تأثیر هورمون‌ها بر عملکرد حافظه زنان یائسه

محققان دریافته‌اند که ناحیه‌ای در مغز به نام هیپوکامپوس به استروژن پاسخ می‌دهد و همین ناحیه در فعالیت‌های مغزی و حافظه افراد نقش دارد.

مطالعات قبلی نشان داده بود در موش‌هایی که به طور دوره‌ای هورمون دریافت می‌کنند، روند یادگیری بهبود پیدا می‌کند.

در این مطالعه جدید محققان بهبود یادگیری را در عرض چند دقیقه بعد از تزریق مستقیم هورمون استروژن به ناحیه هیپیوکامپوس مغز مورد بررسی قرار دادند و سپس روند یادگیری موش‌ها را با بررسی این که چگونه دیگر موش‌ها یا دیگر اجسام را به یاد می‌آورند، بررسی کردند.

سلول‌های مغزی با انتقال پیام از طریق دنباله‌های بلند سلولی به نام اکسون با هم ارتباط برقرار می‌کنند و پیام‌ها را به برآمدگی‌های ریزی که بر روی شاخک نورون‌های مجاور قرار دارد منتقل می‌کنند. محققان مشاهده کردند که در عرض چند دقیقه بعد از افزودن مقادیر استروژن، تعداد این برآمدگی‌ها بر روی شاخک‌های نورون‌ها به شدت افزایش پیدا می‌کند.

پژوهشگران بر این باورند که استروژن تعداد سیناپس‌ها یا ارتباطات مغزی را افزایش می‌دهد، اما این ارتباطات بالقوه خاموش باقی می‌مانند مگر این که برای یادگیری مورد استفاده قرار بگیرند. در حقیقت، یادگیری و آموزش ارتباط دقیق میان نورون‌های مغز را افزایش می‌دهد.

این مطالعه نشان می‌دهد که چرا زنان یائسه یا زنانی که تخمدان‌های آنها به دلایل پزشکی برداشته شده در فعالیت‌های مغزی و حافظه خود با مشکل مواجه هستند. افزایش سطوح استروژن می‌تواند به این زنان کمک کند. هرچند محققان هشدار می‌دهند که افزایش استروژن می‌تواند خطر سرطان را در برخی زنان افزایش دهد.

به گزارش ایسنا،محققان امیدوارند با درک سازوکار استروژن در مغز، روند یادگیری را در این زنان افزایش داده و در عین حال خطر بروز سرطان را پایین نگه دارند.

این مقاله در مجله the Proceedings of the National Academy of Sciences به چاپ رسیده است.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا