گیاهان چگونه در شمال آفریقا اهلی شدند ؟
آنالیز و تجزیه و تحلیل ابزارهای سنگی کشف شده از غار Haua Fteah در شمال کشور لیبی نشان می دهد که نخستین کشاورزان این منطقه از جهان در دوران نوسنگی ، همزمان با استفاده از گیاهان اهلی شده ، طیف وسیع و گسترده ای از گیاهان وحشی فرآوری شده را نیز مورد استفاده قرار می دادند .
نخستین کشاورزان ساکن شمال آفریقا در دوران نوسنگی ، همزمان با استفاده از گیاهان اهلی شده ، طیف وسیع و گسترده ای از گیاهان وحشی فرآوری شده را نیز مورد استفاده قرار می دادند تا محصولاتشان غنی تر شده و این گیاهان نیز اهلی شوند .
در همین زمینه جیولیو لوکارینی از پژوهشگران موسسه باستان شناسی مک دونالد در دانشگاه کمبریج به همراه تیمی از شاگردان و دانشجویان خود ، موفق به کشف گیاهان میکروسکوپی شدند که در سطح سنگ های موجود در این سایت باستانی قرار داشته و به خوبی در طول هزاران سال پوشیده شده و به همین دلیل آثار داخل آن سالم باقی مانده است .
این پس ماندهای گیاهی احتمالا به گونه ای علف از نوع Cenchrinae تعلق داشته که دارای خواص غذائی بسیار مفیدی است . البته باید اذعان داشت که نتایج این مطالعات با پژوهش های پیشین انجام شده از سوی جاکوب مورالس ، پژوهشگر دانشگاه باسک در کشور اسپانیا کاملا متضاد است . جاکوب مورالس در مطالعات خود موفق به شناسائی گیاهان دوره نوسنگی به صورت منفرد و فراوری نشده در این سایت ها شده بود .
جیولیو لوکارینی در این رابطه چینین توضیح می دهد : منطقه Haua Fteah در نزدیکی دریای مدیترانه قرار داشته و تنها یک کیلومتر با این دریا فاصله دارد ، مسیرهای دسترسی این سکونتگاه به دریا بسیار مناسب بوده و ساکنان آن به غلات اهلی شده دسترسی داشته و امکان کشت و زرع این محصولات در این محوطه وجود دارد . احتمالا مردم ساکن این سرزمین از ترکیب گیاهان وحشی و اهلی شده برای افزایش میزان محصولات خود استفاده می کردند و این موضوع بسیار مهم و قابل توجه است .
No tags for this post.