه از پژوهشگران حمایت میکند منتهی قسمت قابل توجهی از حمایتهای این صندوق شامل پژوهشگران مراکز علمی تهران میشود و معتقدیم که باید مراکز استانها، دانشگاهها و پژوهشگران نیز حضور گستردهای در صندوق داشته باشند تا از حمایتهای این صندوق بیشتر بهرهمند شوند.
ضرغام تصریح کرد: 13 کارگروه در این صندوق فعالیت میکنند که عمدتا اعضای این کارگروهها از مراکز علمی تهران هستند که در برنامه جدید طراحی شده است از هر استان 10 نفر از اعضای هیات علمی آن مرکز به این کارگروه معرفی شوند.
وی تاکید کرد: قبل از تاسیس این صندوق شورای علمی کشور در سال 1368 ایجاد شده بود که دارای دو ضعف فاقد ساختار و همچنین فاقد منابع مالی بود به طوری که تا سال 1375 تنها 20 میلیارد تومان بودجه در اختیار این شورا برای کارهای تحقیقاتی متناسب با نیازها و اولویت های کشور و تقویت زیرساختهای پژوهشی مراکز علمی در نظر گرفته شده بود که با تاسیس این صندوق این خلا برطرف شد.
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران وفناوران کشور اظهار کرد: تجهیزات مراکز علمی ما نواقصی دارند، این در صورتی است که کشورهای دیگر آزمایشگاههای علمی و مرجعی دارند به همین جهت ایجاد آزمایشگاههای علمی و تربیت نیروی ماهر برای نگهداری و تعمیر آنها یکی از اهداف این صندوق است.
وی با بیان اینکه اگر موفق شویم علم را به ثروت تبدیل کنیم در زمینه علمی مردم سرمایه گذاری خواهند کرد، تصریح کرد: بعد از انقلاب قدمهای بلندی در زمینه پیشرفت علمی برداشتهایم اما به موازات رشد کمی باید کیفیت نیز رعایت شود.ضرغام گفت: معتقدیم کشور با توسعه کمی علم روبرو است و باید این توسعه مهار و کیفیت را لحاظ کنیم. در پژوهش ها به لحاظ کمی وضعیت خوبی داریم به طوری که 1.6 درصد تولیدات علمی دنیا شامل محصولات علمی ایران است، اما وقتی شاخصها مطرح شود وضعیت ما در حد کمی نیست پس باید در آموزش و پژوهش به کیفیت بپردازیم.
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور با اشاره به اینکه، تحقیقات علمی و کاربردی از یکدیگر جدا نیستند، تصریح کرد: باید آموزش و تحقیقات را از خانواده و مهدکودک ها شروع کنیم. آموزش کیفی و نیروی انسانی کیفی تربیت کنیم و شکاف بین تحقیقات، تکنولوژی و ثروت را از بین ببریم.
وی با بیان اینکه، نگاه ما به احکام و اسناد بالا دستی بوده است به این دلیل که اعتقاد به نظام داریم، تاکید کرد: اکنون اولویت تحقیقات را مشخص کردهایم. از دانشگاههای کانادایی تقلید کرده و کرسیهای پژوهشی را تعریف کردهایم. تاکنون 23 کرسی پژوهشی 10 ساله در زمینههای علوم انسانی، سلولهای بنیادی، داروهای نوترکیب و … را در کشور ایجاد نمودهایم.
ضرغام با بیان اینکه نگاه این صندوق به ایرانیان خارج از کشور نیز میباشد، تصریح کرد: باید از کل ظرفیت های انسانی و مالی داخل و خارج از کشور استفاده کنیم. تلاش ما این است که با ایرانیان خارج از کشور که در مراکز علمی رشد قابل ملاحظهای دارند ارتباط برقرار کنیم. 33هزار هیات علمی از سراسر کشور با ما همکاری میکنند.
وی با اشاره به حمایت از فوق دکتریها و امضای قرارداد 460 فوق دکتری با دانشگاهها و وزارتخانههای مختلف، افزود: کمک به اجرای طرحهای تحقیقاتی، حمایت از دورههای فوق دکتری، حمایت از طرح های تحقیق و توسعه، اعطای کرسی پژوهشی، کمک به ثبت بین المللی اختراعات، حمایت از ایجاد و توسعه زیرساختهای پژوهشی، ثبت ایده ها و طرح ها، گرانت و کمک برای به ثمر رساندن نوآوری ها و خلاقیتهای منجر به تولید از دیگر خدماتی است که این صندوق به تمامی ایرانیان داخل و خارج از کشور ارائه می نماید.
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور با بیان این که دانشجویان مقطع دکتری به عنوان همکار میتوانند از حمایتهای مالی این صندوق استفاده کنند، بیان کرد: ثبت اختراع پژوهشگران دانشگاهی و غیردانشگاهی در داخل و خارج از کشور و اختصاص تمامی دستاوردهای آن به مخترعین از دیگر فعالیت های صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور است.
در ادامه این جلسه دکترمحمدجواد فدایی رییس دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز گفت: دانشگاه ها در شهرستانها و مناطق دور افتاده پتانسیلها و امکانات خوبی دارند اما متاسفانه حضور دانشگاههای شهرستانها بسیار کمرنگ است که عامل اصلی این امر تمرکزگرایی است و خیلی از تصمیمات در مرکز کشور گرفته می شود.
رییس دانشگاه شهید باهنر کرمان افزود: بر اساس آمار دانشگاه شهید باهنر کرمان از سال 83 تاکنون 667 میلیون تومان توانسته از این صندوق استفاده نماید که در مقابل سایر دانشگاهها بسیار ناچیز است.
No tags for this post.