اثرات منفی تغییرات جوی بر کشورهای فقیر جهان
بالا رفتن سطح آب دریاها و بروز سیلها بیشترین آسیب را به کشورهای در حال توسعه وارد میکند.
از نظر تاریخی کشورهای صنعتی جهان مسئول تولید دو- سوم گازهای گلخانهای در سراسر جهان هستند. در دوران کنونی اما کشورهایی با بودجه ملی کم یا متوسط مسئول تولید بیش از نیمی از این گازها هستند.
به گزارش ایسنا، نتایج گرمایش زمین به کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای صنعتی آسیب میرساند. 80 درصد مردمی که در پی بروز سیل آسیبهای جدی میبینند در 15 کشور در حال توسعه و نیمهصنعتی جهان زندگی میکنند.
ناسا، سازمان هوانوردی و فضایی ملی آمریکا اعلام کرده است که از دهه 1989 تاکنون سطح آب دریاها حدود 20 سانتیمتر بالا آمده است. محافل علمی پیشبینی میکنند که بالا آمدن سطح آب دریاها تا سال 2100 حدود 2.5 تا 10 سانتیمتر خواهد بود. در چنین شرایطی 10 تا 15 شهر بزرگ رو به رشد جهان در معرض خطر سیل قرار دارند.
گرمایش زمین از راههای دیگری نیز به کشورهای در حال رشد آسیب میرساند. این گرمایش به گسترش بیماریها منجر میشود. گفته میشود که به خاطر گرمایش زمین بیماری مالاریا تا سال 2030 فقط در قاره آفریقا 90 میلیون نفر را مبتلا خواهد کرد.
گرمایش زمین همچنین بر کشاورزی تاثیر میگذارد که یکی از مهمترین منابع اقتصادی کشورهای در حال رشد است. بانک جهانی برآورد کرده که حدود 15 درصد محصولات کشاورزی در پی گرمایش زمین در جنوب صحرای آفریقا کاهش خواهد یافت. بانک جهانی کاهش محصولات کشاورزی در جنوب آسیا را در پی گرمایش زمین 18 درصد، این کاهش را در اروپا دو درصد و در آمریکا یک درصد ارزیابی کرده است.
مبارزه با تغییرات آبوهوایی مبارزهای جهانی است. در چنین شرایطی کشورهای فقیر جهان بنیه مالی و همچنین فناوری لازم را در اختیار ندارند که هم تولید کربن دی اکسید در این کشورها را کاهش دهند و هم در امر توسعه و مبارزه با فقر پیشرفت کنند.
تفاهمهای اولیه در نشست تغییرات اقلیمی پاریس
نشست تغییرات اقلیمی پاریس که شنبه 12 دسامبر (21 آذر) با توافق تاریخی 195 کشور حاضر در این نشست به پایان رسید در ارتباط با کشورهای در حال توسعه تصمیم گرفته است که کشورهای پیشرفته صنعتی جهان برای رشد اقتصاد کشورهای در حال توسعه به آنها کمک مالی کنند و فناوری لازم در اختیارشان بگذارند.
توافقنامه تغییرات اقلیمی پاریس که از سال 2020 اعتبار دارد راهکارهایی برای کاهش تولید گازهای گلخانهای و توقف مصرف سوختهای فسیلی با جایگزین کردن انرژیهای تجدیدپذیر در نظر گرفته است.
بر اساس این توافقنامه گرمتر شدن کره زمین تا سال 2050 میلادی باید زیر 1.5 تا 2 درجه سانتیگراد باشد و تولید گازهای گلخانهای باید در نیمه دوم قرن کاهش یابد. قرار است اهداف تعیین شده هر پنجسال یکبار بررسی و بهینه شوند.
از آن گذشته با تعیین قوانین شفاف، کشورهای جهان موظف به ارائه گزارش در مورد فعالیتهای خود در زمینه مقابله با تغییرات اقلیمی هستند. اجرای بخشی از مفاد این توافقنامه برای 195 کشور حاضر در نشست پاریس الزامی و بخش دیگری از آن داوطلبانه خواهد بود.
No tags for this post.