گزارش تصویری و تحلیل فنی بقعه تاریخی میر محمد جزیره خارک
معماری مجموعه بقعه تاریخی میر محمد جزیره خارک عبارت است از یك نمازگاه بزرگ به همراه پوشش گنبد مخروطی و یك اتاق كوچك كه ضریح و قبر امامزاده در آن قرار دارد .
مردم منطقه و اهالی جزیره بر این باورند که این بقعه مدفن محمد حنفی فرزند حضرت امیر المومنین (ع) است کتیبه ای بدین مضمون در آن وجود دارد : هذه المشهد امیر المومنین محمد بن امیر المومنین علی (ع) .
ورودی بنای اما زاده با مقرنس های تزئینی به همراه كتیبه قرآنی تزئین شد بعد از ورودی نمازگاه قرار دارد كه محوطه ای وسیع با درهای متعددی است كه در جوانب صحن اصلی ایجاد كرده اند . كف نمازگاه با كاشی فرش شده و ازاره های دیوارها را نیز تا ارتفاع 1/5 متری با كاشیهای 5 پر تزئین کرده اند . نكته جالب توجه اینكه كاشیها دارای كتیبه هستند كه محتوای اغلب آن های اشعار سعدی است . فضای درونی بنا مزین به کاشیکاری زرین فام ستاره ای و هشت ضلعی عهد مغول است و بر روی کاشی های آن تاریخ ۷۳۸ هجری قمری قید شده است. در زیر گنبد نمازگاه نواری به قطر 1 متر با خط سفید بر زمینه آبی كتیبه ای قرآنی دورتا دور زیر گنبد را پوشش می دهد. در وسط زیر گنبد نیز مقرنس های جالبی جهت تزئین بنا بكار گرفته شده است. از یك راه ورودی كوچك به اتاق مقبره كه ضریح امام زاده قرار گرفته منتهی می شود در این اتاق دو قبر قرار دارد كه یكی دارای ضریح است و دیگری ساده و بدون ضریح گویا قبری ساده است مربوط به معمار بنا بوده و پس از فوت در این محل دفن شده است . بروی اتاق مقبره نیز گنبدی منشوری ایجاد شده كه این سبک معماری در نواحی جنوب استثناییاست . در حال حاضر این بنا دارای متولی است و مردم از نقاط دور و نزدیك به زیارت آن می آیند و معمور و آباد بوده و بنا به تازگی توسط میراث فرهنگی بوشهربازسازی و مرمت شده است .
مردم منطقه و اهالی جزیره بر این باورند که این بقعه مدفن محمد حنفی فرزند حضرت امیر المومنین (ع) است کتیبه ای بدین مضمون در آن وجود دارد : هذه المشهد امیر المومنین محمد بن امیر المومنین علی (ع) .
بقعه میر محمد در تاریخ 16/9/1377 به شماره 2205 در فهرست بناهای تاریخی ایران به ثبت رسیده است .
گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی – فاطمه کردی
No tags for this post.