سند آمایش آموزش عالی به زودی تصویب می شود
منصور کبگانیان عصر امروز سه شنبه بعد از پایان جلسه هفتاد و دوم شورای ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور در جمع خبرنگاران افزود: امروز گزارش کامل اعضا، نقدها و پیشنهادات آنها ارائه و مقرر شد بخش هایی از این سند پیشنهادی به اسناد پشتیبان منتقل شود.
وی ادامه داد: شاخص ها، اعداد و ارقامی مانند نسبت دانشجویان دکتری به تعداد دانشجویان کل کشور در سند چشم انداز مشخص شده که اگر وزارت علوم دسترسی به این شاخص ها را سخت می دانست بعد از تصویب سند آمایش مشکلات برطرف می شود.
وی گفت: نکته مهمی که در این سند به آن تاکید شده این است که دانشگاه آزاد اسلامی باید در سند آمایش آموزش عالی دیده شود؛ هماهنگی بین نظام دولتی وغیردولتی حتما در این سند لحاظ می شود زیرا این موضوع خلاء مهمی بود.
کبگانیان ادامه داد: نمایندگان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی این قول را دادند تا بخش آموزش عالی را در حوزه دانشگاه های غیر دولتی به ویژه در دانشگاه آزاد با یک استاندارد و هماهنگی پیش ببرند.
وی افزود:برنامه ها و مصوبات لازم بعد از ابلاغ این سند، به صورت مداوم رصد می شود .
کبگانیان در ادامه در باره بیکاری فارغ التحصیلان مقطع تحصیلات تکمیلی گفت: این مساله یکی از بندهای مربوط به آمایش آموزش عالی است و در آنجا با جدیت مطرح شد.
وی افزود: در سند چشم انداز 3.5 درصد سهم دانشجویان دکتری نسبت به کل دیده شده که اکنون حدود دو درصد است؛ قبول داریم که در دو تا سه سال گذشته مقدار رشد تعداد فارغ التحصیلان دکتری زیاد بوده، ولی تا 10 سال آینده یعنی افق 1404 عدد 3.5 درصد، با رعایت یک سری موارد، رشدی تدریجی و منطقی است.
کبگانیان گفت: معاون سازمان مدیریت و وزارت کار در جلسه حضور داشتند و به این نکته اشاره شد که باید بسترهای لازم برای بازار کار ایجاد شود، البته این به آن معنا نیست که تعداد فارغ التحصیلان دکترای ما زیاد است بلکه باید زمینه جذب آنها در بخش های مختلف نخبگانی ، صنایع ، کارهای تحقیقاتی و پژوهشی فراهم شود.
وی گفت: دانشگاه هایی در سراسر کشور تاسیس شدند که نسبت استاد به دانشجو در آنها بسیار پایین یعنی زیر استاندارد است، اگر به روند استخدام این فارغ التحصیلان در شهرستان ها و دانشگاه های تازه تاسیس دقت شود و مورد حمایت مالی و پشتیبانی قرار گیرند قطعا بازار کار خوبی فراهم می شود زیرا آن شهرستان ها ظرفیت جذب این فارغ التحصیلان را دارند.
دبیرستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور تاکید کرد: ما اعتقاد داریم این بیکاری می تواند ضعف تنظیم برنامه باشد، بنابراین واقعی نیست. ایران نه تنها باید جوابگوی سووال های علمی ، فنی و پژوهشی خود باشد باید جوابگوی پرسش های جهان اسلام نیز باشد.
وی در باره بخشنامه وزارت بهداشت مبنی بر اینکه مدرک دکترای پژوهش محور با دکترای تخصصی یکی است گفت: این سووال را از وزیر بهداشت یا معاونان آنها بپرسید.
چندی پیش وزارت بهداشت بخشنامه ای داده مبنی بر اینکه مدرک دکتری پژوهش محور با دکتری تخصصی یکی شده است و این مساله باعث اعتراض افراد دارای مدرک دکترای تخصصی شده است.
کبگانیان در پاسخ به این سووال که سال 84 قانون عفاف و حجاب به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید ، اما هنوز اجرا نشده است گفت: من به عنوان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی مدافع این هستم که تمام این قوانین باید زمینه لازم برای اجرا را داشته باشند.
وی ادامه داد: سه قوه باید کمک کنند تا زمینه ها و الزامات لازم برای اجرای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی فراهم شود زیرا این مصوبات فقط مختص یک دستگاه نیست و یک قوه به تنهایی نمی تواند آن را پیش ببرد.
کبگانیان در مورد اختلاف بین وزارت علوم تحقیقات و فناوری و دانشگاه آزاد بر سر یک سری از رشته ها گفت: در این موضوع نکات مثبتی نهفته است؛ دانشگاه آزاد حدود 40 درصد از بار آموزش عالی کشور را به دوش دارد ، در مقابل این رقم در دانشگاه های دولتی هشت درصد است ، اما از طرف دیگر توجه اعضای ستاد نقشه جامع علمی به این موضوع جلب می شود که کیفیت از اهمیت زیادی برخوردار است.
کبگانیان ادامه داد: در آموزش عالی استانداردها و شاخص هایی تعریف شده است مانند نسبت بین استاد و دانشجو ، فضاهای آموزشی و آزمایشگاه ها که این مساله امروز در بحث آمایش آموزش عالی به طور جدی مورد بحث قرار گرفت.
وی تاکید کرد: حتما وزارت علوم ملاحظاتی را داشته که در این سند دیده نشده بود و در این سند تصریح شد، این ملاحظات دیده شود و وقتی که شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان نهاد فراقوه ای این سند را تصویب کند قطعا آرامشی حاکم خواهد شد و ناراحتی ها کمتر می شود.
وی در پاسخ به این سووال که اشاره شده بود که تعدادی از واحدهای پیام نور و دانشگاه علمی کاربردی منحل می شود، گفت: امروز اشاره ای به این موضوع شد و قرار شد وزارت علوم آمار و گزارشی در این زمینه ارائه کند و قطعا در جلسه بعدی آن را مطرح خواهیم کرد.
وی گفت: اگر قرار است ساماندهی صورت گیرد فعلا دیدگاه ستاد راهبری نقشه جامع علمی در مورد دوره های علمی کاربردی، توسعه ای و تقویت است.
کبگانیان در خصوص دانشگاه های پیام نور گفت:ماموریتی که از ابتدا داشتیم این بود که این حوزه بخش آموزش مجازی را در بر گیرد و مورد استفاده اقشاری باشد که دسترسی نزدیک و هر روزه به کلاس درس ندارند ، بنابراین این ساماندهی در این راستا صورت گیرد زیرا شاید در این قسمت برخی انحراف رخ داده است.
کبگانیان در پاسخ به این پرسش که گفته اند موسسات غیر انتفاعی هم قرار است منحل شوند، گفت: در سند آمایش آموزش عالی تاکید شد که حتما باید دانشگاه آزاد دیده شود و رییس دانشگاه آزاد پیشنهادات خود را ارائه کرد که باید کار کارشناسی روی آن انجام دهیم.
وی گفت: موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی نیز به طور مرتب تحت نظارت بودند و توصیه ما این است که استانداردها در این موسسات رعایت شود ، اما نه به آن سخت گیری که منجر به تعطیل شدن آنها شود.
کبگانیان تاکید کرد: اما این موسسات باید توجه داشته باشند که استانداردها و معیارهای حوزه آموزش عالی رعایت و به شاخص ها پایبند باشند.
وی به لایحه جدید هیات دولت اشاره کرد و گفت: این لایحه موجب شده تا حدودی نگران هیات امنای دانشگاه ها باشیم زیرا اختیارات هیات های امنای دانشگاه ها به شدت تنزل کرده است که امیدواریم این نقص در این لایحه هرچه زودتر برطرف شود.
وی تاکید کرد: هیات های امنا از بدنه دانشگاه ها هستند بنابراین به موضوعات آنها نیز کاملا واقف هستند ، رشد علمی ما محیطی باز می خواهد و ما فکر می کنیم در این زمینه تا حدودی انقباضی عمل شده است.
وی در باره بودجه پژوهشی گفت: نکته ای در ارتباط با بودجه پژوهشی در لایحه برنامه احکام ششم تذکر داده شد مبنی بر اینکه مقدار و موارد ذکر شده بسیار پایین است و به هیچ وجه ما را به آن چشم انداز و اهداف نقشه جامع علمی و مطالباتی که مقام معظم رهبری خواسته اند نمی رساند.
وی تاکید کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی به هیچ عنوان از رقمی که مقام معظم رهبری خواسته اند کوتاه نمی آید ، باید در سند چشم انداز به رقم چهار درصد برسیم و امروز برآن تاکید شد و نقدی نیز بر لایحه ای که آماده شد مبنی بر اینکه سه درصد از بودجه های قابل تقسیم سال گذشته مد نظر باشد به جایی نمی رسد.
کبگانیان گفت: از سازمان مدیریت خواهش کردیم که جایگاه علم را به خطر نیندازند و از مجلس نیز می خواهیم این لایحه را اصلاح کند زیرا اگر هر سال بودجه پژوهشی را افزایش ندهیم تا 10 سال آینده یعنی افق 1404 به چهار درصد نخواهیم رسید ، شورای عالی انقلاب فرهنگی این مساله را به طور مرتب رصد می کند و باید هر سال یک گام رو به جلو حرکت کنیم که در این زمینه نظر ما این است که موضوع مقداری رو به عقب رفته است.
وی در ارتباط با ماموریت های جهاد دانشگاهی گفت: رییس جهاد دانشگاهی اعلام کرد که اساسنامه نهاد ملی پژوهش و فناوری نهایی و به دبیرخانه ستاد نقشه جامع علمی کشور تقدیم شده است.
به گزارش ایرنا،وی در باره جایزه بین المللی پیامبر اعظم(ص) گفت: در این جلسه نکته ای در باره جایزه بین المللی پیامبر اعظم (ص) مطرح شد ، در عین تشکر از زحمات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در ارتباط با این جایزه بین المللی ، خلاء حضور مقامات عالیرتبه نظام هنگام تقدیم جوایز تذکر داده شد و اعضاء خواهش کردند در دوره های بعد در سطوح عالی تر نظام در جلسه حضور یابند زیرا دانشمندان برگزیده این جایزه جهانی مسلمانانی هستند که به سختی و با شرایط خاصی انتخاب می شوند.