بررسی نوعی پست متخلخل با مدل‌سازی از یک دندان قدامی

 محمدجواد شمولی، دانشجوی دکتری رشته دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان در پایان‌نامه خود با عنوان «بررسی میزان تنش‌های وارد شده بر یک نوع پست متخلخل طراحی‌شده با چاپ سه‌بعدی با استفاده از آنالیز اجزای محدود» به بررسی پست‌های متخلخل و غیر متخلخل پرداخته است.

در این مطالعه تجربی با استفاده از روش اجزای محدود و نرم‌افزار آباکوس، مدلی سه‌بعدی از یک دندان قدامی بالای تک کاناله با روکشی که یک فرول دو میلی‌متری آن را احاطه کرده است، مدل‌سازی شد. همچنین یک فضای پست مطابق با پست‌های متخلخل طراحی شده در کانال این دندان تعبیه شد. سپس یک لایه سمان به قطر 25 میکرون با خصوصیات مکانیکی و فیزیکی مشابه سمان رزینی رایج نیز در اطراف این پست در نظر گرفته شد.

پس از پایان شبیه‌سازی هر یک از نمونه‌ها تحت نیروی 100 نیوتن که با زاویه 45 درجه نسبت به محور طولی دندان به سینگلوم وارد می‌شد، قرار گرفت. در نهایت تنش‌های وارد بر مدل مورد ارزیابی قرار گرفت.

در یافته‌های پژوهشی از نظر میزان تنش وارد شده به پست، پست متخلخل تنش بیشتری را نسبت به پست فاقد تخلخل نشان می‌دهد. همچنین توزیع تنش در پست غیر متخلخل در محدوده وسیع‌تری نسبت به پست متخلخل وجود داشت، با این وجود از نظر میزان جابه‌جایی بین دو نوع پست تفاوت قابل‌ملاحظه‌ای مشاهده نشد.

از نظر میزان جابه‌جایی دندان و پست و کور و میزان تنش وارد شده به دندان بین دو نوع پست تفاوت فاحشی مشاهده نشد. از لحاظ الگوی توزیع تنش در تمام مدل‌ها تنش‌ها بر روی قسمت سرویکال ریشه دقیقاً در محلی که لبه‌های روکش به قسمت سرویکالی ریشه تکیه دارند، متمرکز بود.

بر اساس یافته‌های این تحقیق، می‌توان نتیجه گرفت ایجاد تخلخل در پست باعث افزایش میزان تنش در خود پست می‌شود؛ اما میزان تنش و جابه‌جایی در مجموعه دندان تغییر قابل‌توجهی نشان نمی‌دهد.

به گزارش ایسنا، این رساله با راهنمایی دکتر مازیار ابراهیمی دستگردی، استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان انجام شده است.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا